Miercuri, 17 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Expozitia Ceruri de purpura..., la MNAR

Expozitia Ceruri de purpura..., la MNAR

Email Imprimare

Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) va invita sa vizitati, incepand de miercuri, 12 aprilie 2017, expozitia Ceruri de purpura. Valuri liturgice cu tema Plangerii deschisa in cadrul Galeriei de Arta Veche Romaneasca. Expozitia este oferita in dar, cu prilejul sarbatorilor pascale, vizitatorilor muzeului, care au prilejul de a redescoperi capodopere ale artei medievale romanesti conectate prin semnificatie si functionalitate de ciclul liturgic al Patimilor si Invierii. In cadrul expozitiei vor fi prezentate 20 de icoane, broderii si piese de orfevrarie medievala decorate cu scene ce ilustreaza diferite momente ale dramei christice. Alaturi de acestea, publicul va avea acces pentru prima oara - cu ajutoul unui film documentar, dar si prin texte de sala ample plasate in cele 7 sali ale Galeriei de Arta Veche Romaneasca - la intreaga colectie de valuri liturgice cu tema Plangerii Domnului din patrimoniul Muzeului National de Arta al Romaniei. Prin utilizarea materialelor fastuoase si apartenenta pieselor la cele mai ilustre scoli artistice ale lumii bizantine si post-bizantine, acestea constituie partea cea mai valoroasa a tezaurului national de broderii medievale.
Expozitia ofera, totodata, posibilitatea de a viziona eseul cinematografic Soarele Negru, realizat in 1968 de regizorul Slavomir Popovici, ce va rula pe toata perioada expozitiei. Acest poem vizual de exceptie invita spectatorul sa caute dincolo de frumusetea si fastul broderiilor bizantine sensurile profunde ale vietii si mortii. Galeria de Arta Veche Romaneasca a Muzeului National de Arta al Romaniei este unica expozitie cu caracter permanent din tara ce prezinta intr-o maniera unitara evolutia fenomenului artistic manifestat in spatiul romanesc intre secolele IX si XIX. In acest spatiu expozitional pot fi admirate cele mai valoroase lucrari de arta medievala pastrate in patrimoniul cultural national.
Expozitia va fi deschisa in perioada 12 aprilie - 30 iulie 2017.

Piesa de teatru dedicata vietii si operei sculptoritei Camille Claudel
In conexiune cu expunerea temporara in Galeria de Arta Europeana a operei de arta Sculptorul Rodin, pictand, de Camille Claudel (1 martie – 4 iunie 2017) in cadrul programului de conferinte Opere in prim plan, Muzeul National de Arta al Romaniei va invita la o piesa de teatru dedicata vietii si operei sculptoritei franceze menita a pune in valoare personalitatea unei artiste mai putin cunoscute pe scena artistica moderna.
Piesa de teatru va prezenta publicului o perspectiva actuala asupra biografiei si creatiei sculptoritei, intr-o perioada in care opera ei este recuperata la nivel international prin expozitii temporare si cataloage dedicate, evenimente care au culminat recent cu deschiderea unui muzeu inchinat lui Camille Claudel la Paris.
Piesa de teatru va avea loc vineri, 21 aprilie 2017, ora 19.00, si vineri, 12 mai, ora 19.00 - Sala Auditorium. Intrare este libera.

Vizite ghidate in expozita Pictura romaneasca din colectia Fundatiei Bonte
Muzeul Colectiilor de Arta (Calea Victoriei nr. 111) va invita la o serie de vizite ghidate cu tema Colectii si colectionari - Incursiune in arta plastica romaneasca moderna din colectia Bonte, in zilele de sambata, 22 aprilie, ora 11:00 si sambata, 29 aprilie, ora 11:00. Expozitia de la Muzeul Colectiilor de Arta reuneste 57 de lucrari realizate de artisti dintre cei mai prestigiosi, dintre care nu puteau lipsi Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petrascu, Theodor Pallady, Francisc Sirato, Stefan Dimitrescu, Camil Ressu, Magdalena Radulescu, Alexandru Ciucurencu din colectia Fundatiei Bonte. Interesat sa descifreze nota specifica picturii romanesti moderne, omul de afaceri portughez Alain Bonte a construit in anii sederii sale in Romania o colectie cu un profil unic prin consistenta selectiei si calitatea lucrarilor.
Expozitia este deschisa in perioada 14 februarie - 30 aprilie 2017.
Participarea la vizitele ghidate este gratuita, in limita locurilor disponibile.

Mai multe detalii gasiti pe www.mnar.arts.ro.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.