Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Resedinta Internationala de Arta Vizuala Cincsor 2019

Resedinta Internationala de Arta Vizuala Cincsor 2019

Email Imprimare

In perioada 21-28 septembrie 2019, Cincsorul este din nou gazda Resedintei Internationale de Arta Vizuala, ajunse la a III-a editie. Tema propusa - Fata in fata – ii provoaca pe cei noua artisti invitati sa-si gaseasca inspiratia pornind de la istoria si realitatile contemporane ale locului in care se afla, cu accent pe necesitatea comunitatilor actuale din satele transilvanene de a-si (re)gasi o identitate comuna, in contextul depopularii determinate de exodul sasilor, al transformarilor economice si al migratiei. Curatorul evenimentului este Elisabeth Ochsenfeld, artist vizual si curator, fondatoare a Resedintei de arta Arthouse Wolfsberg/ Garana si Ochsenfeld Residency Award la Frankfurt/ Heidelberg.

Participa artistii: Tommy Barr (Irlanda), Alexandru Cinean (Romania), Katarina Djordjevic (Serbia), Frank Höhler (Germania), Ovidiu Leuce (Italia), Rithika Merchant (India/ Spania), Elisabeth Ochsenfeld (Germania), Cristian Opris (Romania) si Alina-Ondine Slimovschi (Romania). Acestora li se alatura istoricul de arta Christiane Höhler si documentaristul Olimpiu Vuia, care vor fi â€cronicarii†procesului de creatie pe parcursul resedintei.

Resedinta se incheie sambata, 28 septembrie 2019, cu o serie de evenimente pentru public:
- intre orele 11:00 si 14:00: Brunch la Casele de Oaspeti Cincsor, in curtea fostei case parohiale evanghelice, in colaborare cu Asociatia My Transylvania. Bilete pe eat-local.ro;
- de la ora 14:00: Vernisajul expozitiei colective Fata in fata, la biserica fortificata din Cincsor, in prezenta artistilor;
- de la ora 15:00: Concert Daniel Dorobantu & Petre Ionutescu, la biserica fortificata din Cincsor,

Tema resedintei de arta, Fata in fata, porneste de la transformarile profunde ale satului transilvanean, care au condus la reconfigurarea identitatilor individuale si a comunitatilor vechi si noi, declara Elisabeth Ochsenfeld, curatorul rezidentei.
Este un indemn adresat artistilor, sa reflecteze la intrebari precum: oare avem suficienta forta sa ne redefinim, sa ne recunoastem unii pe altii si sa formam o comunitate noua, solidara? Si oare aceasta situatie nu este tipica pentru omul de astazi, oriunde in lume s-ar afla? Poate arta sa propuna raspunsuri? Exista speranta?

Deloc intamplator, expozitia organizata la finalul resedintei are loc in biserica fortificata din Cincsor, simbol al identitatii unei comunitati astazi aproape disparute, al protectiei si sigurantei impotriva amenintarilor exterioare, care se afla el insusi intr-o schimbare de paradigma, in cautarea unui nou rost, in urma pierderii functiei cultice.
Organizatorii si artistii invita publicul sa exploreze expozitia si relatia ei cu spatiul care o gazduieste si comunitatea care a inspirat-o.
Evenimentul este organizat de Asociatia Contrafort Pro Kleinschenk/ Cincsor si Kultur Project/ Cincsor Transilvania Case de Oaspeti, cu sprijinul Bisericii Evanghelice C.A. din Romania si al parohiei Cincsor.

Asociatia Contrafort Pro Kleinschenk/Cincsor este un ONG infiintat in anul 2008 pentru a sprijini biserica evanghelica fortificata din satul Cincsor si comunitatea locala de aici.
Impreuna cu Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din Romania, Contrafort Pro Kleinschenk/ Cincsor a reusit sa acceseze fonduri europene pentru restaurarea bisericii intre anii 2011-2013. In anii 2014-2015, in colaborare cu partenerii sai institutionali, Asociatia Moritics si WWF Romania, asociatia a reusit sa atraga finantari suplimentare (prin Programul de Cooperare Elvetiano-Roman sau de la sponsori precum Telekom) pentru restaurarea partiala a fortificatiei bisericii si deschiderea unui centru turistic de importanta zonala in incinta fortificatiei. Asociatia Contrafort Pro Kleinschenk/Cincsor a fost organizator si co-organizator al unui numar important de evenimente culturale gazduite de biserica fortificata Cincsor in efortul de revitalizare a acesteia si transformare, conform unui concept inovativ si inedit, in biserica culturala.

Biserica evanghelica fortificata din Cincsor este cea mai bine si complet conservata biserica fortificata saseasca din zona Fagarasului si una dintre cele mai pitoresti din toata Transilvania: http://resturisirosturi.ro/locatii/biserica-fortificata-din-cincsor-kleinschenk-kissenk/

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.