Vineri, 12 Aug

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente

Timp liber

Fantome si Fantezii, expozitie de Tudor Banus

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta joi, 21 iulie 2022, de la ora 18.00, la Sala Irina Nicoalu, la vernisajul expozitiei pictorului Tudor Banus, Fantome si Fantezii. De asemenea, vineri, 22 iulie 2022, de la ora 16.00, sunteti invitati, in cadrul expozitiei, la o conferinta sustinuta de Tudor Banus, cu subiectul Fantome actuale si fantezii desuete, in dialog cu Rodica Furnea, jurnalista. In expozitia Fantome si Fantezii vor fi prezentate mai mult de 90 de lucrari, mici si mari, din care unele sunt expuse pentru prima oara.

Eugen Raportoru: Gelem, Gelem, Samudaripen, expozitie la MTR

Email Imprimare

Centrul National de Cultura a Romilor-Romano Kher si Muzeul National al Taranului Roman organizeaza, intre 13 iulie si 7 august 2022, expozitia de pictura Gelem, Gelem, Samudaripen, realizata intr-o maniera instalativa de artistul Eugen Raportoru, in Sala Tancred Banateanu. Expozitia este curatoriata de Catalina Olteanu si coordonata de Ilina Schileru, cu un text de Anda Petrache.
Eugen Raportoru este primul artist roman de etnie roma care reprezinta Pavilionul Colateral Rom la Bienala de la Venetia, intr-o expozitie personala, deschisa publicului international intre 23 aprilie si 27 noiembrie 2022, la Instituto Veneto di Lettere, Scienze ed Arti, organziata de European Institute of Arts and Culture.

Vacanta la MTR - ateliere de creativitate pentru copii

Email Imprimare

Indrazneste: dincolo de usa incepe Timpul! Asa scria pe o panza, in muzeu, la o intrare cu scartait luuung si apasat. Si, daca aveai ceva curaj, te intalneai cu timpul sarbatorilor, cu lupii mancatori de timp, cu frumosul incremenit, parca, in timp. Acum, va propune un timp al Vacantei. In care sa veniti, sa va intalniti cu povestile, cu sunetele, atele si araceturile, cu jocul, cu tine copil sau (aproape) adolescent. Indrazniti! Si pentru ca este Timp, se va face totul pe-ndelete. Adica veniti de dimineata la (nici prea devreme, ca in vacanta e si timpul sculatului tarziu), lucrati pe o anumita tema, mancati pachetelul adus de acasa si mai trageti o tura de vacanta meterista, pana pe la unu-doua. Si a doua zi continuati ce ati inceput cu o zi in urma. Cum spuneam, pe-ndelete!

ROMLAG 1945-1965, expozitie interactiva

Email Imprimare

Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi (MNHCV) in parteneriat cu Muzeul Ororilor Comunismului in Romania (MOCR) va invita sa vizitati expozitia "ROMLAG 1945-1965", deschisa la sediul MNHCV in  perioada 6 iulie - 28 august 2022.
Programul de vizitare este de miercuri pana duminica, intre orele 10:00 si 18:00.

Pret bilet: 5 lei (tarif intreg).
Vernisajul expozitiei va avea loc in 6 iulie, ora 17:00. La acest eveniment, intrarea este libera.

Conferinta Internationala de Cartografie Istorica 2022

Email Imprimare

In perioada 4-8 iulie 2022, Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi in parteneriat cu Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti si cu Asociatia "Imago Mundi" organizeaza la Bucuresti Conferinta Internationala de Cartografie Istorica (ICHC), unul dintre cele mai prestigioase evenimente internationale dedicate cartografiei istorice. Anul acesta, conferinta are loc in sistem hibrid, atat cu prezenta fizica, cat si online si va reuni specialisti in domeniu din intreaga lume.
Deschiderea conferintei va avea loc luni, 4 iulie 2022, la ora 10.00, in Amfiteatrul "Ion Heliade Radulescu" al Bibliotecii Academiei Romane, iar sesiunile se vor desfasura deopotriva la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti si la Biblioteca Central Universitara "Carol I”.

