Duminica, 13 Jun

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente

Evenimente

Noaptea Europeana a Muzeelor la Muzeul National al Taranului Roman

Email Imprimare

La Muzeul National al Taranului Roman, de Noaptea Europeana a Muzeelor, sambata, 12 iunie 2021, sunteti asteptati sa vizitati patru expozitii temporare si targul 100 de Traditii Romanesti. Anul acesta, expozitia permanenta va fi inchisa deoarece cladirea monument istoric din Soseaua Kiseleff nu a reintrat, inca, in functiune.
Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: intre orele 18.00 si 21.30 (ora anuntata pentru inchidere reprezentand ora de intrare a ultimului vizitator). Intrarea este libera.

O calatorie cartografica prin Tara Romaneasca la mijlocul secolului al XIX-lea

Email Imprimare

La data de 10 iunie 2021, ora 18.00, sunteti asteptati la o noua conferinta on-line: O calatorie cartografica prin Tara Romaneasca la mijlocul secolului al XIX-lea, sustinuta de dr. Cezar Buterez, cadru didactic la Facultatea de Geografie a Universitatii Bucuresti. Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi detine un exemplar dintr-o harta intitulata Generalkarte des Fürstenthums Walachei, realizata in anul 1867 de K.K. Militarisch Geografische Institut din Viena, la scara 1:288.000. Continutul sau reprezinta o compilatie a informatiilor cuprinse pe harti austriece la scari mai mari, insa ofera un tablou reusit al unei tari aflate atunci la inceputul procesului de modernizare.

Canepa intre traditie si ecotehnologie contemporana de top

Email Imprimare

Sunteti invitati la [In]toarcem canepa spre viitor - primul eveniment multidisciplinar dedicat canepii, cu expozitie de arta documentara, instalatii, performance, conferinte si dezbateri pe teme de economie circulara, intre 3 si 27 iunie, la Muzeul National al Taranului Roman. Joi, 3 iunie 2021, la ora 18.00, se lanseaza in premiera in Romania, cu sustinerea UniCredit Bank, expozitia [In]toarcem canepa spre viitor - un eveniment integrat dedicat canepii, material versatil care face legatura intre traditie si ecotehnologia contemporana de top.

Decenii de memorie vizuala, expozitie la Muzeul Taranului

Email Imprimare

Muzeul Textilelor, in colaborare cu Muzeul National al Taranului Roman, va asteapta joi, 3 iunie 2021, de la ora 17.00, la Sala Irina Nicolau, la vernisajul expozitiei Decenii de memorie vizuala - Fotografii de Ana si Gheorghe Tripon. Expozitia dedicata fotografilor Ana si Gheorghe Tripon expune fotografii realizate de acestia intre anii 1958 si 1992, dar si fotografii create de fotografi necunoscuti din prima jumatate a secolului al XX-lea. Locuind in Baita, judetul Hunedoara, cei doi fotografi au captat memoria locurilor, a oamenilor si a momentelor importante din viata lor, a evenimentelor sociale si a costumelor si textilelor tipice zonei. Fotografiile lor sunt in mare parte monocrome (alb-negru), dar au realizat si fotografii colorate si in culori.

ZENIT, expozitia colectivului ARTHUB Bucharest la MNTR

Email Imprimare

Asociatia pentru Promovarea Artelor Contemporane, in parteneriat cu Muzeul National al Taranului Roman, va asteapta la Sala Acvariu, joi, 3 iunie 2021, de la ora 16.00, la vernisajul expozitiei ZENIT. Expozitia este deschisa pana in data de 21 iunie si se incheie cu un eveniment dedicat solstitiului de vara.  La granita dintre arta, cercetare antropologica, ritual si gandire magica, in continuarea demersului Mori si comori, mituri si rituri inceput in anul 2018, colectivul ARTHUB propune expozitia ZENIT. Proiectul se inscrie intr-o familie de patru expozitii, in legatura cu cele patru cicluri vitale ale anului alaturi de NADIR (februarie 2022), SEMANAT (aprilie 2022) si MACINAT care a avut loc in noiembrie 2018 multi-sit la Muzeul National al Literaturii Romane, in spatiul public si la ARTHUB Bucharest (Th. Aman).

