Targ de Sfantul Ilie la Muzeul Taranului

Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta la Targul de Sfantul Ilie, de vineri, 15, pana duminica, 17 ale lunii lui Cuptor, de la ora 10 de dimineata pana la 6 seara. Mestesugari, anticari si artisti aduc la targ: obiecte din lemn, ceramica, tesaturi, impletituri, jucarii, podoabe, icoane si multe, multe alte lucruri frumoase pe care le puteti tocmi, in miez de vara, la Muzeul de la Sosea. Nu vor lipsi nici bunatatile precum prajiturile de casa, cozonacii, turta dulce, mierea de albine ori ierburile de leac, dar nici traditionala tuica.

Vizitatorii sunt invitati, de asemenea, sa rasfoiasca, sa citeasca si sa-si imbogateasca biblioteca cu publicatiile muzeului: carti cu teme etnologice, carti-obiect, albume ori revista Martor.
Pretul biletului de intrare la targ: adulti - 12 lei; pensionari - 6 lei; studenti - 3 lei.
Biletele pot fi achizitionate si online de pe www.booktes.com
Organizatorul targului: Muzeul National al Taranului Roman, coordonatori: Oana Constantin si Simona Hobincu (Sectia Educatie muzeala).
De ziua Sfantului Ilie, oamenii nu lucrau, pentru a nu cadea grindina, si nu mancau mere, pentru ca grindina sa nu fie de marimea acestora. Tot in aceasta zi, femeile mergeau la biserica si dadeau pomana pentru morti din roadele gospodariei. In dimineata acestei zile se culeg plante de leac, in special busuioc, care sunt puse apoi la uscat, iar femeile duc busuioc la biserica pentru a fi sfintit dupa care, intoarse acasa, il pun pe foc, iar cenusa rezultata o folosesc in scopuri terapeutice.
De Sfantul Ilie, romanii isi amintesc si de sufletele mortilor, in special de sufletele copiilor morti. Femeile chemau copiii straini sub un mar, pe care il scuturau si dadeau de pomana merele cazute. Bisericile sunt pline, acum, cu bucate pentru pomenirea mortilor (Mosii de Sant-Ilie), iar la casele gospodarilor sunt organizate praznice.
De Sfantul Ilie, la sate, apicultorii recoltau mierea albinelor. Recoltarea mierii se facea numai de catre barbati imbracati in haine de sarbatoare, ajutati de catre un copil, femeile neavand voie sa intre in stupina. Dupa recoltarea mierii, cei din casa, impreuna cu rudele si vecinii invitati la acest moment festiv, gustau din mierea noua si se cinsteau cu tuica indulcita cu miere. Masa festiva avea menirea de a asigura belsugul apicultorilor.

Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro.