Sambata, 25 Sep

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente

Evenimente

Scoarte, expozitie la Muzeul Taranului

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta marti, 21 septembrie 2021, de la ora 17.00, la Sala Acvariu, la vernisajul expozitiei Scoarte.
Tesutul era indeletnicirea cea mai draga femeilor, fiind comparat, prin analogie cu zamislirea formelor noi de viata. Mestesugul era insotit de numeroase interdictii rituale, iar practicarea lui de-a lungul anului era clar reglementata.

"DictionAR pe sarite", cuvintele uitate se transforma in pop-up museum

Email Imprimare

De vineri, 17 septembrie, Muzeul National al Taranului Roman da "leapsa" tinerilor in descoperirea celor 22 de cuvinte "uitate”, care au sarit din dictionar si s-au ascuns prin oras. De la Tilinca la Opinca. DictionAR pe sarite, proiect dedicat copiilor si adolescentilor (+12 ani), este un dictionar etnologic care isi propune sa repuna in uz fragmente dintr-un "vocabular al ruralitatii".

Bucuresti. O arhitectura modernista europeana, proiect cultural la MTR

Email Imprimare

Centrul de Excelenta in Arhitectura, Arte si Audiovizual (C.E.A.A.A.) impreuna cu Muzeul National al Taranului Roman din Bucuresti si partenerii sai prezinta proiectul cultural Bucuresti. O arhitectura modernista europeana, eveniment realizat si dedicat Zilelor Muzeului Taranului, Zilelor Bucurestiului din lunile septembrie si octombrie 2021, cu ocazia Centenarului Regelui Mihai I si a implinirii a 20 de ani de la infiintarea Ordinului Arhitectilor din Romania. Proiectul cultural se alatura numeroaselor activitati culturale, prin care o tanara generatie de arhitecti romani au extins considerabil aria cunoasterii trecutului nostru apropiat in contextul modern european.

Burticala.G.Ion.Leu.Dolj, expozitie la Muzeul Taranului

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta joi, 16 septembrie 2021, de la ora 19.00, la Sala Irina Nicolau, la vernisajul expozitiei Burticala.G.Ion.Leu.Dolj. Unul din punctele forte ale Muzeului National al Taranului Roman, alaturi de expozitia permanenta, este patrimoniul material, ale carui bogatie si diversitate au fost deseori remarcate si puse in valoare prin numeroase expozitii temporare si virtuale ori prin publicatii. Fondul de desene realizate de Ion G. Burticala, din comuna Leu, judetul Dolj, este parte componenta a Arhivei de imagine din 1999, in urma donatiei facute MNTR de criticul de arta Radu Ionescu, un bun cunoscator al teritoriului artei naive din Romania, cu ocazia expozitiilor Arta + naivitate = arta naiva (1999) si Exercitii de naivitate (1999).

O lume intr-un recensamant, expozitie la MTR

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta joi, 16 septembrie 2021, de la ora 17.00, la Sala Media, la vernisajul expozitiei O lume intr-un recensamant. Familie, gospodarie si societate rurala romaneasca. Expozitia, organizata de Institutul de Istorie "Nicolae Iorga" al Academiei Romane si Muzeul National al Taranului Roman, va propune o incursiune in familia si gospodaria rurala din Tara Romaneasca a secolului al XIX-lea. Perspectiva pe care o ofera, insa, difera de marile paradigme care au abordat aceste subiecte.

Expozitia de fotografie Oas, la Muzeul Taranului Roman

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta miercuri, 15 septembrie 2021, ora 17.00, la Sala Tancred Banateanu, la vernisajul expozitiei de fotografie Oas, a fotografului satmarean Remus Tiplea, care documenteaza de cativa ani nunta din Tara Oasului. Expozitia de fotografie prezinta imagini extrase din proiectul dedicat nuntii si intitulat „Nunta nuntii”, un proiect amplu derulat pe parcursul unui deceniu, punctand atat elementele de ritual care s-au mai pastrat din ceremonialul nuntii traditionale, cat si transformarile survenite de-a lungul timpului: gateala miresei si a mirelui, steagul, ceterasii, socacitele, tapuritura, dantul, petrecerea.