Vara ta e o poveste - din 1 iunie la MTR

Email Imprimare

S-au strans multe povesti in perioada in care nu v-ati vazut la Atelierul de Creativitate. Si a sosit vremea sa le impartasiti din nou la Muzeul National al Taranului Roman si nu in spatele unei "ferestre" de Zoom.
De 1 iunie se redeschide Atelierul de Creativitate pentru copii si se sarbatoreste Ziua Copilului alaturi de voi pe parcursul intregii zile. Cu povesti si poezii, desene pe asfalt, coronite din flori si baloane de sapun, dar si cu multe ateliere creative, care se vor desfasura din ora in ora in curtea interioara a Muzeului Taranului.

Scleroza multipla in arta, expozitie la MTR

Email Imprimare

In 27 mai, de la ora 13.30, Asociatia Invingatorii Sclerozei Multiple (AISM), in parteneriat cu Muzeul National al Taranului Roman, deschide portile expozitiei Scleroza Multipla in arta. Lucrarile sunt expuse in Sala Media si sunt realizate de persoane cu scleroza multipla. Intrarea este libera. Toate lucrarile sunt scoase la vanzare, iar banii stransi vor fi folositi pentru proiecte destinate persoanelor cu aceasta afectiune.

Draw me like one of your French girls..., expozitie la MTR

Email Imprimare

MNTRplusC va invita vineri, 28 mai 2021, la ora 18:00, la solo show-ul Draw me like one of your French girls..., deturnarea de catre Ioana Sisea a motivului clasic al Odaliscei.
Ioana Sisea transforma familiarul in straniu, imanenta in conventie, sistemele statice intr-unele dinamice si viceversa. Concentrandu-se pe relatiile socio-simbolice dintre obiectul artistic, artist si spectator, practica sa artistica nu este constransa de un mediu artistic, abordand variate medii vizuale, precum desenul, sculptura, instalatia si video-ul si diferite stiluri si genuri artistice, in functie de impactul acestora asupra perceptiei privitorului. Lucrarile ei permit inversiuni subtile, alinieri complexe si schimbari de pozitie intre obiect si subiect, un joc ingenuu in care privitorul devine, pe rand, voyeur, terapeut si pacient.

Machina Mundi, conferinta online la Muzeul Hartilor

Email Imprimare

Vineri, 14 mai 2021, Muzeul Hartilor va invita la webinarul Machina Mundi. Desenand lumea in Evul Mediu, sustinut de lector dr. Ioana Munteanu de la Facultatea de Limbi si Literaturi Straine a Universitatii Bucuresti. Pentru a intelege noima reprezentarilor Universului in diagramele aparent simple din manuscrisele isidoriene, in letrinele historiate din incipit-urile Genezei ori in marile compozitii din Bibliile Moralizate ale secolului al XIII-lea care il infatiseaza pe Christos manuind compasul in ipostaza Creatorului, trebuie sa urcati inapoi, pe firul timpului, cautand a descifra conceptiile filozofiei pythagorico-platoniciene despre kosmos si viziunea vetero-testamentara asupra Facerii.

Sansa Teatrului Nottara, mica parte din sansa Bucurestiului istoric!

Email Imprimare

Teatrul Nottara, aflat intr-o cladire cu gradul 2 de risc seismic, se situeaza pe Bulevardul Magheru, una dintre cele mai cunoscute si populate artere bucurestene. Impreuna sunt parte din istoria Capitalei. Echipa Teatrului Nottara isi exprima bucuria ca va intra pe lista pentru lucrari de interventie, conform Programului Municipal de Restaurare a imobilelor monumente istorice si a imobilelor aflate in ansambluri de arhitectura si zone construite protejate de pe teritoriul Municipiului Bucuresti, program finantat de la bugetul local si din alte surse legal constituite, prin bugetul structurii de specialitate a Municipiului Bucuresti, Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic.

