Marti, 3 Aug

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Intre viata si moarte, expozitie la Muzeul Taranului

Intre viata si moarte, expozitie la Muzeul Taranului

Email Imprimare

Care au fost experientele zilnice ale evreilor care se ascundeau de masina germana de exterminare? Dar ale celor care i-au ajutat riscandu-si uneori propria viata? O expozitie ce juxtapune aceste doua perspective distincte, dar totusi interconectate va fi inaugurata la Muzeul National al Taranului Roman in 3 octombrie, cu o saptamana inainte de Ziua Nationala de Comemorare a Victimelor Holocaustului in Romania. Expozitia itineranta prezinta povestile unor supravietuitori ai Holocaustului si ale unor salvatori din unsprezece tari, pe fundalul unui context istoric mai amplu. Proiectul este o initiativa comuna a Retelei Europene Memorie si Solidaritate, a Muzeului de Istorie a Evreilor Polonezi POLIN (Varsovia) si a Centrului Memorial al Eroilor Tacuti (Berlin).  Panelul despre Holocaustul din Romania a fost dezvoltat in parteneriat cu Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania Elie Wiesel.

Genocidul evreilor in Europa sfasiata de razboi a insemnat pierderea a milioane de vieti omenesti. Vazand soarta tragica a evreilor, populatia din tarile ocupate sau aliate cu cel de-al Treilea Reich, dar si unii germani obisnuiti s-au confruntat cu o dilema pe care nu si-ar fi imaginat-o probabil niciodata: cum sa reactioneze la aceasta atrocitate? Fiecare si-a gasit propriul raspuns, dar putini au fost cei care si-au oferit ajutorul oamenilor care incercau sa supravietuiasca.
Expozitia Intre viata si moarte. Cazuri de salvare a evreilor in timpul Holocaustului prezinta povesti din unsprezece tari europene: Croatia, Danemarca, Franta, Germania, Ungaria, Lituania, Olanda, Polonia, Romania, Slovacia si Ucraina. Partea romaneasca a expozitiei va infatisa povestile lui Andrei Calarasu si Magdalena Stroe. Andrei Calarasu era un baiat evreu de 19 ani care a suportat conditiile inumane ale unei calatorii cu trenul de peste o saptamana pana la un lagar de munca fortata. Isi datoreaza supravietuirea curajului Vioricai Agarici, conducatoarea Crucii Rosii locale, care a obligat paznicii de la gara din Roman sa deschida vagoanele si sa-i lase afara sa respire pe cei care mai erau in viata.
Trei ani mai tarziu, Magdalena Stroe, pe atunci in varsta de 15 ani, si-a riscat viata dandu-i unei foste colege evreice propriile sale documente, pentru aceasta fiind singura sansa sa evite transportarea in ghetoul din Cluj-Napoca si deportarea in lagarul Auschwitz-Birkenau. Conturand povestile supravietuitorilor si ale salvatorilor, expozitia scoate in evidenta complexitatea relatiilor interumane in conditii extreme. Testimonialele sunt prezentate pe un fundal istoric mai larg ce permite o mai buna intelegere a sanselor de supravietuire pe care evreii le aveau la fata locului si a posibilitatilor salvatorilor de a-i ajuta.
Expozitia a fost vernisata in premiera la Bruxelles, deschiderea oficiala avand loc in sediul Comisiei Europene la 27 ianuarie 2018 (Ziua Internationala de Comemorare a Victimelor Holocaustului), fiind ulterior prezentata si in Amsterdam, Bratislava, Vilnius, Wroclaw si Markowa (un important memorial polonez situat pe locul in care familia Ulma a locuit in timpul razboiului pana sa fie ucisa, impreuna cu evreii carora le oferise adapost, de catre germani). 
Expozitia poate fi vizitata in perioada: 3-19 octombrie 2019 la Sala Acvariu a Muzeului National al Taranului Roman, str. Monetariei nr. 3, sector 1, Bucuresti.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro.


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.