Remember Alexandru Tzigara-Samurcas, expozitie la MTR

Email Imprimare

Muzeul National al Literaturii Romane, in parteneriat cu Muzeul National al Taranului Roman, va asteapta joi, 9 septembrie 2021, ora 17.00, la Sala Acvariu, la vernisajul expozitiei Fragmente si zidiri. Remember Alexandru Tzigara-Samurcas, dedicata fondatorului Muzeului de la Sosea. Expozitia face parte din proiectul MNLR, intitulat Harta calatoriilor MNLR in muzeele din Capitala, si isi propune sa valorifice manuscrise si carti postale ilustrate din arhiva MNLR, care vor fi completate de materiale aflate in Arhiva Etnologica a MNTR.

Zilele Muzeului Taranului, la a noua editie

Email Imprimare

Ca in fiecare inceput de toamna, in preajma sarbatorii Inaltarea Sfintei Cruci, cunoscuta in popor si ca Ziua Crucii, Muzeul National al Taranului Roman intampina anotimpul cu expozitii noi, targ de icoane si targ cu mesteri, ateliere de creativitate, lansari de carte, concerte si multe filme. Sunteti asteptati, in perioada 9-19 septembrie 2021, la cea de-a noua editie a Zilelor Muzeului Taranului! In prima zi a evenimentului, Muzeul National al Literaturii Romane, in parteneriat cu MNTR, verniseaza joi, 9 septembrie, ora 17.00, la Sala Acvariu, expozitia Fragmente si zidiri. Remember Alexandru Tzigara-Samurcas, dedicata fondatorului Muzeului de la Sosea.

Semne si simboluri I, expozitie de pictura de Aurel Petrescu

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman va invita joi, 19 august 2021, de la ora 18.00, la Sala Noua Galerie, la vernisajul expozitiei pictorului Aurel Petrescu, Semne si simboluri I. Originar din Craiova, Aurel Petrescu a pornit de la descrierea efervescenta a peisajului oltenesc, intr-o maniera libera, calda si puternica. A descoperit lumina Parisului, apoi a Greciei, ducandu-si tusa spre o intensitate cromatica aparte.

S-a infiintat Asociatia pentru Muzeul Taranului

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman va anunta cu bucurie infiintarea, incepand din luna august 2021, a Asociatiei pentru Muzeul Taranului! Presedintele Asociatiei pentru Muzeul Taranului este arhitectul Augustin Ioan, profesor universitar si scriitor. Asociatia pentru Muzeul Taranului este o organizatie neguvernamentala care are ca obiectiv sustinerea morala si financiara a Muzeului de la Sosea. Sunt invitati sa faca parte din asociatie si sa sprijine activitatea acesteia prieteni ai muzeului - persoane fizice si juridice - dornici sa se implice, sa ajute, sa sustina, sa doneze, sa gaseasca solutii sau sa puna in practica idei prin care activitatile muzeului sa dobandeasca mai multa vizibilitate si participare, asigurand, totodata, promovarea identitatii istorico-culturale romanesti.

Saptamana Haferland a readus normalitatea, cultura si traditiile in comunitatea saseasca din Tara Ovazului

Email Imprimare

Anul acesta Festivalul Saptamana Haferland a fost mai asteptat ca in toti cei noua ani de cand are loc acest eveniment itinerant in satele sasesti. Bucuria revederii intre sasii veniti in satele natale si cei de acasa, incantarea turistilor de a descoperi locuri frumoase si cu istorie, dar mai ales aplauzele pentru programul variat au constituit succesul editiei din acest an, desfasurata dupa toate regulile de distantare sociala si de siguranta sanitara. Astfel, la cea de-a noua editie a Saptamanii Haferland, desfasurata in localitatile Archita, Bunesti, Viscri, Saschiz, Cloasterf, Rupea, Homorod, Crit, Roades si Mesendorf, in perioada 30 iulie - 1 august, turistii au fost purtati pe acorduri de muzica clasica, dar si pe cele ale fanfarelor si ansamblurilor vocale sasesti printr-un univers care a adus impreuna oameni de arta, artisti populari, antreprenori care au spus povestea lor de succes in comunitatile sasesti, cat si oameni din cele zece sate sasesti care au venit cu produse traditionale si cu obiecte populare, pe care turistii le-au apreciat si le-au cumparat cu drag.

Rapirea din Serai, expozitia artistului Eugen Raportoru la MTR

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman are placerea de a va invita la o noua expozitie a artistului Eugen Raportoru, vineri, 6 august 2021, la ora 17:00, la Sala Tancred Banateanu. Explorand, mai nou, mediul instalatiei pe langa cel al picturii, datorita careia este cunoscut publicului larg, Eugen Raportoru va invita sa patrundeti intr-un spatiu imersiv pornind de la tema carpetei, un simbol cultural asociat universului kitsch, dar caruia artistul ii confera valente noi, prin transpunerea subiectelor carpetelor de larga utilitate, pana in anii ’90, in pictura pe panza.

