Visinul comun (Prunus Cerasus Vulgaris Mill.) este o specie de Prunus, din subgenul Cerasus (cires), fiind ruda foarte apropiata cu ciresul dulce (Prunus avium), insa cu fructe mai acide si mai acre. Este originar din Europa si din sud-vestul Asiei. Se considera ca ar fi o incrucisare naturala intre Prunus avium si Prunus fruticosa, care ar fi avut loc pe platoul Iranului sau in estul Europei, unde cele doua soiuri ar fi putut veni in contact. Florile sale sunt albe, iar frunzele sunt lucioase si zimtate pe margini. Fata de cires, visinul are beneficii nutritionale mai mari si efecte medicinale mai importante. Visinele, dar si coditele acestora sunt utilizate in bucatarie, ca atare sau sub forma de sirop, precum si in medicina, intrand in componenta unor medicamente. Din cele peste 270 de varietati de visin, doar cateva sunt importante din punct de vedere comercial – printre acestea, soiurile Montmorency, Richmond si English morello.
Stil de viata
Livada de visini
Reteta din Crisana: Piparaica (Oaspica)
In cadrul proiectului Descopera traditiile culinare romanesti! a fost prezentata o reteta din Crisana, Piparaica (Oaspica). Reteta veche din Crisana Piparaica (Oaspica) este folosita in satele din Muntii Padurea Craiului, judetul Bihor si a fost preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager, in cadrul campaniei Descopera traditiile culinare romanesti! Va prezentam in cele ce urmeaza aceasta reteta, Piparaica (Oaspica), pe care va invitam sa o incercati si dumneavoastra!
Ciolan de porc cu galuste de cartofi
In cadrul proiectului 50 de saptamani in bucatariile lumii a fost prezentata o reteta tiroleza Ciolan de porc cu galuste de cartofi. Reteta Ciolan de porc cu galuste de cartofi a fost oferita si preparata de restaurantul Tirol Sinaia, in cadrul programului de educatie culinara 50 de saptamani in bucatariile lumii. Va prezentam in cele ce urmeaza aceasta reteta, Ciolan de porc cu galuste de cartofi, pe care va invitam sa o incercati si dumneavoastra!
Reteta din Crisana: Curechi de dovleac
In cadrul proiectului Descopera traditiile culinare romanesti! a fost prezentata o reteta din Crisana: Curechi de dovleac. Reteta veche din Crisana Curechi de dovleac este folosita in satele din Muntii Padurea Craiului, judetul Bihor si a fost preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager, in cadrul campaniei Descopera traditiile culinare romanesti! Va prezentam in cele ce urmeaza aceasta reteta, Curechi de dovleac, pe care va invitam sa o incercati si dumneavoastra!
Pasiune pentru plantele de ghiveci, Cyclamenul
Sunt pasionata de plantele de ghiveci, iar anul trecut am reusit sa obtin Cyclamen prin insamantare. Le transmit si cititorilor dumneavoastra din experienta mea. Citind articole despre aceasta planta, am aflat ca planta este originara din Africa de Nord si Asia de Vest, iar in Europa a ajuns in secolul a XVII-lea. Exista aproximativ 30 de specii de plante Cyclamen. Este o planta foarte decorativa, cu aspect de tufa, cu inaltimea de maximum 15 cm. Frunzele au culoarea verde intens, cu nervuri mai deschise la culoare, ceea ce ii da un aspect marmorat. Ele au forma de inima.
Strudel tirolez cu mere sau branza dulce
In cadrul proiectului 50 de saptamani in bucatariile lumii a fost prezentata o reteta Strudel tirolez cu mere sau branza dulce. Reteta Strudel tirolez cu mere sau branza dulce a fost oferita si preparata de restaurantul Tirol Sinaia, in cadrul programului de educatie culinara 50 de saptamani in bucatariile lumii. Va prezentam in cele ce urmeaza aceasta reteta, Strudel tirolez cu mere sau branza dulce, pe care va invitam sa o incercati si dumneavoastra!
Plante medicinale: Mura-n gura!
