Marti, 16 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Colocviu italo-roman de studii istorice, la Venetia

Colocviu italo-roman de studii istorice, la Venetia

Email Imprimare

Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, Departamentul de Studii Lingvistice si Literare al Universitatii din Padova si Asociatia Italiana de Romanistica (A.I.R.), cu sprijinul Institutului Cultural Roman si al Consulatului General al Romaniei de la Trieste, organizeaza, in datele de 8 si 9 octombrie 2015 Colocviul italo-roman: Memorialistica si Literatura Primului Razboi Mondial. Paralelisme si disonante. In prima zi a colocviului, joi, 8 octombrie, lucrarile vor avea loc incepand de la orele 9.30 la Universitatea din Padova, Palazzo Liviano, Aula Diano (Piazza Capitaniato 7, Padova), urmand ca a doua zi a manifestarii sa se desfasoare, de la aceeasi ora, in Sala Marian Papahagi a Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia (Palazzo Correr, Campo Santa Fosca, Cannaregio 2214, 30121 Venezia).

Participantii la colocviu sunt cercetatori si profesori universitari italieni, romani si nu numai, afiliati la prestigioase institutii de cercetare, de cultura si universitare din Italia, Romania, Franta si Statele Unite ale Americii: Constantin Ardeleanu (Universitatea „Dunarea de Jos” din Galati), Oana Bosca–Malin (Universitatea din Bucuresti), Ion Bulei (Universitatea din Bucuresti), Dan Octavian Cepraga (Universitatea din Padova), Florica Ciodaru (Universitatea Lyon III), Jean Louis Courriol (Universitatea Lyon III), Emilia David (Torino), Doina Derer (Universitatea din Bucuresti), Aurora Firta (Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, Universitatea din Bucuresti), Keith Hitchins (Universitatea din Illinois Urbana-Champaign), Laura Jiga Iliescu (Institutul de Etnografie si Folclor Constantin Brailoiu al Academiei Romane), Bruno Mazzoni (Scoala Normala din Pisa), Andi Mihalache (Institutul de Istorie A. D. Xenopol din Iasi), Marco Mondini (Institutul italo-germanic de istorie din Trento, Universitatea din Padova), Gheorghe Negustor (Universitatea Babes–Bolyai din Cluj-Napoca), Mihai Nicoara (Muzeul Universitatii Babes–Bolyai din Cluj-Napoca), Ion Simut (Universitatea din Oradea), Toader Nicoara (Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca), Adrian Niculescu (Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative din Bucuresti), Lorenzo Renzi (Universitatea din Padova), Roberto Scagno (Universitatea din Padova), Sorin Sipos (Universitatea din Oradea), Alexandra Vranceanu (Universitatea din Padova).
Organizat in cadrul seriei manifestarilor dedicate, la nivel national si european, Centenarului Primului Razboi Mondial, colocviul reuneste istorici si filologi care vor analiza reflectarea multiplelor aspecte ale conflictului militar in literatura memorialistica (jurnale de front, memorialistica interbelica si postbelica, opere literare avand ca tematica evenimentele belice, corespondenta de razboi, istoria orala etc.) rezultata din experienta directa a participarii la operatiunile de pe frontul rasaritean si de pe cel din nordul si nord-estul Peninsulei Italice. Memorialistica, in general literatura „de razboi”, rod al patriotismului entuziast, al angoaselor, al deziluziilor, al teribilelor incercari prin care au trecut participantii la Primul Razboi Mondial ingaduie, printr-o lectura critica si analiza comparativa a mai multor surse, o mai buna intelegere a idealurilor ce au animat generatia Marii Uniri din Romania, respectiv a sentimentelor contradictorii ce au condus la tensiunile din societatea italiana interbelica, in etapa premergatoare instaurarii regimului totalitar.


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.