Si povestea lor cine o spune? Expozitie de pictura de Iolanda Badaluta

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta miercuri, 29 iunie 2022, de la ora 18.00, la Sala Media, la vernisajul expozitiei de pictura Si povestea lor cine o spune?, a artistei Iolanda Badaluta.
Proiectul expozitional cuantifica activitatea artistica din ultimii patru ani a Iolandei Badaluta, artista originara din Suceava, unde de altfel isi desfasoara si activitatea, cunoscuta fiind mai ales pentru realizarile sale din vitralistica, manifestand in paralel si o intensa activitate in arta plastica. Tema expozitiei are ca obiect portretistica, investigand in detaliu expresiile de copii prinsi in conflictele armate apropiate, cat si amprenta pe care acestea le lasa pe fizionomia lor ca evidente iscalituri ale trairilor lor interioare. Sursele de inspiratie au fost cele din media si mediul online, de altfel vectori de influenta omniprezenti in contextul actual, expozitia cuprinzand 18 lucrari realizate in ulei, plecand cronologic de la razboiul din Siria, incluzand aici si exodul, pana la cel din Ucraina. (Emilian Dobrescu, curator si cofondator Bulevart)

Cos pentru o cauza, conferinta la MTR

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman si Asociatia Semne Cusute va invita vineri, 24 iunie 2022, de la ora 18:00, in Sala Media, la conferinta Cos pentru o cauza, sustinuta de Ioana Corduneanu si echipa Semne Cusute, o conferinta despre pasiunea de a coase si despre biodiversitate. Intrarea este libera. In anul 2022 se implinesc 10 ani de "Semne Cusute”, care si-a propus sa arate un tablou intreg tuturor celor care inca mai cauta sensul limbajului vizual al iilor, pentru ca, de fapt, camesile traditionale ilustreaza o lume completa. Cei care le admira de la distanta sunt fascinati de culoare, de stralucire, de flori si de stele.

Vopsiri din drag, ateliere la MTR

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta vineri, 24 iunie 2022, la Vopsiri din drag - o serie de ateliere si demonstratii de vopsire a firelor naturale cu ajutorul plantelor si de impletire de coronite. Atelierele vor fi sustinute pe terasa atelierului de tesut de Lidia Stares Ovejan, artist plastic, muzeograf si profesor. Flora spontana este aceea care, prin bogatia ei, ne ofera o multime de posibilitati vindecatoare. Sa nu uitam ca aceleasi plante, carora li se adauga unele experimentate deja, ne ofera prin procedee simple, dar spectaculoase, o paleta cromatica incantatoare.

Cos pentru o cauza, expozitie la Muzeul Taranului

Email Imprimare

"Semne Cusute", in colaborare cu Muzeul National al Taranului Roman, va asteapta joi, 23 iunie, ora 17.00, la Sala Irina Nicolau, la vernisajul expozitiei Cos pentru o cauza.
Expozitia Cos pentru o cauza marcheaza 10 ani de „Semne Cusute“, dezvaluind tuturor celor care inca mai cauta sensul acestui limbaj vizual - tabloul intreg.
Camasile traditionale ilustreaza o lume completa. Cei ce le admira de la distanta sunt fascinati de culoare, de stralucire, de flori si de stele. Dar cei care le cos si mediteaza asupra lor nu au cum sa piarda din vedere importanta insectelor: fluturi, albine, furnici, buburuze, carabusi si alte gazute. Desi sunt mici, nu sunt neinsemnate si strabunele noastre au iscodit pentru ele zeci de semne si modele, intelegand rostul lor vital.  

Vacanta la Muzeul Taranului Roman

Email Imprimare

Indrazneste: dincolo de usa incepe Timpul! Asa scria pe o panza, in muzeu, la o intrare cu scartait lung si apasat. Si, daca aveai ceva curaj, te intalneai cu timpul sarbatorilor, cu lupii mancatori de timp, cu frumosul incremenit, parca, in timp.
Acum, propunem un timp al Vacantei. In care sa vii, sa te intalnesti cu povestile, cu sunetele, atele si araceturile, cu jocul, cu tine copil sau (aproape) adolescent. Indrazneste! Si pentru ca avem Timp, vom face totul pe-ndelete. Adica vii de dimineata la muzeu (nici prea devreme, ca in vacanta e si timpul sculatului tarziu), lucrati pe o anumita tema, mancati pachetelul adus de acasa si mai trageti o tura de vacanta meterista, pana pe la unu-doua. Si a doua zi continuati ce ati inceput cu o zi in urma. Pe-ndelete!

