Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Razboiul hartilor, o noua expozitie temporara la Muzeul Hartilor

Razboiul hartilor, o noua expozitie temporara la Muzeul Hartilor

Email Imprimare

Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi va invita in ziua de 28 noiembrie 2018, ora 18.00, la vernisajul expozitiei Razboiul hartilor, dedicata celebrarii Centenarului Marii Uniri. Expozitia prezinta harti etnografice realizate in prima parte a secolului XX, harti care au fost utilizate atat in presa pentru promovarea pozitiei guvernului roman privind Conferinta de Pace de la Paris, cat si de catre delegatiile nationale care au participat la aceasta.
Conferinta de Pace de la Paris, ce a urmat Primului Razboi Mondial, s-a desfasurat in perioada 1919-1922. Ea a fost formata dintr-o serie de intruniri intre delegatii din diverse state si a redesenat harta Europei, plecand de la principiul autodeterminarii; conform acesteia, fiecare nou stat se constituia in jurul unei singure natiuni, care avea dreptul sa detina teritoriul in care elementul sau etnic era majoritar. In acest context, hartile etnografice au jucat un rol esential, fiind instrumentul prin care putea fi aplicat principiul autodeterminarii.
Cine vrea serios sa solutioneze problema nationalitatilor trebuie sa caute solutia in harta etnografica…, spunea, inca din 1906, omul politic ardelean Aurel C. Popovici. Expozitia deschisa la Muzeul Hartilor urmareste sa evidentieze rolul pe care hartile etnografice l-au avut la sfarsitul Primului Razboi Mondial.
Expunerea hartilor "in oglinda" ne ajuta sa intelegem ce sunt hartile etnografice, de ce difera unele de altele, cum se creau si cum erau utilizate, cum s-au trasat granitele cu ajutorul acestora. Expozitia reuneste 14 lucrari care provin de la Biblioteca Centrala Universitara "Lucian Blaga" din Cluj, Muzeul National de Istorie a Romaniei, Muzeul Municipiului Belgrad-Serbia, Universitatea Bordeaux-Montaigne, Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi si colectia privata Silviu Anghel. Printre acestea se numara harta lui Emmanuel de Martonne – Repartition des Nationalites dans les pays ou dominent les Roumains, Pal Teleki – Ethnographical Map of Hungary based on the Density of Population, Jovan Cvijic – Carte ethnographique des regions septentrionales Yougoslaves, A.D. Athanasiu – Carte ethnographique du Banat de Temesvar d’apres la Carte ethnographique de la Hongrie orientale, par Pal Balogh, et les statistiques officielles.
Spatiul care gazduieste expozitia a fost conceput pentru a gazdui harta in diversele sale forme si contexte. Acesta da vizitatorului posibilitatea de a descoperi harta nu doar ca obiect material (cum a fost creata, tehnologiile folosite, suportul si conditiile de productie), ci si ca obiect cultural (cine este creatorul ei, in ce context si pentru ce uz a fost creata, care au fost implicatiile sociale si culturale ale producerii ei).
Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi este singura institutie culturala din Romania si printre putinele din lume cu acest specific. Muzeul detine o colectie de peste 1000 de harti vechi si gravuri ce reprezinta in principal regiunile romane, dar si tarile Europei si alte continente; cea mai veche harta din colectie este o xilogravura din anul 1525 ce reprezinta Europa Centrala, cu regiunile Ungariei, Prusiei, Rusiei, Valahiei si Poloniei. Nucleul central al colectiei il constituie donatia familiei Adrian si Daniela Nastase din anul 2003, an in care a fost inaugurat muzeul.
Expozitie va fi deschisa in perioada 28 noiembrie - 16 decembrie 2018, miercuri-duminica, orele 10.00-18.00.
Pret bilet: 5 lei.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeulhartilor.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.