Miercuri, 24 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Realitatile neferite din interpretarea artistica a basmului romanesc

Realitatile neferite din interpretarea artistica a basmului romanesc

Email Imprimare

Liceul de Arte Plastice "Nicolae Tonitza" si Colegiul Tehnic de Arhitectura "I.N. Socolescu", in parteneriat cu Muzeul National al Taranului Roman, va asteapta marti, 25 ianuarie 2022, de la ora 18.00, la Sala Irina Nicolau, la vernisajul expozitiei Realitatile neferite din interpretarea artistica a basmului romanesc. Organizarea unei expozitii de arta contemporana pe simezele Muzeului Taranului are darul de a evidentia filonul rural care se transmite in ADN-ul cultural al artistilor plastici romani. Simboluri arhaice, tonalitati, personaje de basm si nuante naive specifice spatiului rural romanesc se vor regasi in lucrarile celor sapte exponanti propusi in acest proiect. De ce sapte? In mitologia romaneasca si nu numai, cifra sapte are multiple semnificatii, mai ales religioase.

Tematica unitara a acestui proiect artistic este interpretarea basmului romanesc. Plin de simboluri, basmul defineste cultura populara, iar povestile romanesti se transmit din generatie in generatie, inca din primii ani ai vietii. Confruntarea dintre bine si rau, realul si fabulosul, imaginarul si fantasticul din narativul popular se regasesc cel mai fidel in creatia plastica a artistilor, fara sa fie neaparat o chestiune constienta, ci mai degraba mostenita de secole. Timpul mitic din basm, nemurirea, cautarea desavarsirii, implinirea, toti acesti piloni ai basmului se regasesc in lucrarile artistilor plastici. Personajele basmului se vor regasi reinterpretate in lucrarile expuse pe simezele Muzeului National al Taranului Roman.
Deoarece la inceputul perioadei medievale, meseriile se transmiteau de la o generatie la alta, prin breslele mestesugaresti, cei sapte artisti, pe toata perioada desfasurarii proiectului, vor deveni maestri pentru sapte elevi de la liceele bucurestene de profil. Astfel, se va crea legatura maestru/ucenic, intocmai ca in perioada breslelor, iar filonul romanesc din artele plastice va fi transmis mai departe de la o generatie catre urmatoarea generatie. Colaborarea dintre artisti si ucenicii-elevi este echivalenta cu drumul eroului pozitiv din basm. Simbolistic, se refera la cautarea veleitatilor artistice ale elevilor si perfectionarea lor.
Calatoria in basm presupune maturizarea eroului care-si incheie provocarile si sarcinile cu succes. Cele cateva luni in care elevii vor lucra alaturi de artisti la atelierile de creatie ale acestora reprezinta, in fapt, calatoria din basm. Succesul final este reprezentat de expozitia de la Muzeul Taranului. Fiecare dintre artisti si elevi are libertatea de a-si exprima in lucrari propiile viziuni asupra eroilor din basme, pot reinterpreta simboluri, scene sau dialoguri.
Proiectul se intinde pe durata a trei luni, incepand cu 19 octombrie 2021, zi in care a avut loc prima intalnire intre artisti si elevi, iar acestia din urma si-au ales maestrii. Pana la sfarsitul lunii ianuarie 2022, vor lucra impreuna cu artistii in ateliere, iar expozitia va avea loc in perioada 25 ianuarie - 6 februarie 2022.
Artisti: Bogdan Andronic (Andronicus), Dragos Bojin, Anca Ciofirla, Cezar Cristea (1Qsapro), Radu Panait, Mihai Glodeanu,, Sofia Ovejanu.
Elevi: Ana Hetel, Vanessa Matei, Matei Simoc, Maria Nitulescu, Andrada Matei, Elena Popa, Alexandra Cristoltan.
Coordonator proiect: Sofia Ovejan si Ionut Avram.
Curator: Suzana Dan.
Expozitia va putea fi vizitata la Sala Irina Nicolau pana in 6 februarie 2022, de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00. Lunea este inchis.
Pretul biletului de intrare: adulti - 8 lei; pensionari - 4 lei; elevi si studenti, posesori ai cardului Euro 26, in varsta de pana la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau usor - 2 lei.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.