Sambata, 24 Oct

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Conferinta sustinuta de Mihai Anatolii Ciobanu la Muzeul Hartilor

Conferinta sustinuta de Mihai Anatolii Ciobanu la Muzeul Hartilor

Email Imprimare

La data de 7 februarie 2020, ora 18.00, la Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi va avea loc un nou eveniment din seria ATLAS. Conferintele MNHCV. Mihai Anatolii Ciobanu, drd. la Facultatea de Istorie a Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi, va sustine conferinta intitulata Spatiul romanesc in izvoare topografice si cartografice rusesti aflate la Kiev. Cautarea unor informatii despre un plan rusesc necunoscut al orasului Iasi, mentionat in catalogul Colectiei Hartilor si planurilor Muzeului Societatii Imperiale de Istorie si Antichitati din Odessa, l-a indreptat pe tanarul cercetator spre Kiev. In mod surprinzator, pe langa documentul cautat, a descoperit informatii si despre alte izvoare topografice/cartografice de o insemnatate de netagaduit pentru spatiul romanesc.

Printre altele, in catalogul online al Bibliotecii Nationale a Ucrainei din Kiev se regasesc 4 planuri ale cetatii Brailei din secolul al XVIII-lea, un plan al cetatii Harsova din 1773, o harta a Dobrogei din acelasi an, planul mentionat al orasului Iasi din perioada 1769-1770 si cateva planuri ale unor batalii dintre armatele rusesti si cele otomane. La Biblioteca Nationala a Ucrainei pot fi gasite si harti, o buna parte dintre ele fiind insa cunoscute.
Mihai Anatolii Ciobanu (n.1992) este doctorand la Facultatea de Istorie din Iasi, masterand la Facultatea de Arhivistica a RGGU (Universitatea de Stiinte Umanistice de Stat a Rusiei), Moscova. De asemenea, este membru al Institutului de Genealogie, Heraldica si Sigilografie Sever Zotta si membru al Comisiei de Istorie a Oraselor din Romania. Preocuparile sale vizeaza evul mediu si relatiile moldo-moscovite in perioada sec. XV-XVIII, topografia urbana.
Participarea la conferinta se face pe baza de inscriere pe site si achitarea taxei de 5 lei sau 2,5 lei – tarif redus pentru studenti.
Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi (MNHCV) din Bucuresti este printre putinele institutii culturale cu acest specific din lume. Muzeul detine o colectie de peste 1000 de lucrari realizate in perioada secolelor XVI-XX, harti vechi si gravuri ce reprezinta in principal provinciile romanesti, state si regiuni europene, precum si harti astronomice si planuri de oras. MNHCV isi propune sa devina mai mult decat un muzeu, sa fie un loc de intersectie al artelor, un centru pentru studierea si reconsiderarea istoriei si a geografiilor lumii, atat de catre specialisti, cat si de catre publicul general.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeulhartilor.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.