Murul este o binecunoscuta planta din familia Rosaceae. Inrudita cu zmeurul, are nu mai putin de 200 de varietati si soiuri. Aceasta gama larga de soiuri are ca explicatie faptul ca murul se poate inmulti fara polenizare, prin propagare apomictica (asexuata). Astfel iau nastere multe microspecii, care pot fi distinse foarte greu una de alta. Insa, din punct de vedere botanic, ansamblul tuturor acestor microspecii e considerat o singura specie, denumirea sa fiind Rufus fructicosus coll. (unde coll. inseamna multe microspecii apomictice). Numele sau popular difera de la o limba la alta: dewberry in engleza, bjornbar in suedeza, brombeere in germana, zarza in spaniola.
Reteta din Crisana: Balmos din porumb alb sau galben, cu oua si carnati de casa
In cadrul proiectului Descopera traditiile culinare romanesti! a fost prezentata o reteta din Crisana: Balmos din porumb alb sau galben, cu oua si carnati de casa. Reteta veche din Crisana Balmos din porumb alb sau galben, cu oua si carnati de casa este folosita in satele din Muntii Padurea Craiului, judetul Bihor si a fost preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager, in cadrul campaniei Descopera traditiile culinare romanesti! Va prezentam in cele ce urmeaza aceasta reteta, Balmos din porumb alb sau galben, cu oua si carnati de casa, pe care va invitam sa o incercati si dumneavoastra!
Reteta tiroleza: Muschiulet de vitel cu pastel de legume
In cadrul proiectului 50 de saptamani in bucatariile lumii a fost prezentata o reteta tiroleza Muschiulet de vitel cu pastel de legume. Reteta tiroleza Muschiulet de vitel cu pastel de legume a fost oferita si preparata de restaurantul Tirol Sinaia, in cadrul programului de educatie culinara 50 de saptamani in bucatariile lumii. Va prezentam in cele ce urmeaza aceasta reteta, Muschiulet de vitel cu pastel de legume, pe care va invitam sa o incercati si dumneavoastra!
Afina, fructul care ne mentine tineri
Afinul (Vaccinium myrtillus) cuprinde mai multe soiuri de tufe joase, care fac fructe foarte asemanatoare cu coacazele negre. Este inrudit cu coacazul negru, coacazul de munte, merisorul si rachitica. Afinul este originar din nordul Europei, dar poate fi gasit si in America de Nord, si in Asia. Creste in general in padurile de conifere, care au umezeala, dar si pe pasuni, fiind favorizat de umbra si de un sol cu umiditate medie.
Reteta tiroleza: Fondue de branza
In cadrul proiectului 50 de saptamani in bucatariile lumii a fost prezentata o reteta tiroleza Fondue de branza. Reteta tiroleza Fondue de branza a fost oferita si preparata de restaurantul Tirol Sinaia, in cadrul programului de educatie culinara 50 de saptamani in bucatariile lumii. Va prezentam in cele ce urmeaza aceasta reteta, Fondue de branza, pe care va invitam sa o incercati si dumneavoastra!
Reteta veche din Banat: Supa de lapte
In cadrul proiectului Descopera traditiile culinare romanesti! a fost prezentata o reteta veche din Banat: Supa de lapte. Reteta traditionala Supa de lapte este folosita in comuna Brebu Nou, judetul Caras-Severin (Banat) si a fost preparata de Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucatarescu, in cadrul campaniei Descopera traditiile culinare romanesti! Va prezentam in cele ce urmeaza aceasta reteta, Supa de lapte, pe care va invitam sa o incercati si dumneavoastra!
Modalitati de preparare a ceaiului in China
In cadrul proiectului 50 de saptamani in bucatariile lumii a fost prezentata Ceremonia ceaiului. Modul de preparare si servire a ceaiului in China a fost prezentat de catre reprezentantii Institutului Confucius Bucuresti, la Restaurantul Nan Jing, in cadrul Petrecerii chinezesti ce a incheiat perioada de promovare a bucatariei si culturii chinezesti. Va prezentam in cele ce urmeaza Ceremonia ceaiului, pe care va invitam sa o incercati si dumneavoastra!