Ballad of Escape, video-show la Muzeul Taranului

Email Imprimare

Sunteti invitati la o noua deschidere in cadrul programului MNTRplusC, la subsolul Muzeului National al Taranului Roman, joi 5 august, incepand cu ora 19:30. De aceasta data, MNTRplusC propune un program integral de arta video sub forma unui comentariu asupra corporalitatii, a terapiei ca metoda de rezistenta si a medierii intre corp si spirit.
Video-show, vernisaj: 5 august, ora 19:30.
Artisti: Piotr Armianovski, Olimpiu Bandalac, Marinette Dozeville, Sorin Florea, Halasz Gloria, Frederic Liver, Santiago Reyes, Stanca Soare.
Coordonator program si curator: Ilina Schileru
Design de expozitie: Mircea Tancau

Expozitie personala de pictura Gheorghe I. Anghel

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta joi, 5 august 2021, de la ora 18.00, la vernisajul expozitiei personale de pictura Gheorghe I. Anghel, care va avea loc la Sala Irina Nicolau. Expozitia de fata propune o incursiune in lumea lui Anghel, o interpretare a mitologiei, explorata dintotdeauna de pictor, reprezentand refugiul sau intr-o perioada in care arta era aspru cenzurata. De altfel, cunoscutul artist, cu vechi preocupari in domeniul arheologiei dobrogene, a lucrat impreuna cu istorici de renume (Radu Florescu, Alexandru Suceveanu, Valeriu Georgescu), fapt care explica folosirea experientei de santier nu doar in alegerea subiectelor, dar si in maniera sa de a prezenta aluziv fapte doar banuite, invaluite in mister. Astfel caracteristica lucrarilor este data de atmosfera aparte oferita doar de un santier arheologic, cu surpriza descoperirilor si incertitudinea istoriilor cercetate.

Donatii Recente. Harti si planuri ale regiunilor romanesti, expozitie temporara

Email Imprimare

Din data de 5 august 2021, Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi va invita sa vizitati expozitia Donatii Recente. Harti si planuri ale regiunilor romanesti. Expozitia aduce in atentia publicului o serie de obiecte de patrimoniu care s-au alaturat colectiei muzeului in ultimii ani: Donatia Ruxandra Bratu, Donatia Zaharia Gheorghe, Donatia arh. Lucia Stoica - din colectia botanist Zach. C. Pantu si Donatia Vasile Stefanescu. Le multumim donatorilor pentru generozitatea acestui gest tot mai rar si, deci, cu atat mai laudabil si incurajator. In acest fel, lucrarile si obiectele donate au devenit accesibile unui public variat si numeros, nu doar cercetatorilor si specialistilor.

Expozitia Mirrors of Brancusi, la Muzeul de Arta din Cluj-Napoca

Email Imprimare

In perioada 23-30 iulie are loc la Muzeul de Arta din Cluj-Napoca, in cadrul TIFF, expozitia multimedia Mirrors of Brancusi, un proiect care urmareste sa surprinda esenta sculptorului roman printr-o serie de instalatii si de experiente bazate pe opera lui Constantin Brancusi. Proiectul este organizat de Fundatia Art Production, Centrul de Resurse pentru Cetatenie Activa si Christian Westblink, cu sprijinul JTI, Muzeul National al Taranului Roman si Muzeul de Arta din Cluj-Napoca.

Expozitia Experimetru, la Muzeul Taranului

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman, alaturi de Centrul de Excelenta in Arhitectura Arte si Audiovizual, va invita marti, 20 iulie 2021, ora 18.00, la vernisarea expozitiei Experimetru. Expozitia prezinta trei experimente elaborate in afara perimetrului cotidian de catre trei personalitati contemporane in domeniul arhitecturii, al restaurarii si al artelor plastice: Matei Luca Stoian, Graziella Stoian si Nicolae Stoian. Acest proiect artistic, prezentat publicului larg din capitala Italiei la Accademia di Romania din Roma, va fi expus in Bucuresti, fiind gazduit de Muzeul National al Taranului Roman in perioada 20 iulie - 15 august 2021, la Sala Media, intrarea din Strada Monetariei nr. 3.