Mir si borangic, expozitie de pictura la Muzeul Taranului

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta joi, 16 iunie 2022, ora 18.00, la Sala Noua Galerie, la vernisajul expozitiei de pictura Mir si borangic, a artistei Cameliei Ionescu-Popa. Proiectul Mir si borangic se incadreaza in formatul expozitiilor MNTR al caror demers urmareste reliefarea puterii de semnificare a resurselor traditionale, varietatea de expresie, dar mai cu seama forma speciala de patrimonializare si in acelasi timp de revitalizare a acestora prin modalitati de interpretare artistice. Un obiectiv subsecvent are in vederea explorarea conturului antropologic pe care fenomenul recursului la traditie l-a activat in societatea urbana romaneasca in ultimii ani prin punerea in circulatie a obiectului taranesc vechi si nou.

Centenarul nasterii lui Stefan Aug. Doinas, 1922-2022

Email Imprimare

In cadrul evenimentelor dedicate centenarului nasterii unuia dintre cei mai importanti poeti contemporani, Fundatia Culturala Secolul 21 si Muzeul National al Taranului Roman organizeaza, in perioada 2-15 iunie 2022, expozitia cu fotografii de arhiva In satul natal.
Vernisajul va avea loc joi, 2 iunie a.c., ora 12.00, la sala Media a MNTR. Cu aceasta ocazie, va fi prezentat un montaj din textele lui Stefan Aug. Doinas, Dialog cu mine insumi, realizat de Camelia Belei si Alina Ledeanu si interpretat de liceenii din zona natala a marelui poet.

Cartografiind Arhipelagul Gustian, numar special al revistei "Transilvania"

Email Imprimare

Cooperativa Gusti si Muzeul National al Taranului Roman organizeaza joi, 26 mai 2022, ora 18.00, la Sala Media, o dezbatere in jurul numarului special al revistei Transilvania, dedicat lui Henri H. Stahl si al ultimului volum din operele complete ale lui Anton Golopentia, Sociologie. Postume.

Noaptea europeana a muzeelor la Muzeul National al Taranului Roman

Email Imprimare

La Muzeul National al Taranului Roman, de Noaptea Europeana a Muzeelor, sambata, 14 mai 2022, sunteti asteptati sa vizitati sase expozitii temporare si targul de bere artizanala romaneasca. Anul acesta, expozitia permanenta va fi inchisa, deoarece cladirea monument istoric din Soseaua Kiseleff nu a reintrat in functiune.
Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: intre orele 18.00 si 22.00 (ora anuntata pentru inchidere reprezentand ora de intrare a ultimului vizitator).
Intrarea este libera.

Zilele Facultatii de Medicina Veterinara

Email Imprimare

In perioada 13-15 mai, intre orele 10.00 si 18.00, va avea loc in Campusul Veterinara-Cotroceni, din Splaiul Independentei nr. 105, prima editie a Zilelor Facultatii de Medicina Veterinara. Va fi cel mai important eveniment dedicat sanatatii si ingrijirii animalelor de companie, unde veti intalni profesionisti ai domeniului, care va vor oferi informatii utile legate de ingrijire, alimentatie, profilaxie si patologie, prezentate intr-o abordare interactiva. Evenimentul se inscrie in seria de manifestatii dedicate implinirii celor 170 de ani ai Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti, prin care se prezinta publicului larg istoria primei scoli agronomice si de medicina veterinara din Romania.

Traditie circulara, expozitie de arta contemporana la Muzeul Taranului

Email Imprimare

Intre 12 mai si 3 iulie, la Muzeul National al Taranului Roman, are loc Traditie circulara (Conectat la natura) - o expozitie de arta contemporana colaborativa intre mesteri traditionali, care pastreaza vii mestesuguri arhaice, si artisti contemporani, care imbina arta cu inovatia si cu noile tehnologii. Proiectul este o continuare a initiativei Romania Traditiilor Creative, demarata in 2017 de Vintila Mihailescu si Teodor Frolu, si propune marelui public o expozitie de arta contemporana, multimedia, performance-uri si instalatii de arta, iar pentru partenerii retelei Romania Traditiilor Creative si a aspirantilor propune cea de a 4-a editie a forumului Traditiilor Creative.

