Joi, 18 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Carti, CD-uri, DVD-uri Lansare de carte la Editura Nemira

Lansare de carte la Editura Nemira

Email Imprimare

Editura Nemira lanseaza luni, 17 octombrie, la orele 12.00, romanul Nemaipomenitele aventuri ale lui Anton Retegan si ale dosarului sau, de Gheorghe Sasarman. Evenimentul va avea loc in sala Oglinzilor a Uniunii Scriitorilor din Romania. Alaturi de autor, vor fi prezenti scriitorul Gelu Negrea (redactor-sef al revistei Luceafarul de dimineata) si criticul Ovidiu Simonca (redactor-sef adjunct al revistei Observator cultural).

Volumul Nemaipomenitele aventuri ale lui Anton Retegan si ale dosarului sau aduce in prim-plan soarta unui intelectual ce parcurge drumul sinuos de la credinta senina in idealurile comuniste la recunoasterea amara a situatiei reale dintr-o tara incremenita sub teroarea dictaturii. Inrudit prin substanta cu proza memorialistica, romanul istoriseste firesc un destin autentic: victoria eroului in confruntarea cu iscoadele, sicanele si capcanele Securitatii este obtinuta cu pretul dureros al dezradacinarii. Protagonistul, in care se recunosc elemente biografice ale autorului, nu se lasa recrutat de Securitate, isi pierde locul de munca si paraseste tara, devenind obiectul unui dosar de urmarire informativa din care volumul reproduce textual documente. Fara sa alunece in patetic, scriitura densa a lui Gheorghe Sasarman imbina descrierea calma cu ironia duioasa si cu sarcasmul.
Nascut in 1941 la Bucuresti, intr-o familie de ardeleni, Gheorghe Sasarman a absolvit Institutul de Arhitectura Ion Mincu din Bucuresti in 1965, perioada in care si-a inceput activitatea publicistica. A debutat in literatura cu volumul de proza Oracolul (1969), dupa care a publicat Cuadratura cercului (1975), carte alcatuita din proze fantastice (in editia integrala, tiparita in 2001, autorul a adaugat cele zece scrieri eliminate de Cenzura comunista in 1975), in care arhitectura si urbanistica imaginare sunt explorate pentru a vorbi despre libertatea omului. A urmat apoi Himera (1979), unul dintre cele mai reusite volume ale autorului, cuprinzand povestiri si nuvele SF. In 1982, cand a tiparit 2000, Gheorghe Sasarman a fost constrans, din motive politice (un frate ramas ilegal in Canada), sa renunte la activitatea de gazetar si s-a angajat analist de sisteme la Centrul Judetean de Proiectare Arad. Un an mai tarziu s-a stabilit la München si a colaborat cu publicatii prestigioase din Romania si din strainatate. Unele dintre volumele pe care le-a semnat au fost traduse in mai multe tari. Povestirile si nuvelele sale au aparut in reviste literare, antologii si volume colective din Romania, Germania, Franta, Italia, Spania, Polonia, Ungaria sau Japonia. De-a lungul timpului, autorul a fost recompensat cu numeroase distinctii pentru scrierile sale, printre care Premiul Europa (Stresa, 1980). Cel mai recent volum publicat in Romania este Vedenii (2007).

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.