Marti, 23 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Colectia Musat: o geografie spirituala a icoanei pe sticla transilvanene, expozitie la MTR

Colectia Musat: o geografie spirituala a icoanei pe sticla transilvanene, expozitie la MTR

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman va invita miercuri, 12 septembrie 2018, de la ora 18.00, la Sala Foaier, la vernisajul expozitiei Colectia Musat: o geografie spirituala a icoanei pe sticla transilvanene. Expozitia prezinta publicului o mare parte din colectia de peste 500 de icoane pe sticla transilvanene, apartinand avocatului Gheorghe Musat si sotiei sale, profesoara universitara Carmen Musat. De o mare varietate in ceea ce priveste numarul si provenienta iconarilor, remarcabila pentru grija cu care a fost tratata fiecare icoana in parte, intregul ansamblu beneficiind de interventii profesioniste de restaurare, colectia se remarca indeosebi prin faptul ca sintetizeaza caile pe care au circulat deopotriva mesterii iconari si modelele pe care acestia le-au folosit.
Expresie a spiritualitatii romanilor din Transilvania, icoana pe sticla se dovedeste, prin filtrul oferit de colectia Musat, un receptacul al celor mai diverse si mai inalte forme de expresie artistica ale lumii crestine din secolele XVIII-XIX, atat ale partii ei orientale – ortodoxe, cat si a celei vestice, de unde a fost imprumutata si tehnica pictarii pe dosul sticlei. Vor putea fi admirate lucrari reprezentative pentru toate
centrele artistice cunoscute si toti iconarii ravniti de colectionari si de muzeele de profil, precum Ioan Pop de la Fagaras, Savu Moga din Arpasu de Sus, Matei Tamforea din Cartisoara, Nicolae Catavei, Simion Poienaru din Laz sau Nicolae Oancea din Vale, dar vor putea fi cunoscuti mai bine si pictori ale caror nume au fost prea putin sau abia de curand asociate cu icoana pe sticla, precum Matei Popa din Vale, Ioan Costea Verman, Ioan Popovici, Constantin Boghina junior si Oprea din Salistea Sibiului si mai ales Ursu Broina din Stoboru, unul dintre pionierii picturii pe sticla din Transilvania, atestat documentar cu lucrari inca la 1784 si caruia in sfarsit i-a putut fi atribuita o icoana. Toate lucrarile expuse vor putea fi admirate si prin intermediul unui amplu catalog, redactat de dr. Ana Dumitran, autoare a mai multor volume dedicate icoanei pe sticla si initiatoarea muzeului de arta sacra Museikon, de la Alba Iulia.
Colectia Musat: o geografie spirituala a icoanei pe sticla transilvanene va putea fi vizitata la Sala Foaier, pana pe 28 octombrie 2018, de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00.
Intrarea este libera.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista noastra, Dacic Cool.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.