Ierarhii de lumina, expozitie de pictura pe sticla, la MTR

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta joi, 13 mai 2021, de la ora 17.00, la Sala Acvariu, la vernisajul expozitiei de pictura pe sticla realizata de Maria Constantinescu, Ierarhii de lumina.
Doamna Maria Constantinescu, artist plastic, membra UAPB, a inventat un stil unic - inconfundabil. A plecat de la traditie si a ajuns la modernitate, la simbol. Acest fapt il recunosc toti criticii de arta care au scris despre ea si despre lucrarile ei, Vasile Dragut, Nicolae Steinhardt, Alexandru Balaci, Ricardo Barletta, Cornel Antim, Luiza Barcan, Francoise Bornardele, Franz Grishaufer, Paul Barbaneagra, Horia Roman Patapievici si altii.

Arta si Traditie 2021, expozitie caritabila la MTR

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman, impreuna cu Galeria ArhivaDeArta, va asteapta marti, 11 mai 2021, de la ora 17.00, la Sala Irina Nicolau, la vernisajul expozitiei Arta si Traditie 2021, eveniment caritabil ce se va desfasura in parteneriat cu Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania, aflata sub Inaltul Patronaj al MS Margareta, Custodele Coroanei Romane si membra a Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie.

Tronul regilor Romaniei - expus la Muzeul National de Arta al Romaniei

Email Imprimare

Cu ocazia Zilei Regalitatii, luni, 10 mai 2021, Muzeul National de Arta al Romaniei deschide Sala Tronului si prezinta publicului tronul regelui Carol I al Romaniei, pentru prima data dupa mai bine de 70 de ani. Gratie unui parteneriat dintre MNAR si Muzeul Golesti, piesa de mobilier poate fi admirata in Sala Tronului a fostului Palat Regal, amplasat pe estrada de trei trepte, asa cum a fost intotdeauna pozitionat.
Celebram astfel Ziua Regalitatii printr-un dublu act simbolic: deschiderea spatiilor istorice cu acces gratuit catre public si expunerea tronului regelui Carol I.
Tronul si spatiile istorice, respectiv Sala Tronului, Sufrageria Regala si Scara Voievozilor pot fi vizitate luni, 10 mai 2021, gratuit, in intervalul orar 10.00-18.00.

Claude Karnooh: Tribulatiile unui calator strain in Romania, lansare de carte la MTR

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta miercuri, 12 mai 2021, de la ora 18.00, la Sala Media, la lansarea volumului lui Claude Karnooh, Tribulatiile unui calator strain in Romania (1971-2017). Reflectii si amintiri, aparut la Editura SECOM LIBRIS din Iasi, in 2020. Traducerea a fost realizata de Bianca Cernat.
Vor vorbi despre carte, alaturi de autor, Aurelian Giugal, politolog-sociolog, lector la Universitatea din Bucuresti, si Virgil Stefan Nitulescu, managerul Muzeului National al Taranului Roman. Intrarea este libera.

Oamenii Muntelui Athos, expozitie de fotografie la Muzeul Taranului

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta joi, 22 aprilie 2021, de la ora 17.00, la Sala Noua Galerie (fosta sala Irina Nicolau), la vernisajul expozitiei Oamenii Muntelui Athos - fotografii din cel mai recent film documentar al regizorului Andrei Oprescu despre Muntele Athos. Muntele Athos este, probabil, unul dintre cele mai fascinante locuri de pe Pamant, insa putine informatii sunt cu adevarat cunoscute despre comunitatea de calugari care locuieste acolo. Au mai fost cateva incercari de a documenta vietile calugarilor de acolo, in ultimele decenii, dar acestea au fost prea sumare din cauza accesului dificil.

