Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Insulele Dunarii pe harti: o calatorie in timp si spatiu, conferinta online la Muzeul Hartilor

Insulele Dunarii pe harti: o calatorie in timp si spatiu, conferinta online la Muzeul Hartilor

Email Imprimare

La 11 noiembrie 2021, la ora 18:00, sunteti asteptati la o noua conferinta online, intitulata Insulele Dunarii pe harti: o calatorie in timp si spatiu, sustinuta de Alexandra Ion (Institutul de Antropologie Francisc I. Rainer) si Gabriela Ioana-Toroimac (Facultatea de Geografie, Universitatea din Bucuresti). Insulele dunarene sunt actori ai istoriei cu biografii dinamice - intra si dispar din istorie. In prezent exista cateva sute de insule in lungul Dunarii de Jos. O cale de a le surprinde calatoria este prin a ne apleca asupra hartilor. Hartile vechi sunt demonstrative pentru peisaje fluviale pierdute: insulele fluviale se formeaza, migreaza si dispar, iar forma, dimensiunea lor si curvetura vegetala indica energia raului si starea sa intr-un moment din istorie.

Felul in care ele au fost desenate si puse pe harta spune ceva si despre preocuparile geopolitice ale imperiilor sau statelor vecine. In aceasta comunicare veti afla despre toate acestea si despre cum hartile sunt un instrument de a capta dinamica in timp si spatiu a insulelor, care depaseste scara varstei umane. Veti afla exemple de insule dunarene si cazul particular al insulei Ada Kaleh - biografia unei insule al carei sfarsit inca dainuie in amintirile contemporanilor. Biografia dinamica a insulelor arata ca sunt locuri liminale – cand deschise si conectate, cand abandonate - ca rezultat al interactiunii dintre rau-natura si om la diverse scari istorice si geografice.
Evenimentul face parte din seria Atlas. Conferintele MNHCV. Webinariile se adreseaza publicului pasionat de aventura cunoasterii si descoperiri din domeniile istoriei, geografiei, istoriei artei, psihologiei, istoriei costumului etc.

Alexandra Ion
este cercetator la Institutul de Antropologie Francisc I. Rainer al Academiei Romane. Este arheolog si antropolog, care spune povesti despre oseminte umane si oamenii de stiinta care le studiaza. Este interesata de studiul practicilor culturale care presupun manipularea post-mortem a corpului uman: de la practici funerare neolitice la colectionarea si expunerea corpului uman in muzeele moderne. In acelasi timp studiaza biografia obiectelor stiintifice in arhive. A publicat teza de doctorat in volumul Regi, sfinti si anonimi. Cercetatori si oseminte umane in arheologia din Romania (Editura Cetatea de Scaun, 2019).

Gabriela Ioana-Toroimac
este lector universitar la Facultatea de Geografie din cadrul Universitatii din Bucuresti, unde preda discipline hidrogeografice. Este doctor in geografie din anul 2011, cu teza sustinuta la Universitatea din Lille (Franta) in domeniul dinamicii albiilor de rau - de la cauze la consecinte. A publicat lucrarea La dynamique hydrogeomorphologique de la riviere Prahova: fonctionnement actuel, evolution recente et consequences geographiques (Editura Universitara, 2014). In cercetarile si publicatiile sale, foloseste hartile vechi pentru a defini o stare cvasinaturala a raurilor, care permite o mai buna intelegere a modificarilor istorice suferite si a starii lor actuale. In prezent, este preocupata de tematica larga a restaurarii proceselor fluviale naturale pe Dunare si afluentii sai.
Desfasurare: online, pe platforma ZOOM. Linkul pentru logare va fi furnizat in preziua conferintei celor care au achizitionat bilet.
Pret: 10 lei, prin achizitionarea unui bilet online: eventbook.ro
Acces: pe platforma Zoom. In preajma evenimentului, cei care au achizitionat bilete vor primi pe adresele de e-mail un link de acces (de verificat si in spam).

Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi (MNHCV) din Bucuresti este printre putinele instituţii culturale cu acest specific din lume. MNHCV isi propune ca, prin grija pentru patrimoniu si interpretarea lui, prin activitati destinate specialistilor si comunitatii, sa devina o institutie relevanta pentru public si pentru cultura, promovand cercetarea, interactivitatea, educatia pe tot parcursul vietii, dialogul si angajarea creativa. http://www.muzeulhartilor.ro/

ESRI Romania este partenerul MNHCV in realizarea de produse si activitati educationale, promovand astfel cartografia si educatia pe tot parcursul vietii. Esri Romania este membru al Grupului de Companii Esri si promoveaza in Romania politica si solutiile GIS ale firmei mame Esri Inc. Esri Romania este o prezenta de necontestat in domeniul GIS, avand o experienta fructuoasa de peste 20 de ani si un numar mare de clienti din toate domeniile, oferind o gama completa de solutii si servicii destinate implementarii sistemelor GIS Enterprise.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.