Sambata, 24 Oct

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Expozitie Adrian Preda la Muzeul Hartilor

Expozitie Adrian Preda la Muzeul Hartilor

Email Imprimare

Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi va invita miercuri, 18 decembrie, ora 18.00, la vernisajul expozitiei lui Adrian Preda, intitulata Distanta si durata, proiect curatoriat de Ioana Marinescu. Artistul expune o serie de picturi si lucrari de grafica, alaturi de instalatia de sunet Reflexii atmosferice, parte a proiectului Moduler, realizat de sound-designerul Dinu Ivancu.
Expozitia este deschisa in perioada 19 decembrie 2019 - 2 februarie 2020, iar programul de vizitare este de miercuri pana duminica, orele 10.00 – 18.00.
Pret bilet: 5 lei; accesul la vernisaj este gratuit.

Prin titlul Distanta si durata sunt denumite cele doua coordonate teoretice prin care Preda interactioneaza cu hartile si principiile cartarii. Lucrarile apartin unei noi etape care largeste interesul artistului pentru spatiul cosmic si cartografierea simbolica a unei vaste cuprinderi, explorata mai putin in sensul traditional al termenului si mai mult cu ajutorul stiintei si tehnologiei. Desi porneste de la redarea minutioasa a suprafetei Lunii sau a lui Ceres, o planeta pitica, Preda aminteste si de momentul in care descoperirea unui nou teritoriu se facea cu mijloace rudimentare, dar inca simbolice pentru calatorie si cartografiere.
Interesul pentru corpurile ceresti a inceput in 2015 in expozitia On Heavenly Bodies, cu imaginea asteroizilor sau a spatiului cosmic, o continuare fireasca a preocuparii pentru mediul inconjurator care se extinde treptat in afara spatiului terestru. Ecologia sau felul in care functioneaza lumea raman probleme esentiale, pe care Preda le izoleaza si relocheaza intr-un nou spatiu de desfasurare. Poluarea, consumul excesiv, suprapopularea si exploatarea de noi resurse sunt doar cateva dintre temele pe care artistul le observa sub lentila unui spatiu nou, in care civilizatia umana ar putea sa o ia de la capat, sau sa continue in aceeasi directie distructiva. In rest, lucrarile sale sunt niste peisaje in sensul clasic al termenului. Preda aplica regulile genului, intr-un spatiu extraterestru, monocrom si arid doar prin comparatie cu imaginea colorata a Pamantului, in care apa si vegetatia modeleaza relieful si geografia. Morfologia unei planete ca Ceres il ajuta pe artist sa construiasca granite si simboluri, aplicate artificial, ca niste logouri, asa cum facea in proiectul sau Fashion Pray.
Am creat reprezentari ale unor obiecte care curbeaza spatiul si timpul sau simboluri scrijelite pe suprafata unor corpuri stancoase necunoscute, fara atmosfera, de mult pustii, asemanatoare cu liniile Nazca. Regizand astfel de scene, am privit spatiul extraterestru ca pe un mediu extins. Ca orice teritoriu nou, si acesta este supus scrutarii si cartarii; intr-un exemplu tipic de actiune umana, lumea inconjuratoare este explorata si inteleasa, cu scopul de a putea fi exploatata in mod eficient, explica Adrian Preda.
Adrian Preda (n. 1985) este preocupat de relatia dintre om si celelalte specii ale regnului animal, relatie definitorie pentru dezvoltarea animalului uman, de la faurirea uneltelor si armelor de vanatoare pana la manifestarile spirituale si artistice. Artistul exploreaza natura si cosmosul in sens extins, fiind interesat de tipare de crestere si evolutie. Preocuparea mea centrala care se reflect in lucrari reprezinta o privire de ansambul asupra evolutiei; se refera la fenomene care se manifesta in istorie si in natura ca un intreg, explica Preda.
Ioana Marinescu (n. 1988) este istoric de arta, curator si doctor docent la Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, interesata de biografia artistica si cercetarea artistica. Lucreaza de peste 12 ani la Galeria H’art, una dintre primele galerii private de arta contemporana deschise in Romania. Interesele ei combina istoria si teoria artei cu practica concreta de a lucra cu artisti activi pe scena contemporana.
Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi (MNHCV) din Bucuresti este printre putinele institutii culturale cu acest specific din lume. MNHCV isi propune ca, prin grija pentru patrimoniu si interpretarea lui, prin activitati destinate specialistilor si comunitatii, sa devina o institutie relevanta pentru public si pentru cultura, promovand cercetarea, interactivitatea, educatia pe tot parcursul vietii, dialogul si angajarea creativa.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeulhartilor.ro.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.