Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Casa traditionala - reper identitar, expozitie la MTR

Casa traditionala - reper identitar, expozitie la MTR

Email Imprimare

Consiliul Judetean Olt si Muzeul Judetean Olt, in parteneriat cu Muzeul National al Taranului Roman, va asteapta joi, 11 noiembrie 2021, de la ora 15.00, la vernisajul expozitiei Casa traditionala - reper identitar, care va avea loc la Sala Acvariu.
Romania a avut un bogat patrimoniu construit in satele care, in unele locuri, inca mai incanta ochii vizitatorilor. Depopularea satelor, lipsa banilor, nepasarea sau ignorarea valorilor arhitecturale traditionale au dus, in timp, la situatii nefiresti: casele de la tara sunt fie lasate sa se darame, fie li se schimba arhitectura odata cu reabilitarea lor.

Casa traditionala - reper identitar este un proiect initiat de Consiliul Judetean Olt si Muzeul Judetean Olt si se va derula pe parcursul mai multor ani. Acest proiect este o incercare de salvgardare a arhitecturii rurale traditionale, de tezaurizare a acesteia si, de ce nu, de a pune bazele constituirii si la Olt a unui nucleu pentru un viitor muzeu al satului din judetul Olt, care are (inca) foarte multe case cu specific unic, asa cum de altfel sunt si cele din Valcea sau Gorj.
Tot parteneri in proiectul nostru vor fi si primariile din localitatile care detin case traditionale cu arhitectura mai deosebita, dar si parteneri persoane fizice sau juridice interesate de scopul pentru care am initiat acest proiect, care se va derula in mai multe etape. La nivelul judetului Olt au fost identificate trei zone in care se pot oricand constitui rezervatii arhitecturale: comuna Poboru (satul Cornatelu), comuna Fagetelu si comuna Oporelu (satul Radesti). Case construite in stilul arhitectural traditional se mai gasesc pe alocuri si in alte sate din nordul judetului Olt: Topana, Leleasca, Samburesti, Vitomiresti.  
Prima etapa a proiectului o reprezinta prezenta expozitie cu cateva dintre desenele realizate in urma cu cativa ani de studenti sau viitori studenti la arhitectura in satul Cornatelu din comuna Poboru si satul Radesti din comuna Oporelu. Alaturi de acestea sunt expuse fotografii reprezentative pentru arealul etnografic reprezentat de Tara Oltului de Jos. In etapa urmatoare, care va incepe in primavara anului 2022, vor avea loc deplasari in teren pentru identificarea caselor traditionale cat mai bine conservate, precum si a proprietarilor acestora, inventarierea, realizarea de relevee si fotografierea, intocmirea unui studiu statistic.
In cea de-a treia etapa va fi intocmit un proiect prin care se urmareste constituirea unui nucleu pentru un sat traditional care sa cuprinda case din zonele cu arhitectura specifica din nordul judetului Olt. Acest sat se doreste sa fie un sat viu, in care sa poata veni oameni impreuna cu copiii lor pentru a experimenta - pentru o perioada - traiul intr-o gospodarie taraneasca, in care se vor creste pasari, animale, se vor cultiva legume si zarzavaturi, se vor practica mestesuguri traditionale specifice satului oltean, adica se va putea trai strict ca pe vremea bunicilor din secolul trecut.
Vor fi realizate cataloage, albume, ilustrate, miniaturi ale celor mai interesante si frumoase case descoperite in teren, se va incerca pastrarea in conditii cat mai bune a caselor traditionale bine conservate si restaurarea altora - stabilite de specialistii muzeului de la Ramnicu Valcea si ai Ordinului Arhitectilor din Romania -, care sa merite a fi restaurate.Se va face promovarea zonelor prin includerea lor intr-un circuit de turism cultural, circuit care sa includa si Muzeul Nicolae M. Nica de la Chilia – Fagetelu, precum si alte colectii etnografice din judetul Olt, ateliere ale mesterilor etc. O sectiune a site-ului Muzeului Judetean Olt va fi dedicata acestui proiect, urmand ca, in timp, sa aiba site propriu.
Coordonator proiect: George Smarandache, director Muzeul Judetean Olt.
Curator expozitie: Valeru Ciurea.
Expozitia va putea fi vizitata la Sala Acvariu, pana la 21 noiembrie 2021, de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00. Intrarea este libera.
Accesul la eveniment se face pe baza "certificatului verde". Va rugam sa respectati normele de distantare si sa manifestati responsabilitate fata de sanatatea dumneavoastra si a celorlalti.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.