Joi, 18 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Gusturi in cupru. Bucatarie si fascinatia formei, expozitie la MTR

Gusturi in cupru. Bucatarie si fascinatia formei, expozitie la MTR

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta joi, 16 decembrie 2021, de la ora 17.00, la Sala Irina Nicolau, la vernisajul expozitiei Gusturi in cupru. Bucatarie si fascinatia formei. Expozitia aduce in fata publicului o colectie valoroasa de forme pentru copturi, jeleuri si aspicuri apartinand familiei Magda si Vlad Manoliu.
In secolul al XVIII-lea incep sa se foloseasca masiv la curtile imperiale si regale prajituri facute in forme de astea stranii, ciudate. Nu-s deloc simple, unele au o forma arhitecturala extraordinara. Eu, cand am inceput sa adun formele, am si zis, o parte din astea pentru copturi le voi baga intr-o categorie care se va chema forme arhitecturale de copt. Exact asa arata. (Vlad Manoliu)

Formele de acest tip s-au raspandit in Europa apuseana incepand cu secolul al XVIII-lea, perioada lor de maxima inflorire fiind insa secolul al XIX-lea. Piesele sunt caracteristice pentru inventarul bucatariilor nobiliare occidentale, fiind utilizate si in Transilvania, cu precadere de catre sasi, dar si de landleri sau maghiari. Mesele de banchet tipice acestei perioade permiteau, prin forma si dimensiunea lor, punerea in valoare a bogatiei si diversitatii de forme, culori si texturi ale produselor culinare preparate, decorativ modelate si asamblate in forme arhitecturale complicate. Toate aceste elemente contribuiau la crearea acelei atmosfere somptuoase si rafinate proprii curtilor regale si nobilimii din epoca, dar si burgheziei de mai tarziu.
Adunata cu efort in ani de zile, bine conservata si documentata, colectia Magda si Vlad Manoliu include 125 de forme de cupru de diferite dimensiuni si modele, datand din secolele XIX-XX. Fiecare piesa este unicat, iar printre acestea se afla si un vas de gatit cu monograma regelui Carol I. Raportul dintre dimensiunea estetica a materialului (cuprul/arama) si ansamblul formelor precum si frumusetea surprinzatoare a detaliilor (marca poansonata, decorurile cizelate, stantate, detaliile constructive) fascineaza. Traseul alcatuirii acestei colectii, de la primul obiect achizitionat pana la ansamblul expus astazi, sugereaza o constructie care a stat permanent sub semnul calatoriei; asa o descrie si colectionarul insusi.
Colectiile de forme de cupru de o asemenea amploare sunt relativ rare pe teritoriul romanesc. Astfel de obiecte se mai afla in colectiile unor muzee, mai ales din Transilvania, dar nu avem informatii pana in prezent care sa certifice existenta unei alte colectii la fel de bogate prin numar si diversitate. De aceea colectia este contextualizata si ca aport la ansamblul patrimoniului romanesc, prin referinte ilustrate la modul de constituire a unor colectii similare in institutii publice, cu sprijinul partenerilor in proiect.
Candva, aceasta colectie isi va gasi un loc binemeritat in patrimoniul Muzeului National al Taranului Roman, prin bunavointa creatorului ei. Deocamdata ii suntem oaspeti si admiratori, impreuna cu publicul nostru.
Expozitia va putea fi vizitata la Sala Irina Nicolau, pana pe 16 ianuarie 2022, de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00. Lunea este inchis.
Pretul biletului de intrare: adulti - 8 lei; pensionari - 4 lei; elevi si studenti, posesori ai cardului Euro 26, in varsta de pana la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau usor - 2 lei.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.