Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Spectacole, filme, emisiuni Violonistii cheama intariri pentru o noua editie a Duelului Viorilor

Violonistii cheama intariri pentru o noua editie a Duelului Viorilor

Email Imprimare

Daca Festivalul Enescu a fost evenimentul muzical al toamnei care a oferit melomanilor prilejul de a asista la o parada a marilor orchestre si marilor solisti ai lumii, o continuare fireasca este un proiect muzical parca desprins putin din el, caci il va avea printre protagonisti pe concert-maestrul celebrei orchestre Royal Concertgebouw Amsterdam, care a fost programata in ultimele doua seri pe scena festivalului: violonistul Liviu Prunaru. Artistul roman are chiar rolul important de solist al acestei orchestre in ultima seara de festival, cand va interpreta Caprice Roumain pentru vioara si orchestra de George Enescu, lucrare pe care are bucuria de a o prezenta si publicului olandez in cadrul altor doua concerte cu prestigioasa orchestra, cu doar cateva zile inainte de sosirea la Bucuresti.

Liviu Prunaru isi va incrucisa arcusul cu violonistul Gabriel Croitoru. Turneul Duelul Viorilor, un proiect Radio Romania, editia a VII-a, va avea loc in perioada 27 septembrie – 1 octombrie, in patru orase din Romania. Arbitrul intrecerii muzicale este pianistul Horia Mihail. Dupa sapte ani, desi ideea de duel s-a transformat intr-o intrecere amiabila pentru cucerirea publicului, totusi intrebarea ramane: Stradivarius sau Guarneri? Castigatorul nu a putut fi niciodata stabilit, asa ca anul acesta cei doi violonisti au chemat intariri.
Lui Liviu Prunaru i se va alatura sotia sa, violonista Valentina Svyatlovskaya-Prunaru, de asemenea membra a celebrului Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam. Este o muziciana cu o bogata activitate concertistica fie in varianta solo, fie in duo cu Liviu Prunaru, detinatoare a unui bogat palmares competitional.
Gabriel Croitoru mizeaza pe generatia tanara, invitand-o pe scena pe fiica sa, care ii este si studenta. Talentul Siminei Croitoru a fost rasplatit cu numeroase premii obtinute in concursuri nationale si internationale, iar activitatea sa artistica este deja foarte densa, cuprinzand concerte sustinute alaturi de numeroase orchestre.
Ca intotdeauna, vedetele, in ceea ce priveste instrumentele, vor fi viorile Stradivarius Pachoud, pe care canta Liviu Prunaru, dar si Guarneri del Gesu Catedrala, pe care canta Gabriel Croitoru (care este pusa la dispozitie de Muzeul National George Enescu, in patrimoniul caruia se afla), viori care poarta cu ele, la randul lor, povesti exceptionale ce pot fi descoperite pe site-ul www.duelulviorilor.ro.

Programul recitalurilor
Gabriel Croitoru si Horia Mihail
Fr. Kreisler: Rondino pe o tema de Beethoven
F. Mendelssohn: On Wings of Song
E. Poldini: Doll Waltz
Simina Croitoru si Horia Mihail
Fr. Kreisler: Liebesleid
P. de Sarasate: Melodii lautaresti
Valentina Svyatlovskaya-Prunaru si Horia Mihail
P. de Sarasate: Introducere si Rondo Capriccioso
Fr. Kreisler: Preludiu si Allegro
Liviu Prunaru si Horia Mihail
H. Wieniawski: Souvenir de Moscou, op. 6
J. Brahms: Scherzo in do minor din Sonata FAE
Gabriel Croitoru si Simina Croitoru
L. Spohr: Grand Duo Concertante, op. 67 nr. 2 in re major
Liviu Prunaru si Valentina Svyatlovskaya-Prunaru
Ch.-A. de Beriot: Duo Concertante op. 57, nr. 1
Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru
J. Halvorsen: Capriciu pentru doua viori, pe teme norvegiene
Valentina Svyatlovskaya Prunaru – Liviu Prunaru - Simina Croitoru – Gabriel Croitoru
Ch. Dancla: Variatiuni pe o tema de Mozart - Ah, vous dirai-je, maman, pentru patru viori si pian

Itinerar
Deva, 27 septembrie, Sala Pro Arte
Alba Iulia, 28 septembrie, Casa de Cultura
Arad, 29 septembrie, Teatrul Clasic Ioan Slavici
Bucuresti, 1 octombrie, Sala Radio
Un proiect Radio Romania. Coproducatori: Radio Romania Cultural, Radio Romania Regional si TVR 3. Eveniment co-finantat de Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania (UCIMR). Sponsor: JTI. Parteneri: Accendo, Muzeul National George Enescu, Senia Music, ARENA Communications.
Parteneri media: Orchestrele si Corurile Radio, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Muzical, Radio Romania Regional, Radio Romania International, Romania TV, Catavencii, Zile si Nopti, Observator Cultural, Agentia de carte, Liternet, Actualitatea Muzicala, mediaTRUST.
Parteneri culturali: Asociatia Culturala DevArt, Colegiul National Decebal Deva, Municipiul Alba Iulia, Centrul Municipal de Cultura Arad, Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad, Filarmonica de Stat Arad.
Foto: Virgil Oprina.


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.