Sarbatoarea Floriilor, la Muzeul National al Taranului Roman

Email Imprimare

Duminica de pe urma din Paresimi sau din Postul Mare este cunoscuta sub numele de Florii, Duminica Floriilor sau Duminica Vlastarelor. De peste 20 de ani, Muzeul National al Taranului Roman tine aceasta sarbatoare si isi asteapta vizitatorii, timp de trei zile, la primul eveniment cu mesteri de peste an. Veti sarbatori Floriile alaturi de incondeietoare, tesatoare, impletitoare, cusatorese, iconari, olari, lingurari, pielari, rudari... mesteri vechi, care si-au dovedit iscusinta de-a lungul timpului si care duc mai departe traditia mestesugului lor.

Interferente balcanice, expozitie internationala la MTR

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta joi, 22 aprilie 2021, ora 15.00, la vernisajul expozitiei internationale de pictura, icoane, fotografie, tapiserie si bijuterii, Interferente balcanice, care va avea loc la Sala Acvariu.
Cuvant de deschidere: Adina Moldova Titrea, curator al expozitiei si dr. Marius Tita critic de arta.
Expozitia reuneste 42 de artisti din Romania, Bulgaria si Grecia, tari apartinand regiunii balcanice, creand astfel nu numai punti culturale, dar si o noua stare de normalitate in aceasta perioada dificila care ne-a influentat nu numai vietile, dar si activitatea artistica.

Expozitie de icoane incondeiate pe oua de strut, la MTR

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta joi, 15 aprilie 2021, ora 17.00, la vernisajul expozitiei de icoane incondeiate pe oua de strut, De randul Pastilor, care va avea loc la Sala "Tancred Banateanu". Prin expunerea colectiei de autor, 60 de icoane incondeiate pe oua de strut, realizate de Mariana Andone-Rotaru, in asociere tematica cu icoane pictate pe sticla din colectiile Muzeului Taranului, se va prezenta publicului larg o abordare inedita a oului pascal, mijlocita de dialogul dintre cele doua tipuri de exponate.

Calatorind cu stil, conferinta online la Muzeul Hartilor

Email Imprimare

In data de 15 aprilie 2021, ora 18:00, Muzeul Hartilor va invita online, pe platforma Zoom, la webinarul Calatorind cu stil. Vestimentatie si accesorii pentru calatorie in secolul al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea, sustinut de drd. Raluca Alexandru Partenie. Intr-o epoca in care eticheta vestimentara era esentiala, ne intrebam cum se imbracau oamenii atunci cand calatoreau, sau cum preferau sa calatoreasca? In cadrul conferintei online Calatorind cu stil va veti imbarca intr-un voiaj virtual prin secolul al XIX-lea si Belle Epoque si veti discuta despre tinutele de drum, despre exigentele si necesitatile vestimentare ale situatiei date, despre bunele maniere in calatorie, dar si despre bagaje - ce cufere si valize erau folosite, cum erau lucrurile impachetate pentru a nu se strica sau pentru a nu se sifona - totul exemplificat in imagini. Asadar, cu un imaginar tren, vapor sau chiar balon cu aer cald, sunteti asteptati in calatorie sa strabateti meridianele modei din trecut!

(Auto)fictiuni @MNTR

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman lanseaza, incepand de marti, 6 aprilie 2021, ora 17.00, un spatiu nou de expozitii de arta contemporana, in Sala MNTRplusC, aflata la subsolul corpului de cladire B, sub Studioul Horia Bernea.
(Auto)fictiuni este primul eveniment dintr-o serie care urmareste revitalizarea unui spatiu muzeal, dar ofera si oportunitatea artistilor si curatorilor de a se manifesta pe un teren cu incarcaturi complexe, atat din perspectiva simbolica, cat si istorica. Spatiul in care se deschide acest program este un fost atelier de hartie manuala.

