Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Harti de zi cu zi, expozitie la Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi

Harti de zi cu zi, expozitie la Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi

Email Imprimare

Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi va invita joi, 26 septembrie, ora 18:00, la vernisajul expozitiei Harti de zi cu zi / Maps of Everyday, o instalatie multimedia creata de artista Raluca Bajenaru.
Harti de zi cu zi / Maps of Everyday prezinta o "arhiva" cu urmele activitatilor cotidiene repetitive care tin de organizarea vietii in microcosmosul intim: biletele pe care le scriem pentru a nu uita, liste de cumparaturi, harti cu repere despre cum sa ajungem dintr-un loc in altul, amprente cumulate involuntar prin ocuparea succesiva a aceluiasi spatiu.

Proiectul documenteaza utilizarea cotidiana a scrisului de mana, intr-o perioada in care acesta este tot mai mult inlocuit de dispozitive electronice. Imaginandu-se ca un antropolog care incearca sa stranga urme ale unei practici inainte ca aceasta sa dispara, Raluca Bajenaru priveste prezentul ca fiind deja trecut, iar societatea fiind propulsata intr-o era a post-literalitatii. Deja obiecte de muzeu, biletelele scrise de mana si pierdute pe strada sau hartile desenate pe hartie ofera acces catre un nivel individual de codificare prin intermediul grafiei personale. Un voyeurism difuz transpare din incercarea de a-ti imagina cine este persoana care a scris acel post-it gasit pe strada sau care a folosit anumite conventii grafice in desenarea unei harti.
Erodarea spatiilor utilizate in comun, cum ar fi scaunele din statia de metrou Unirii 1, creeaza harti involuntare, documentate fotografic in cadrul proiectului. Urmele pe care oamenii le lasa, asezandu-se succesiv in acelasi loc si creand o amprenta comuna, devin relevante pentru preferintele si obiceiurile lor.
In cautarea acestor amprente ale existentei cotidiene, Raluca Bajenaru devine un explorator al orasului, realizand desene uriase prin intermediul inregistrarii cu o aplicatie a traseelor parcurse in Bucuresti si reinterpretarii lor prin animatie. Scoase din context, aceste plimbari fara o destinatie anume creeaza o estetica a mersului si un gestualism la scara orasului, realizat cu propriii pasi.

Expozitia este deschisa in perioada 27 septembrie - 20 octombrie 2019, iar programul de vizitare este de miercuri pana duminica, intre orele 10:00 - 18:00.

Pret bilet: 5 lei; accesul la vernisaj este gratuit

Raluca Bajenaru (n. 1982) dezvolta proiecte din sfera instalatiei, performance-ului, interventiei in spatiul public, land art. A participat la proiecte de rezidenta artistica in Franta (Strasbourg – Haute École des Arts du Rhin), Olanda (Amsterdam – Gerrit Ritveld Academie), Macedonia (Brashnar Creative Project), Indonezia (Institut Seni Yogyakarta) si Romania. Este absolventa a UNARTE Bucuresti, sectia Pictura. Cea mai recenta expozitie personala a avut loc la Galeria Pygmalion din Timisoara, in februarie 2019 si a prezentat seria de picturi intitulata UNDER|WATER. Mai multe detalii despre activitatea artistei gasiti accesand: www.ralucabajenaru.blogspot.ro si https://www.youtube.com/user/TropaTrop7

Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi (MNHCV)
din Bucuresti (str. Londra nr. 39) este printre putinele institutii culturale cu acest specific din lume. MNHCV isi propune sa devina mai mult decat un muzeu, sa fie un loc de intersectie al artelor, un centru pentru studierea si reconsiderarea istoriei si a geografiilor lumii, atat de catre specialisti cat si de catre publicul general. Mai multe detalii gasiti pe: http://www.muzeulhartilor.ro/


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.