Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Brukenthal - un european timpuriu, expozitie trilingva la MTR

Brukenthal - un european timpuriu, expozitie trilingva la MTR

Email Imprimare

In perioada 23 noiembrie - 1 decembrie 2021 va avea loc expozitia trilingva foto-documentara Brukenthal - un european timpuriu, la Muzeul National al Taranului Roman, Sala Acvariu, cu ocazia celebrarii celor 300 de ani de la nasterea baronului Samuel von Brukenthal (1721-1803). Tanarul sas, din micutul targ Nochrich, devine guvernator al Transilvaniei, contribuie in mod hotarator la europenizarea regiunii si fondeaza primul muzeu public din sud-estul Europei. Prin cariera sa, lasa in urma o mostenire culturala de o asemenea valoare, incat, trecand si prin perioada comunista, aceasta reuseste sa ii pastreze numele si perspectiva europeana, pana astazi.

Expozitia isi propune o prezentare vie a operei si activitatii lui Samuel von Brukenthal, pe zece panouri. Brosura trilingva, care insoteste expozitia, reproduce continutul panourilor fara modificari si urmareste, astfel, sa trezeasca interesul publicului larg fata de o cunoastere temeinica a acestei ilustre personalitati, care inspira si astazi prin exemplul sau.
Vernisajul, in cadrul caruia veti asculta discursurile invitatiilor de onoare, printre care: dr. Virgil Nitulescu - manager MNTR, dr. Peer Gebauer - ambasadorul Germaniei la Bucuresti, dr. Theodor Paleologu - presedinte Fundatia Paleologu, Sabin Luca - manager MN Brukenthal, Lacziko Eniko - secretar de stat DRI, si dr. Klaus Fabritius - presedinte al FDGR-Regiunea Extracarpatica, si in cadrul caruia va veti bucura de o prezentare istorico-muzicala a biografiei baronului, sustinuta de istoricul Thomas Sindilariu, acompaniata de muzica preferata a lui Samuel von Brukenthal, are loc in ziua de 23 noiembrie 2021, ora 17.00, la Sala Acvariu.
Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook a muzeului. Avand in vedere restrictiile actuale, accesul la vernisaj se va face doar pe baza de invitatie sau rezervare in prealabil la Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza , in limita locurilor disponibile (30% din capacitatea salii).

Expozitia:
Texte: Harald Roth si Thomas Sindilariu
Traduceri: Petra A. Binder, Thomas Sindilariu (romana), Harald Roth (engleza).
Grafica: Anna Dejewska.
Contributii documentare: dr. Alexandru Sonoc (MNBrukenthal).
Contributii comunicare si coordonare: dr. Dana Hrib, dr. Alexandru Chituta (MNBrukenthal).
Organizatorii si partenerii evenimentului la Bucuresti: Forumul Democrat al Germanilor din Romania - Regiunea Extracarpatica, Departamentul pentru Relatii Interetnice, Asociatia Cu timp pentru cultura, Muzeul National al Taranului Roman, Forumul Democrat al Germanilor din Cluj-Napoca, Muzeul National Brukenthal.
Parteneri media principali: Radio Guerilla, Allgemeine Deutsche Zeitung, TVR1 Akzente.
Initiatorii expozitiei itinerante: Forumul Cultural German pentru Europa de Est (Potsdam, Germania) in parteneriat cu Departamentul pentru Relatii Interetnice, Muzeul National Brukenthal, Forumul Democrat al Germanilor din Transilvania si Fundatia Samuel von Brukenthal, si cu sprijinul Muzeului National de Istorie a Romaniei, Arhivelor Nationale Sibiu, Institutului Transilvanean afiliat Universitatii Heidelberg, Arhivei Bisericii Negre, Verband der Siebenburger Sachsen in Deutschland.
Expozitia va putea fi vizitata la Sala Acvariu, pana pe 1 decembrie 2021, de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00. Intrarea este libera.
Accesul la eveniment se face pe baza "certificatului verde". Va rugam sa respectati normele de distantare si sa manifestati responsabilitate fata de sanatatea dumneavoastra si a celorlalti.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.