Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Expozitia multimedia Tokmeala. Iti dau nora, iti dau avere, la MTR

Expozitia multimedia Tokmeala. Iti dau nora, iti dau avere, la MTR

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta joi, 24 septembrie 2020, de la ora 18.30, la Sala "Irina Nicolau", la vernisajul expozitiei multimedia Tokmeala. Iti dau nora, iti dau avere, despre politicile de incuscrire ale romilor cortorari. Dupa vernisaj, va veti bucura de muzica lui Napoleon Constantin, un rom din satul Gratia, Teleorman, care canta vocal in acompaniamentul unei tobe pe care o loveste cu pietre, linguri sau calcaiul piciorului. Repertoriul sau cuprinde cantece de ascultare si melodii de joc precum Turceasca.

Pentru cei mai liberali dintre voi, genurile sunt constructe, iar dragostea, dat – cata vreme pentru cortorari genurile sunt date, iar dragostea, construct: atasamentele se construiesc in timp, iar familiile aranjeaza uniunile pe criterii de neam. Fiind aliante publice, cand cortorarii zic ca fac politica, vorbesc nu despre viata comunitatii, ci despre tocmeli, aranjamentele maritale pentru copiii lor – pe care le fac, le desfac si le negociaza la nesfarsit. Nici macar nunta nu marcheaza punctul final al acestor aliante politice, cum nici aparitia in tanara familie a unei fetite, ci abia nasterea unui baiat. Fiindca baiatul ramane pe curte si mosteneste tahtaiul, un pocal de argint care nu poate fi cumparat cu toti banii din lume – iar fata pleaca intr-o familie straina care o primeste doar cu o zestre de mii de euro, cat partile au negociat in culise. Și, pana apare baiatul, singura garantie pentru socrii mici ca fata lor sa fie tratata bine si sa nu fie trimisa inapoi e pocalul ginerelui, care ramane zalog la ei.
Aceste subtilitati ale politicilor de incuscrire, dar si multe alte lucruri aflate inevitabil in legatura cu ele, sunt aspecte pe care expozitia le lumineaza din mai multe perspective, aducand la un loc doi curatori (Cosmin Manolache si Lila Passima), un om de film (Dana Bunescu), un fotograf (Eric Roset) si un antropolog, Catalina Tesar, care, mai mult de un deceniu, a documentat minutios viata acestui grup de romi traditionali din sudul Transilvaniei.
Expozitia va putea fi vizitata la Sala "Irina Nicolau", pana in 25 octombrie 2020, de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00. Luni este inchis.
Pret bilet: adulti – 8 lei; pensionari – 4 lei; elevi si studenti, posesori ai cardului Euro 26, in varsta de pana la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau usor – 2 lei.
Proiectul este finantat de AFCN, Administratia Fondului Cultural Naţional. Programul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul programului sau de modul in care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si canalul media online www.accmediachannel.ro
.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.