Albastreaua, floarea vietii si a fertilitatii
Printre cele mai frumoase flori de camp europene se numara albastrelele. Alaturi de maci si alte flori si ierburi de camp, pot alcatui buchete foarte aspectuoase. Albastrelele sunt destul de discrete, insa, atunci cand ne atrag privirile, pe campurile nesfarsite, nu ni le mai putem dezlipi de ele. Dupa cum le spune si numele, florile lor sunt albastre, insa nuantele variaza de la albastru deschis pana la albastru-violet, violet, roz-violaceu sau chiar alb. Iubesc soarele si uscaciunea, insa doresc un sol fertil. Le intalnim la tara, pe marginea drumurilor sau pe campuri, in apropierea campurilor cu cereale – de aceea, albastreaua mai este numita si floarea graului, iar in limba engleza, cornflower, adica floarea porumbului. Insa ea are si alte nume populare, ca albastrita, floarea vanata, albastrica, vinetica, ghioc, zglavoc, floarea paiului, clopotel, iarba frigurilor, maturice, tataisa vanata. Uneori, din cauza culorii florilor, e confundata cu cicoarea. Numele stiintific al florii, Centaurea cyanus, vine de la centaurul Chiron, care le-a facut cunoscute oamenilor proprietatile vindecatoare ale plantelor medicinale, si de la zeita Flora sau Cyanus, a carei floare preferata era albastreaua.
Salcamul, copacul cu ciorchini de flori
Primavara tarziu, in luna mai sau abia in iunie, parfumul dulce al florilor de salcam incarca vazduhul, incantandu-ne simturile. Inflorescentele pe care le formeaza aceste delicate flori albe, roz sau mov sunt intr-adevar splendide, fiind deosebit de decorative in orice curte sau gradina. Parfumul lor este unul rafinat, fin si totusi patrunzator si chiar ametitor. Ilustrand senzatiile intense pe care ni le dau florile de salcam, poetul Arhip Cibotaru a scris o foarte frumoasa poezie, pusa in muzica de inegalabilul Tudor Gheorghe, rapsodul Olteniei: Au innebunit salcamii / De atata primavara, / Umbla despuiati prin ceruri / Cu tot sufletu-n afara...
Catina, fructul sacru al Himalayei
Catina (Hippophae rhamnoides) este o planta ornamentala foarte decorativa, inclusiv iarna, datorita mai ales coloritului fructelor sale, care pot fi galbene-portocalii pana la rosiatice. Fiind foarte rezistent, acest arbust este foarte iubit in tarile nordice, mai ales in Finlanda. Insa exista si specii comestibile, ale caror fructe au mai ales valente medicinale.
Se cunosc sapte soiuri de catina, dintre care doua sunt hibride. La origine, toate provin din Europa si Asia. Catina comuna este, desigur, cea mai raspandita – are opt subspecii si o gasim de pe coasta europeana a Atlanticului pana in Mongolia si China. In Europa Occidentala se dezvolta mai ales pe malul marilor, acolo unde salinitatea impiedica alte plante mari sa se dezvolte si catina nu are concurenta, dar si in zonele subalpine. Totusi, cel mai abundent creste in zonele semi-desertice din Asia, unde alte plante nu pot supravietui. 90% (1,5 milioane hectare) din plantatiile de catina se gasesc in China, unde e cultivata mai ales in scopul conservarii solului si a apei. Catina suporta bine sarea din aer si din sol, insa are nevoie de mult soare si nu poate creste in umbra copacilor.
Reteta veche din Banat: Galuste de cartofi
In cadrul proiectului Descopera traditiile culinare romanesti! a fost prezentata o reteta veche din Banat: Galuste de cartofi.
Reteta traditionala Galuste de cartofi a fost obtinuta cu sprijinul prof. dr. Mircea Rusnac (www.istoriabanatului.wordpress.com) si a fost preparata de Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucatarescu, in cadrul campaniei Descopera traditiile culinare romanesti! Va prezentam in cele ce urmeaza aceasta reteta, Galuste de cartofi, pe care va invitam sa o incercati si dumneavoastra!
Reteta veche din Banat: Supa de ceai
In cadrul proiectului Descopera traditiile culinare romanesti! a fost prezentata o reteta veche din Banat: Supa de ceai. Reteta traditionala Supa de ceai a fost obtinuta de la Rene Demeter (www.dicto-simpliciter.blogspot.ro) din Caransebes, judetul Caras-Severin (Banat) si a fost preparata de Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucatarescu, in cadrul campaniei Descopera traditiile culinare romanesti! Va prezentam in cele ce urmeaza aceasta reteta Supa de ceai, pe care va invitam sa o incercati si dumneavoastra!
