Centenarul, intampinat cu Gusturi Alese la Expo-conferinta RO.aliment 2018

Imprimare

Producatori, furnizori, specialisti, cadre universitare, reprezentanti ai asociatiilor de profil, dar si ai autoritatilor publice (ANSVSA, Comisia de agricultura) si-au dat intalnire pentru a sarbatori PRODUSELE ROMANESTI, TRADITIA si GUSTUL ALES al acestora, in ziua de 7 iunie 2018, la Clubul Diplomatic din Bucuresti, la a treia editie a Expo-conferintei RO.aliment, eveniment asociat, in acest an, comemorarii Centenarului Marii Uniri.

Expunerile punctuale, dialogurile tematice, interactivitatea caracteristica evenimentelor organizate de RO.aliment si moderate de Dorin Cojocaru, presedintele APRIL, au condimentat placut si interesant conferinta. Au fost prezenti ANSVSA - prin reprezentantul sau Robert Chiveanu, sef serviciu, cat si a domnului Danut Pale, vicepresedintele Comisiei pentru Agricultura din Parlamentul Romaniei, dar nu si reprezentantii confirmati ai ANPC si MADR, motivul fiind necunoscut, sau poate doar lipsa de interes... Cum atestam un produs traditional, cum etichetam corect economia circulara, frauda alimentara, exportul, legislatia actuala, GDPR au fost doar cateva din temele celor 12 prezentari sustinute de specialistii invitati in prima parte a evenimentului.
Cu toate acestea, sarea si piperul evenimentului au fost pastrate pentru finalul infatisat prin Concursul "Ora de bun gust".
Categoriile la care participantii au concurat au fost: produsele lactate, preparatele din carne, preparatele din peste, produsele de panificatie, dulciurile, vinurile. Ca de obicei, in astfel de ipostaze, juriul nu a avut o misiune usoara, mostrele oferite pentru degustare fiind alese de concurenti dintre cele asezate pe cele mai inalte rafturi din "camara" producatorilor. Desemnarea castigatorilor a fost realizata 50% prin votul participantilor si 50% prin votul juriului, format din: Daniela Voica – director tehnic, ROMPAN; Gabriela Mohan – inginer de cercetare, Centrul Informare Tehnologica IBA; Dana Pop – consultant in industria alimentara; Stefan Turcu – manager zonal culturi alimentare si enzime, CHR Hansen Romania; Georgiana Jelescu – director Romania al NSF Romania.

Premii speciale acordate de juriu
Sanatate: Curcanul copt la jar, producator Zimbria - www.zimbria.ro
Special: Sorici, producator INTEGRA TRADING MEAT - www.integrasrl.ro
Premiul juriului: Pasta de pastrav afumat, producator VALEPUTNA - www.valeputna.ro

Premiul special acordat de participanti
Premiul pentru popularitate: Burduf Nucet, producator Erbalact - www.bunatatimanastiresti.ro
Preparate din carne (6 produse inscrise in concurs):
- 530 pct - Ceafa de vita Black Angus maturata coapta si afumata, producator Mestesugarii de Gust - www.mestesugaridegusturi.ro
Preparate din peste
- 605 pct - Somon afumat, producator Ocean Fish - www.oceanfish.ro
Produse lactate acidofile
- 609 pct - Sana, producator Sanlacta - www.sanlacta.ro
Produse lactate - Burduf
- 574 pct - Burduf, producator De la Ferma - www.delaferma.com
Produse de panificatie - Cozonac
- 648 pct - Cozonac cu fructe, producator IBA Bucuresti - www.bioresurse.ro
Produse de panificatie - Biscuiti
- 609 pct - Biscuiti cu faina de in, producator Spicul ETAP - www.spiculetap.ro
Dulciuri - fursecuri
- 620 pct - Spritati cu lapte si glazura, producator Dr. Fursec - www.doctor-fursec.ro
Vinuri roze
- 566 pct - HERB – Busuioaca de Bohotin – demisec, producator Domeniile Averesti - www.domeniile-averesti.ro
Vinuri albe
- 636 pct - Feteasca Regala - Traminer Gama 47, producator FORT SILVAN - www.fortsilvan.ro
Vinuri rosii
- 529 pct - Merlot Special Reserve, producator Domeniile Anastasia - www.domeniileanastasia.ro
- Vale Putna, care a obtinut premiul juriului, a avut un ambasador direct si concis: Am primit concursul pe repede inainte; am aflat intr-un timp foarte scurt de el si ne-am inscris. Noi, ca brand, suntem obisnuiti ai concursului. Pana acum am mai participat si cu alte produse la concursuri interne si internationale: la Bruxelles, la Londra, anul acesta vom participa la Mond Selection. Peste tot am fost apreciati si am primit premii. In perspectiva, ne dorim sa ne facem cunoscuti in toata tara, inclusiv in Bucuresti. Evenimentul derulat aici a fost unul inedit.
Sunteti asteptati la editia urmatoare, dar pana atunci va puteti inscrie la urmatoarele doua evenimente interesante si pline de informatii noi, oraganizate de RO.aliment: Ingredients Show - 11-12 octombrie 2018, Sibiu, Hotel Ramada, si ESE - Etichetare. Siguranta. Etica - 8-9 noiembrie 2018.
Printre partenerii media ai evenimentului s-a numarat si revista noastra, Dacic Cool.