Marti, 23 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente O noua conferinta din seria Atlas la Muzeul Hartilor

O noua conferinta din seria Atlas la Muzeul Hartilor

Email Imprimare

Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi va invita joi 27 septembrie, ora 18:00, la conferinta Utilitatea didactica a hartilor in predarea istoriei medievale la universitate, sustinuta de istoricul Radu Marza de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj. Evenimentul redeschide seria Atlas. Conferintele MNHCV, adresata publicului interesat de istorie si cartografie, care a debutat la finele anului trecut.

Comunicarea porneste de la premisa importantei cadrului geografic si natural in care se desfasoara procesele si fenomenele istorice. Pentru aceasta, cunoasterea geografiei – regionale, a Romaniei, a Europei Centrale si de Rasarit, a Europei in general etc. – este fundamentala. Instrumentul principal pentru a dobandi aceasta cunoastere este harta.
In calitate de cadru didactic universitar cu doua decenii de experienta, Radu Marza observa permanent scaderea graduala a cunostintelor geografice ale studentilor, astfel ca in cadrul cursurilor pe care le preda si a seminariilor pe care le sustine, pune un mare accent pe cunoasterea in teritoriu (pe harta) a evenimentelor si proceselor istorice despre care se discuta. Comunicarea va prezenta cateva dintre hartile folosite uzual si care vor fi comentate din punct de vedere al informatiei geografice, precum si al incarcaturii istorice a materialului cartografic.
Radu Marza este conferentiar univ. dr. la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, Facultatea de Istorie si Filosofie. Preda cursuri de Istoria Bizantului, Istoria culturala a calatoriei si turismului, Slavi si slavonism in istoria medievala si premoderna a romanilor. Este preocupat de istoria istoriografiei romanesti, istoria Europei Centrale, istoria Balcanilor, istoria slavilor, istoria calatoritului, cartofilie. A publicat The History of Romanian Slavic Studies. From the Beginnings until the First World War, Romanian Historians and Propaganda (1914-1946). The Case of Transylvania.
Accesul la conferinta se face pe baza de inscriere, din data de 17 septembrie, completand formularul de pe site, la pagina dedicata acestei conferinte.

Data: Joi 27 septembrie 2018, ora 18:00
Adresa: Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi, Str. Londra nr. 39, Bucuresti
Acces: pe baza de inscriere, din data de 17 septembrie, completand formularul de pe site, la pagina dedicata acestei conferinte
Tarif: 5 lei

Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi (MNHCV) din Bucuresti este printre putinele institutii culturale cu acest specific din lume. Muzeul detine o colectie de peste 1.000 de lucrari realizate in perioada secolelor XVI – XX, harti vechi si gravuri ce reprezinta in principal provinciile romanesti, state si regiuni europene, precum si harti astronomice si planuri de oras. MNHCV isi propune sa devina mai mult decat un muzeu, sa fie un loc de intersectie al artelor, un centru pentru studierea si reconsiderarea istoriei si a geografiilor lumii, atat de catre specialisti cat si de catre publicul general.


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.