Atelier de modelaj in lut cu Maria Balan – Invie Traditia

Email Imprimare

Invie Traditia va invita sambata, 14.05.2022, de la ora 10:00, la un atelier de modelaj in lut. Subiectul pretext al atelierului este olaritul arhaic, modelarea lutului cu ajutorul uneltelor specifice olaritului de astazi. Se porneste cu doua jocuri de acomodare cu acest material minunat, se vor trata cateva informatii teoretice despre sculptura sau modelaj versus alte abordari 3D. In lipsa rotii olarului, se ridica cu rabdare si mainile goale un obiect tip vas din acest material maleabil. Pentru a introduce un element modern atelierului, se  lucreaza in incheiere cu lut polimeric, o pasta ceramica cu uscare la aer. Folosind obiecte atent alese, se fac cateva cruciulite mici, decorate cu tehnica amprentarii.

Sub flamura semilunii. O istorie cartografica, conferinta online

Email Imprimare

In data de 12 mai 2022, la ora 18:00, Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi va invita la o noua  conferinta online, intitulata Sub flamura semilunii. O istorie cartografica, sustinuta de dr. Marian Coman, istoric, conferentiar universitar si cercetator stiintific.
Tot ce sta in umbra crucii, imparati si regi s-aduna/ Sa dea piept cu uraganul ridicat de semiluna. Pentru a construi imaginea unui conflict intre Crestinatate si Islam, Eminescu recurgea la doua arhicunoscute simboluri, ale crucii si semilunii. Binomul antinomic are o istorie indelungata, ale carei radacini coboara pana in Renastere. In 1620, poetul englez Thomas Dekker exploata, la randul lui, aceeasi imagine: The Turkish Halfe-moone on her silver Hornes/Tosses the Christian Diadem, and adornes/The Sphaere of Ottoman with Starry light/Stolne even from Those, under the Cross who fight.

Cerul, expozitie la Muzeul Taranului

Email Imprimare

Prima expozitie personala a lui Andrei Vladeanu isi va deschide portile joi, 5 mai 2022, de la ora 18.00, la Muzeul Taranului Roman, Sala Media. Conceptul pictural al artistului a plecat de la ideea ca singura zona din viata noastra unde intalnim absolut toate culorile inventate si neinventate inca este Cerul. Inchis, deschis. Rece, cald. Linistit sau agitat. Pensulele l-au dus mai departe si au inceput sa apara proiectiile, in trecut, prezent si viitor. Proiectii din si de stanga.

Ceremoniale, expozitie de pictura si sculptura la MTR

Email Imprimare

Galeria ArhivaDeArta, in parteneriat cu Muzeul National al Taranului Roman, va asteapta joi, 5 mai 2022, de la ora 17.30, la Sala Noua Galerie, la expozitia Ceremoniale, eveniment realizat cu scop caritabil, in beneficiul Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania. Ceremonii-Traditie-Cultura, acestea sunt cuvintele care ar putea descrie cel mai bine multitudinea de tablouri, pictate in ulei pe panza, insotite de sculpturile din otel si lemn.

Atelierul de creativitate de la Muzeul Taranului – program luna mai

Email Imprimare

Ana noastra n-are mere, dar are o gramada de idei trasnite: cum ca ar fi cazul sa inventam o trusa de reparat cerul, ba si o scara luuunga, cu cozi de pisici, sa-l gadilam. Si daca te-ai prins in joaca ei, cu siguranta ca-ti vei dori sa rasucesti nori pe furculita, sa stai de vorba cu soarele insomniac cu trei sprancene sau sa te imprietenesti cu Sfantul Gaza. Beatrice are chef de joaca, asa ca, pornind de la povesti populare, obiceiuri, personaje fantastice din mitologia populara sau povesti din calendar, poti crea fie papusi din hartie, siluete pentru teatru de umbre sau motocei, fie alte si alte obiecte bune de luat acasa si jucat cu ele.