Camara Ta, Mantuitorule, o vad impodobita..., expozitie de icoane pe sticla

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta incepand de joi, 15 iulie, pana duminica, 25 iulie 2021, intre orele 10.00 si 18.00, sa vizitati o dubla expozitie de icoane pe sticla realizate de Cristina-Aurelia Ionescu-Berechet si de Ion Filigean. Intrarea este libera.
Vernisajul expozitiei Camara Ta, Mantuitorule, o vad impodobita... va avea loc luni, 19 iulie, ora 16.30, la Sala Acvariu.
Expun: Cristina-Aurelia Ionescu-Berechet, cadru didactic la Liceul de Arte Plastice "Nicolae Tonitza" din Bucuresti si membru AFAPPR. In prezent este doctorand al Universitatii Nationale de Arte, avand ca tema de cercetare Icoana transilvaneana din secolele XIX-XX, din perspectiva interconfesionala si interculturala; Ion Filigean, absolvent al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, sectia Pictura bisericeasca (2005), pictor autorizat (grad IV def. 2010), membru UAP-Valcea, membru in grupul de iconari valceni "Scoala de la Vladesti”. Detine numeroase distinctii si este o prezenta constanta in expozitiile si targurile de specialitate din tara si strainatate.
Prezinta: Luiza Barcan, critic si istoric de arta.

Empathy needs only colors, expozitie la MTR

Email Imprimare

Empathy needs only colors e o expozitie de grup caritabila. Comunitatea artistilor din graffiti si street art sustine o cauza umanitara printr o strangere de fonduri. In urma unui accident, grafferul ENOC a fost diagnosticat cu politraumatism, in prezent, fiind paralizat partial. Deoarece exista sanse de recuperare, daca urmeaza un tratament in primul an dupa accident, este nevoie de suma necesara pana la finalul lunii iulie 2021.

Retro lansare Cooperativa Gusti, la Muzeul Taranului

Email Imprimare

Cooperativa Gusti profita salbatic de noile masuri de relaxare si isi invita prietenii si iubitorii de istorie recenta neconventionala la o conversatie animata cu toate cartile pe masa. Si o revista.
Evenimentul va avea loc exact unde trebuie si cand este mai bine, cu invitati pe masura. Adica: la Muzeul National al Taranului Roman, Sala Media, in 7 iulie 2021, de la ora 18:30.
Cu participarea urmatorilor: Valentin Ajder, Ionut Butoi, Corina Dobos, Ioana Fruntelata, Doina Jela, Alina Juravle, Paul Marinescu, Ioana Popescu, Cristian Preda, Zoltan Rostas, Daniela Roventa-Frumusani, Florentina Tone, Theodora-Eliza Vacarescu.

Vacanta la MTR - Liber la visare la Muzeul Taranului

Email Imprimare

Nici macar soarele lui Cuptor nu va sta in calea Vacantei la MTR, ce va avea loc intre 1 si 31 iulie 2021, la Muzeul National al Taranului Roman. La Atelierul de Creativitate, unde timpul se masoara in prietenii si in povesti transpuse in teatru de umbre si in filme de animatie, in muzee la cutie sau povesti bricolate, in jurnale de vacanta, in ilustratii realizate cu tehnica linogravurii, jucarii din lemn, povesti cu urechi (muzicale), ateliere de radio si de arhitectura, sunt asteptati copiii cu varste de la 3 la 18 ani, dar si adultii.
Pretul unui bilet: 25 de lei/participant (in pret sunt incluse si materialele necesare realizarii atelierelor). Participarea la ateliere se face numai pe baza de inscriere, pe adresa de e-mail: Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza sau prin mesaj privat pe pagina de FB - Educatie Muzeala MTR.

Fotografii de Ana si Gheorghe Tripon in expozitie la MTR

Email Imprimare

Muzeul Textilelor, in colaborare cu Muzeul National al Taranului Roman, anunta prelungirea perioadei de vizitare a expozitiei Decenii de Memorie Vizuala - fotografii de Ana si Gheorghe Tripon, deschisa la Sala Irina Nicolau, pana duminica, 18 iulie 2021, inclusiv.
Expozitia dedicata fotografilor Ana si Gheorghe Tripon expune fotografii realizate de acestia intre anii 1958 si 1992, dar si fotografii create de fotografi necunoscuti din prima jumatate a secolului al XX-lea. Locuind in Baita, judetul Hunedoara, cei doi fotografi au captat memoria locurilor, a oamenilor si a momentelor importante din viata lor, a evenimentelor sociale si a costumelor si textilelor tipice zonei. Fotografiile lor sunt in mare parte monocrome (alb-negru), dar au realizat si fotografii colorate si in culori.

