Vineri, 26 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Desenul Culegatoarea de morcovi de Vincent Van Gogh la Muzeul Colectiilor de Arta

Desenul Culegatoarea de morcovi de Vincent Van Gogh la Muzeul Colectiilor de Arta

Email Imprimare

Muzeul National de Arta al Romaniei va invita sa admirati din nou lucrarea Culegatoarea de morcovi de Vincent Van Gogh, care este expusa la Muzeul Colectiilor de Arta incepand de astazi, 13 iunie 2015. Desenul a fost retras temporar in depozitele muzeului in anul 2014, conform normelor internationale de conservare, fiind extrem de sensibil la efectele luminii. Lucrarea face parte din Colectia de arta comparata Alexandra si Barbu Slatineanu.
Desenul in carbune Culegatoarea de morcovi a fost realizat in anul 1885 de Vincent Van Gogh (1853-1890) si achizitionat, din cate se pare, de Alexandru Slatineanu din magazinul celebrului negustor de arta Ambroise Vollard. Incontestabil cea mai valoroasa piesa de arta occidentala din colectie si singura lucrare de Vincent Van Gogh dintr-un muzeu din Romania, lucrarea se va regasi in expunerea muzeului timp de sase luni.  

In Colectia de arta comparata Alexandra si Barbu Slatineanu se afla peste 400 de obiecte create in spatiul romanesc, occidental si oriental. Intentia donatorilor de a sublinia specificitatea creatiei artistice romanesti in context universal se traduce prin sintagma „colectie de arta comparataâ€, care precede numele colectiei.
Doctorul Alexandru Slatineanu (1873-1939) a pus bazele acestei colectii, alaturi de sotia sa, Irina, pictorita amatoare, si de doctorul Ioan Cantacuzino. Fiul sau,  Barbu Slatineanu (1895-1959), a fost un cunoscator avizat al ceramicii populare romanesti si a publicat mai multe studii in reviste de specialitate. Interesul acestuia pentru arta a fost intretinut de sotia sa, Alexandra Slatineanu (1895-1979), fiica diplomatului Alexandru Lahovari.

Unic in peisajul cultural romanesc, Muzeul Colectiilor de Arta reuneste in spatiile unei cladiri de patrimoniu (Palatul Romanit) o serie de colectii valoroase de obiecte de arta dintre cele mai diferite, donate de-a lungul timpului de diversi colectionari, personalitati ale vietii culturale romanesti. Specificul muzeului consta in expunerea acestor colectii ca entitati de sine statatoare, in incercarea de a recompune atmosfera originara a fiecareia si de a reda personalitatea si preocuparile colectionarilor.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.