Reteta chinezeasca: Rata Peking
In cadrul proiectului 50 de saptamani in bucatariile lumii a fost prezentata o reteta chinezeasca, Rata Peking. Reteta chinezeasca Rata Peking a fost oferita si preparata de restaurantul Nan Jing, in cadrul programului de educatie culinara 50 de saptamani in bucatariile lumii. Va prezentam in cele ce urmeaza aceasta reteta, Rata Peking, pe care va invitam sa o incercati si dumneavoastra!
Reteta veche din Banat: Mancare de brozbe
In cadrul proiectului Descopera traditiile culinare romanesti! a fost prezentata o reteta veche din Banat: Mancare de brozbe. Reteta traditionala Mancare de brozbe este folosita in comuna Brebu Nou, judetul Caras-Severin (Banat). Reteta banateana a fost obtinuta cu sprijinul prof. dr. Mircea Rusnac (www.istoriabanatului.wordpress.com) si a fost preparata de Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucatarescu, in cadrul campaniei Descopera traditiile culinare romanesti! Va prezentam in cele ce urmeaza aceasta reteta, Mancare de brozbe, pe care va invitam sa o incercati si dumneavoastra!
Ghioceii, vestitorii primaverii
Ghiocelul este poate cea mai uimitoare floare. Ea reuseste sa strapunga nu numai stratul gros de frunze, ci si stratul de zapada inca inghetata si, cu toate ca este in acel moment singura urma de verdeata, este ocrotita de toate vietuitoarele (evident, in afara de om). Ghiocelul ne aduce, primavara, mai mult decat bucuria unei flori delicate, fiind prima floare ce apare dupa viscolele iernii. Nu numai ca ne vesteste venirea primaverii, dar este direct legat si de sarbatoarea martisorului, traditional acesta fiind aproape de neinchipuit fara delicatul buchetel de ghiocei. Din pacate, aceste traditii au condus la un real pericol pentru supravietuirea lui.
Banana in caramel
In cadrul proiectului 50 de saptamani in bucatariile lumii a fost prezentata o reteta chinezeasca, Banana in caramel. Reteta chinezeasca Banana in caramel a fost oferita si preparata de restaurantul Nan Jing, in cadrul programului de educatie culinara 50 de saptamani in bucatariile lumii. Va prezentam in cele ce urmeaza aceasta reteta, Banana in caramel, pe care va invitam sa o incercati si dumneavoastra!
Creveti si calamari cu legume
In cadrul proiectului 50 de saptamani in bucatariile lumii a fost prezentata o reteta chinezeasca Creveti si calamari cu legume. Reteta chinezeasca Creveti si calamari cu legume a fost oferita si preparata de restaurantul Nan Jing, in cadrul programului de educatie culinara 50 de saptamani in bucatariile lumii. Va prezentam in cele ce urmeaza aceasta reteta, Creveti si calamari cu legume, pe care va invitam sa o incercati si dumneavoastra!
Mai multe articole:
- Reteta chinezeasca: Salata cu tofu si frunze de telina
- Reteta veche din Ardeal: Lapte de bou
- Topinamburul, radacina soarelui
- Reteta mexicana: Frigarui de creveti la gratar cu salata de varza si avocado
- Reteta veche din Ardeal: Clepezeu
- Reteta mexicana: Pollo en mole (Pui in sos Mole)
- Reteta veche din Ardeal: Zama de paparada
- Reteta mexicana: Ensalada de Nopales (Salata de Nopal)
- Reteta veche din Ardeal: Placinta impaturata
- Reteta mexicana: Guacamole
- Reteta veche din Ardeal: Intinsoare bistriteana
- Muschi de vita cu sos de trufe si cartofi cu rozmarin
- Reteta veche din Ardeal: Coaca
- Risotto al negro di seppie
- Reteta traditionala din Ardeal: Paturi
- Tagliatelle
- Reteta traditionala din Ardeal: Tinsurica
- Tonno tataki con pure di brocoli (Ton Tataki cu piure de brocoli)
- Reteta traditionala din Maramures: Rites
- Murgh Makami (Pui in sos dulce-acrisor)
- Palak Paneer (Branza de vaca in sos de spanac)
- Reteta traditionala din Maramures: Hremzli
- Reteta traditionala din Maramures: Cocurei