Arcadia. De la Giorgione la Matisse, conferinta on-line la Muzeul Hartilor

Email Imprimare

In 7 aprilie 2022, la ora 18:00, Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi va invita la conferinta online Arcadia. De la Giorgione la Matisse (secolele XVI-XX), sustinuta de dr. Cosmin Ungureanu, istoric de arta, doctor in istoria arhitecturii, expert acreditat in pictura si grafica europeana din secolele XVI-XIX. Arcadia este o regiune a peninsulei Peloponez, considerata in Antichitate domeniul zeului Pan. Asimilata in literatura antica, imaginea Arcadiei reapare, dupa o lunga eclipsa, la inceputul secolului al XVI-lea, deopotriva in literatura (Arcadia lui Jacopo Sannazaro) si in pictura venetiana, in unele tablouri pictate de artisti ca Giorgione si Titian. (Re)incepand din Renastere, Arcadia devine asadar un teritoriu mirabil, asociat cu "varsta de aur” a omenirii, de-localizat si ne-localizabil, cutreierat de nimfe si pastori.

”Autismul - parte din diversitatea noastra”, dialog despre autism la Muzeul Hartilor

Email Imprimare

Cu ocazia Zilei Internationale de Constientizare a Autismului, Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi si initiatorii proiectului ”Faces of Autism” va invita sa urmariti in ziua de sambata, 2 aprilie 2022, la ora 11:00, un dialog deschis despre autism, persoane cu autism si locul lor in societate.

Chipuri si camesi, expozitie la Muzeul Taranului

Email Imprimare

Muzeul Judetean de Etnografie si Arta Populara Maramures, in parteneriat cu Consiliul Judetean Maramures si Muzeul National al Taranului Roman, va asteapta miercuri, 30 martie 2022, de la ora 17.00, la vernisajul expozitiei Chipuri si camesi, care va avea loc la Sala Tancred Banateanu.
„Chipuri si camesi” nu este doar o alaturare fericita de cuvinte, este un demers expozitional care se supune unui dublu discurs – unul stiintific, realizat prin cercetarea etnografica a portului popular din Tarile Maramuresului, iar celalalt, artistic, realizat prin alaturarea la semnele si insemnele cusute pe camasi a chipurilor care spun povesti din vremuri de demult, surprinse de artistul fotograf Gabriel Motica in peregrinarile sale prin Maramuresul nostru drag. Aceste chipuri alaturate camesilor expuse sub forma unor ingeri in zbor, sunt legatura intre cosmic si terestru, intre trecut si prezent, dar, mai ales, o cale spre viitor.

Agribusiness, trenduri si solutii

Email Imprimare

Ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Adrian Chesnoiu, va participa joi, 24 martie, la Agribusiness 4.0, editia a III-a. Impreuna cu reprezentanti ai altor autoritati in dezvoltarea politicilor si strategiilor in domeniul agricol, dar si ai companiilor relevante din agricultura vor dezbate live problemele cu care se confrunta fermierii in prezent si care trebuie solutionate pentru a creste productivitatea, in contextul necesitatii asigurarii securitatii alimentare.

Spatiul, expozitia artistului plastic Vladimir Paun Vrapciu

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta miercuri, 16 martie 2022, de la ora 16.00, la vernisajul expozitiei Spatiul, a artistului plastic Vladimir Paun Vrapciu.
Viziunea expozitiei Spatiul incepe in a patruzeci si una zi de inchidere totala in spatiul interior al locuintei mele din Bucuresti, ca urmare a restrictiilor impuse de autoritati din cauza pandemiei. Acesta a fost momentul in care spiritul uman a inceput sa dezvolte ideea de a gasi o solutie prin care ar putea proteja corpul uman de un pericol nevazut. Un sentiment de panica, urmat de un sentiment de autoaparare si autoprotectie.

Interferente Balcanice, expozitie la Muzeul Taranului

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta miercuri, 16 martie 2022, ora 17.00, la vernisajul expozitiei internationale de pictura, icoane, fotografie si arta decorativa Interferente Balcanice (editia a II-a) care va avea loc la Sala Acvariu.
Cuvantul de deschidere: Adina Moldova Titrea, curator al expozitiei si dr. Marius Tita critic de arta.
Expozitia reuneste artisti din Romania, Bulgaria si Grecia, tari apartinand regiunii balcanice, creand astfel nu numai punti culturale, dar si o noua stare de normalitate in aceasta perioada dificila care ne-a influentat nu numai vietile, dar si activitatea artistica.

Mai multe articole:

<< Inceput < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ...40 Inainte > Sfarsit >>
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.