Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Muzeul Memoriei, un muzeu creat din amintirile fiecaruia

Muzeul Memoriei, un muzeu creat din amintirile fiecaruia

Email Imprimare

In contextul aniversarii Centenarului Marii Uniri, se lanseaza Muzeul Memoriei, o platforma on-line care strange amintirile publicului, facand astfel legatura intre istoria citita si istoria traita. Orice utilizator poate incarca pe site amintirile familiei sale de la inceput de secol XX (scrisori, carti postale, fotografii etc.), iar echipa de specialisti a organizatiei culturale Punctart le va pune in context istoric. Materialele finale se vor regasi in 2018 intr-o expozitie multimedia interactiva, care va contine o parte din amintirile celor care au contribuit la proiect cu povestea familiei lor. Muzeul Memoriei nu are doar o miza culturala, este si o initiativa civica al carei scop este sa ne impiedice sa uitam momentele importante prin care au trecut generatiile anterioare, procesele sociale declansate astfel si lectiile invatate din ele. Cum ne amintim azi trecutul si in ce forma? Ce a fost dincolo de faptele istorice pe care le-am invatat la scoala?


Telefonul Amintirilor, o capsula a timpului instalata in Bucuresti
Pentru a puncta lansarea Muzeului Memoriei si in afara spatiului virtual, a fost realizat Telefonul Amintirilor, o instalatie cu un telefon fix cu disc, care contine amintiri dintr-un univers trecut, reconstituiri sonore ale Bucurestiul din timpul Primului Razboi Mondial, plecand de la jurnale, fotografii, obiecte, carti postale etc. Telefonul functioneaza si ca o capsula a timpului: vizitatorii pot sa isi inregistreze un mesaj audio pe care sa il primeasca peste un an. In perioada 14-21 octombrie, Telefonul Amintirilor va poposi la Casa Memoriala Tudor Arghezi - Martisor (str. Martisor 26), printr-un parteneriat cu Muzeul National al Literaturii Romane, urmand sa fie itinerat in toate Casele Memoriale aflate in administrarea MNLR, precum si in numeroase alte muzee si institutii culturale. Traseul telefonului este disponibil pe muzeulmemoriei.ro.

Amintirile varstnicilor, valorificate inainte de a se pierde
Parteneriatul strategic cu Telefonul Varstnicului, proiect al Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei, prin care varstnicii singuri se bucura de socializare si consiliere telefonica, reprezinta o modalitate de a colecta povestile din perioada Marii Uniri chiar de la ultima generatie, care si le aminteste din relatarile parintilor.
Muzeul Memoriei se va construi clipa de clipa cu acele amintiri pe care fiecare dintre noi le pastreaza si le transmite urmatoarei generatii. Este un proiect despre oameni, pentru ca pana la urma istoria este o suma de experiente personale, o panza tesuta din povestile de viata ale unei generatii. Daca le pierdem, riscam sa ne pierdem si pe noi, a declarat Smaranda Pasnicu, cofondator Punctart.
Acest proiect cultural este finantat in cadrul programului cultural Bucuresti Oras participativ de catre Primaria Municipiului Bucuresti prin Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti ArCuB.

Despre Asociatia Punctart
Asociatia Punctart este un demers cultural pornit in 2015 de catre o echipa multidisciplinara de artisti profesionisti. In doi ani, Punctart a devenit o platforma de dialog, un spatiu de intalnire intre mediul artistic independent, institutiile publice si mediul privat. Pentru ca mediul cultural contemporan are nevoie de un canal de comunicare nou, distinct, Punctart dezvolta produse culturale interdisciplinare care cerceteaza relatia dintre arta si comunitate, prin utilizarea noilor tehnologii.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.