Joi, 25 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Carti, CD-uri, DVD-uri In memoriam Irina Mavrodin

In memoriam Irina Mavrodin

Email Imprimare

Editura Minerva va invita sambata, 2 iunie, ora 13.00, la standul deschis in Pavilionul C2, Romexpo, in cadrul Targului de Carte Bookfest, sa aducem un omagiu celei care a fost Irina Mavrodin, poeta, eseista, traducatoare si profesor universitar doctor. Iau parte scriitori, traducatori, profesori universitari, prieteni si discipoli ai acestei mari doamne a culturii romane. Irina Mavrodin (12 iunie 1929 – 22 mai 2012) a fost o adevarata instanta morala si culturala.

Profesor universitar dedicat studentilor si doctoranzilor, capabil sa-i indrume si sa le urmareasca, cu discretia oamenilor de mare calitate, cariera, dincolo de portile formarii, iar discipolii ei au fost multi si provin din multiple universitati: Bucuresti, Facultatea de Limbi Straine; Brasov, Facultatea de Litere a Universitatii "Transilvania"; Suceava, Universitatea "Stefan cel Mare"; Paris, Ecole Normale Superior; Sibiu, Facultatea de Litere a Universitatii "Lucian Blaga"; Craiova, Facultatea de Litere. Poeta, eseista, traducatoare fascinata de procesul de creatie si inzestrata cu o nemasurata harnicie. Cartile ei constituie o biblioteca. A tradus  din: Flaubert, Marcel Proust, Samuel Bechett, Amelie Nothomb, Henry de Montherland, Frederic Beigbeder, Jean Cocteau, Albert Cohen, Gaston Bachelard, Pierre Chaunu, Paul Ricoeur, Gerard Gennette, Eugene Delacroix, Albert Camus, Doamna de Stael, Andre Gide si multi altii.
La Editura Minerva i-au aparut traducerile din: Rene Guitton, Scrisori catre Dumnezeu; Printul lui Dumnezeu. Pe urmele lui Abraham; Maurice Blanchot, Spatiul literar; Picasso Poeme. Opera eseistica a Irinei Mavrodin se concentreaza in jurul "procesului de creatie", privit ca cel mai misterios act realizat de fiinta umana, neputincioasa adeseori in fata modului de intelegere a darurilor sale creatoare. Mana care scrie. Spre o poietica a hazardului (1994) continua demersul de investigare subiectiv-obiectiv inceput odata cu aparitia cartii sale Poietica si poetica (1982), in care stabilea diferentele. Ca si critica, "poetica" este un demers exterior, cu functie de alienare fata de textul literar, in vreme ce "poietica" este o privire din interior a unei carti in curs de a se face.
Irina Mavrodin a primit de mai multe ori Premiul Uniunii Scriitorilor si Premiul Academiei Romane. A fost decorata de statul francez cu Ordinul "Chevalier des Artes et des Lettres", Medalia "Le 14 Julliet" si de statul roman cu Ordinul "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.