[In]toarcem canepa spre viitor, la MTR

Email Imprimare

Asociatia Ivan Patzaichin - Mila 23, in parteneriat cu DC Communication si Muzeul National al Taranului Roman, anunta prelungirea perioadei de vizitare a expozitiei [In]toarcem canepa spre viitor, deschisa la Sala Tancred Banateanu, pana duminica, 18 iulie 2021, inclusiv.
Expozitia ofera vizitatorilor experienta conexiunii autentice stabilite de-a lungul timpului intre canepa si mesterii, artistii sau designerii care au transformat-o in obiect de arta sau resursa pentru dezvoltare. Se promoveaza, astfel, un model de dezvoltare sustenabila pornit din dorinta de a construi un pod intre trecut si prezent, de a revizita si de a reprezenta in mod inovativ resursele materiale si imateriale din patrimoniul romanesc.

Traditia merge mai departe in Tara Ovazului

Email Imprimare

Cea de-a noua editie a celui mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania, Saptamana Haferland, va avea loc fizic si online in perioada 30 iulie - 1 august si se doreste a fi o reintoarcere la valorile autentice ale sasilor si un mesaj de sustinere si promovare a potentialului cultural si turistic din Tara Ovazului. Anul acesta, Traditia merge mai departe in Tara Ovazului reprezinta o renastere a festivalului si o adaptare a programului la noua normalitate, impusa de pandemie. In conditii de siguranta, timp de trei zile, veti avea ocazia sa asistati la reprezentatii artistice de inalta tinuta si la momente care sa va aduca aminte de vechile traditii ale locuitorilor din satele sasesti. Evenimentele sunt concentrate in jurul bisericilor fortificate din Archita, Bunesti, Viscri, Saschiz, Homorod, Crit si Mesendorf, dar si in centrul frumos amenajat al orasului Rupea. Astfel, organizatorii vor realiza un arc in timp si vor aduce in prim plan adevaratele traditii, care prin muzica, dans si expozitii de obiecte vechi vor evoca autenticitatea unor vremuri dupa care tanjim cu totii si maiestria artistica a unor personalitati care fac cinste acestei tari in spectacolele din tara si din intreaga lume.

Pe firul de borangic, expozitie-atelier la Muzeul Taranului

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta miercuri, 23 iunie 2021, intre orele 16.00 si 19.00, la Sala Acvariu, la expozitia-atelier a mesterului Cristina Niculescu - Pe firul de borangic. Intrarea este libera.
Singurul loc din Romania in care se obtine matase naturala, dar se si tese, se gaseste in prezent in judetul Valcea, la Stoenesti, unde familia Niculescu duce renumele firului de borangic peste hotare si se mandreste sa pastreze si sa dezvolte arta tesutului traditional.

Noaptea Europeana a Muzeelor la Muzeul National al Taranului Roman

Email Imprimare

La Muzeul National al Taranului Roman, de Noaptea Europeana a Muzeelor, sambata, 12 iunie 2021, sunteti asteptati sa vizitati patru expozitii temporare si targul 100 de Traditii Romanesti. Anul acesta, expozitia permanenta va fi inchisa deoarece cladirea monument istoric din Soseaua Kiseleff nu a reintrat, inca, in functiune.
Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: intre orele 18.00 si 21.30 (ora anuntata pentru inchidere reprezentand ora de intrare a ultimului vizitator). Intrarea este libera.

O calatorie cartografica prin Tara Romaneasca la mijlocul secolului al XIX-lea

Email Imprimare

La data de 10 iunie 2021, ora 18.00, sunteti asteptati la o noua conferinta on-line: O calatorie cartografica prin Tara Romaneasca la mijlocul secolului al XIX-lea, sustinuta de dr. Cezar Buterez, cadru didactic la Facultatea de Geografie a Universitatii Bucuresti. Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi detine un exemplar dintr-o harta intitulata Generalkarte des Fürstenthums Walachei, realizata in anul 1867 de K.K. Militarisch Geografische Institut din Viena, la scara 1:288.000. Continutul sau reprezinta o compilatie a informatiilor cuprinse pe harti austriece la scari mai mari, insa ofera un tablou reusit al unei tari aflate atunci la inceputul procesului de modernizare.

Mai multe articole:

<< Inceput < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ...38 Inainte > Sfarsit >>
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.