Marti, 28 Jun

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Spectacole, filme, emisiuni Comunitati romanesti din judetul Covasna, film documentar

Comunitati romanesti din judetul Covasna, film documentar

Email Imprimare

Fiecare judet, oras sau sat din Romania are o istorie, o poveste. De multe ori localnicii se nasc sau traiesc multi ani intr-o localitate, fara sa aiba curiozitatea de a descoperi istoria acelui loc, fara sa cunoasca realitatea locala. Pentru a oferi o "radiografie", o oglinda in imagini, a culturii si identitatii romanesti din judetul Covasna, a istoriei zbuciumate de-a lungul timpului, Centrul European de Studii Covasna-Harghita din Sfantu Gheorghe si Forumul Civic al Romanilor din judetele Covasna, Harghita si Mures, cu binecuvantarea Preasfintitului Andrei, Episcopul Covasnei si Harghitei, au realizat documentarul Comunitati Romanesti din judetul Covasna, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului, prin Serviciul Dezvoltare Comunitara.

Filmul prezinta momentele esentiale ale evolutiei, adesea dramatica, a comunitatii romanesti din sud-estul Transilvaniei, contributia specifica a romanilor din aceasta parte de tara la patrimoniul cultural national si universal, cat si la obolul lor la progresul si prosperitatea Romaniei. Personalitati din judet, dar si din cultura nationala romaneasca (presedintele Academiei Romane, conf. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, directorul Bibliotecii Academiei, prof. dr. Nicolae Noica, directorul Centrului European de Studii in Probleme Etnice al Academiei Romane, prof. dr. Radu Baltasiu, conf. univ. dr. Dumitru Preda, presedintele Curtii Constitutionale, conf. univ. dr. Valer Dorneanu, presedintele Consiliului Director al Centrului European de Studii Covasna-Harghita, prof. dr. Ioan Lacatusu, Mitropolitul Banatului, IPS Ioan, avocatul Ioan Solomon, avocatul Ioan Sabau, prof. Petre Strachinaru etc.), expun in interviurile lor situatia socio-economica, culturala, lingvistica si spirituala din acest judet, aspecte cutremuratoare privind asezamintele si comunitatile romanesti.
Presedintele Academiei Romane, istoricul Ioan-Aurel Pop, sustine ca: Regiunea de la curbura Carpatilor e foarte bogata din punct de vedere istoric pentru ca plamada principala din care s-a nascut statul roman, adica elementul daco-get si elementul roman si apoi al treilea element slav, a fost prezenta la fel ca in toate celelalte colturi ale pamantului romanesc. Marturiile civilizatiei dacice in aceasta regiune sunt foarte bogate, iar civilizatia romana este una de adancime, de mare prestigiu. In timp ce despre secui stim momentul venirii lor in aceasta regiune, romanii s-au plamadit aici, prin urmare, nu avem nici o data in legatura cu vreo venire sau vreo plecare a lor.
IPS Ioan Selejan, Episcop al Banatului, afirma ca: Ar fi interesant de studiat din punctul de vedere al asezarii comunitatilor din cele doua judete si veti observa ca majoritatea asezarilor romanesti sunt asezate la poalele muntilor, iar comunitatile maghiare compacte sunt la ses, la loc mai domol, la campie. Acest mod de asezare a comunitatilor corespunde etnogenezei poporului roman. Rare sunt comunitatile romanesti care isi au sorgintea intr-o zona de campie. Ce concluzie putem sa tragem de aici? Ca cei care isi au radacinile adanci in aceasta tara sunt cei care au stat si s-au dezvoltat la poalele muntelui, si nu cei care s-au asezat la campie, mai alaltaieri. Populatia maghiara a venit mult mai tarziu si, pastrand proportiile si unitatile de masura ale istoriei, au venit cam alaltaieri.
In judetul Covasna exista o situatie deosebita, din cauza in mare masura a scaderii dramatice a populatiei romanesti. De asemenea, identitatea romaneasca a fost si este diminuata, ca urmare a deznationalizarii romanilor, indeosebi a celor din comunitatile mici si foarte mici. Din multele asezari romanesti din judet, putine au rezistat de-a lungul timpului. Ne-am propus sa le prezentam intr-un film documentar, pentru a evidentia fizionomia multietnica si pluriconfesionala a asezarilor judetului Covasna si a elimina prejudecatile potrivit carora acest judet este o enclava monoetnica maghiara.
Premiera filmului este programata la inceputul lunii decembrie 2021, iar ulterior va avea loc un turneu de promovare in 60 de localitati din judetul Covasna, in casele de cultura din diferite orase. Intrarea va fi gratuita, in limita respectarii masurilor de prevenire a imbolnavirii cu COVID-19.
La fiecare difuzare a filmului vor fi prezenti regizorul Laurentiu Calomfirescu si cativa membri din echipa care a realizat filmul documentar.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.