Joi, 25 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Ia stramoseasca, izvor de frumusete si creativitate, expozitie la MTR

Ia stramoseasca, izvor de frumusete si creativitate, expozitie la MTR

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta joi, 9 decembrie 2021, de la ora 17.00, Sala Tancred Banateanu, la vernisajul expozitiei Ia stramoseasca, izvor de frumusete si creativitate. Expozitia cuprinde o colectie de ii vechi si colaje realizate de Tamara Stanciulescu.
La inceputul deceniului sase al secolului trecut, cand m-am casatorit in satul din Arges in care s-a nascut sotul meu, femeile purtau numai costumul nostru traditional: zilnic pe cel simplu care rezolva doar problemele de vestimentare, iar in zilele de sarbatoare, costumele bune, care erau impodobite cu modele complicate, minutioase, frumoase.

Soacra mea, care era preoteasa, avea cateva ii foarte frumoase, dar avea si doua fete.
Cu cativa ani inainte de a ne parasi, a venit la mine cu un brat de ii vechi, uzate, bucati recuperate de la alte ii rupte, cateva fragmente de panza pe care erau cusute diferite modele si chiar o maneca de la o ie inceputa si neterminata. Soacra mea stia ca nu imi place sa lucrez.
A venit cu bratul de bucati si usor stanjenita mi-a spus:
– Mama, pe astea ti le dau tie. Stiu ca ai sa faci ceva frumos din ele.
Nu s-a inselat. Am facut intr-adevar cateva hainute foarte frumoase pentru fetita mea care avea atunci cinci ani.
I-am ramas recunoscatoare soacrei mele pentru ca, daca mi-ar fi daruit ii intregi, le-as fi admirat, le-as fi pus intr-un dulap si le-as fi imbracat poate ca orice romanca in zilele de sarbatoare.
In schimb, bucatile primite m-au facut sa le acord mai multa atentie, sa le admir si sa le pretuiesc. In mintea mea mai era ceva: amintirea unei expozitii de tapiserie de la Sala Dalles in care tapiseriile erau facute tot din ii vechi recuperate. Era vorba despre Lena Constante, o artista care s-a nascut in cea mai neagra epoca a tarii noastre.
Ideea recuperarii si refolosirii maiestriei inaintaselor noastre prindea contur si in capul meu. M-am intrebat intotdeauna cum reuseau bunicile si strabunicile noastre, care, departe de inlesnirile pe care le avem noi azi, puteau sa lucreze la camp alaturi de sotii lor, puteau sa-si intretina gospodaria, sa-si nasca si sa-si creasca copiii, dar sa-si satisfaca si nevoia de creativitate si frumos. Uneori imi pun intrebarea „oare noi, femeile din ziua de azi, chiar am evoluat?
(Tamara Stanciulescu)
Expozitia va putea fi vizitata la Sala Tancred Banateanu, pana in 9 ianuarie 2022, de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00. Lunea este inchis.
Pretul biletului de intrare: adulti - 8 lei; pensionari - 4 lei; elevi si studenti, posesori ai cardului Euro 26, in varsta de pana la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau usor - 2 lei.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.