Expozitia Crinii dragostei, la Muzeul National al Taranului Roman

Email Imprimare

Iubirea pentru Maica Domnului, in al carei chip minunat copiii isi vad adesea propriile mame, i-a insufletit si anul acesta pe artistii mici si mari ai Liceului Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu”.
Pentru ei, drumul catre Sfintele Pasti sau „drumul Paresimilor” este incununat, an de an, de bucuria intalnirii cu Maica Domnului, in Ziua Buneivestiri. Icoanele lucrate de ei, sfintele cruci modelate si pictate sunt darul catre fiintele dragi pentru care Maica Domnului este modelul absolut. Mame, dascalite, bunici, primesc si ele, in aceasta zi Crinii dragostei, din maini iubitoare si calde inimi de copii.

Incandescent, expozitie de arta comparata la MTR

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman, in parteneriat cu Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud, Muzeul de Arta Comparata Sangeorz-Bai, va asteapta joi, 18 martie 2021, de la ora 17.00, la vernisajul expozitiei Incandescent, care va avea loc la Sala „Irina Nicolau”.
Pamant, apa, aer si foc. Patru elemente primordiale, vremelnic impreuna, au faurit un lucru desavarsit: cahla. Inventata in urma cu cinci sute de ani, posibil, chiar pe la 1300, cahla este o placa de teracota sau faianta folosita la constructia sobelor. Etimologic vorbind, isi are obarsia in kahlja ucraineana, care la randul ei se trage, probabil, din germanul kachel. Ornamentele intalnite la decorarea cahlelor sunt de o varietate impresionanta, iar simbolurile, culorile vii din glazurile stralucitoare, suprafetele geometrizate cu trimiteri la esenta formei, frumusetea de dincolo de timp fascineaza pe oricine. Fiecare mester din vechime si-a lasat amprenta inconfundabila atat la propriu, cat si la figurat, a venit intotdeauna cu ceva unic, numai al lui. Nu vom afla vreodata doua cahle identice, caci niciodata nu au existat doua stari asemenea. Si nici nu e de dorit.

Calatorie reala – harti imaginare, intr-o noua expozitie temporara la Muzeul Hartilor

Email Imprimare

Din data de 11 martie 2021, Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi in colaborare cu Editura Frontiera, Fundatia Arte Vizuale, Muzeul Judetean „Stefan cel Mare” din Vaslui si Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” din Bucuresti va invita sa vizitati expozitia Calatorie spre Sud.
Expozitia propune o calatorie real-imaginara catre tinutul inghetat de la Polul Sud si o explorare a hartilor obiectiv-subiective, pornind de la doua carti inspirate de biografia savantului si exploratorului Emil Racovita (1868-1947), publicate de Editura Frontiera: Spre Polul Sud de Emil Racovita si Strabunicul meu, Emil Racovita de Andreia Petcu.

Desene dintr-o axa indepartata, o expozitie MNAR

Email Imprimare

Muzeul National de Arta al Romaniei si Institutul Cultural Maghiar organizeaza expozitia Desene dintr-o axa indepartata, semnata de artistul Részegh Botond. Aceasta va fi deschisa publicului din 11 martie a.c., la Muzeul Colectiilor de Arta, din Calea Victoriei nr. 111, Bucuresti, si va putea fi vizitata pana pe 18 aprilie 2021.
Artistul Részegh Botond, absolvent al Universitatii Nationale de Arta din Bucuresti, la clasa de grafica a maestrului academician Mircia Dumitrescu, propune o incursiune in spatiul creator, cu provocarile si constrangerile sale interioare, suprapuse peste cele de noua factura.

Career Fest, calea catre un viitor de succes

Email Imprimare

Asociatia Studentilor din Facultatea de Limbi si Literaturi Straine, Universitatea din Bucuresti, desfasoara, in perioada 8-14 martie, proiectul anual Career Fest. In cadrul acestui eveniment, tinerii la inceput de drum pot interactiona cu reprezentantii companiilor participante, in vederea obtinerii informatiilor cu privire la ofertele de munca pe care acestia le pun la dispozitie. Proiectul a luat nastere ca un raspuns la nevoile studentilor de a afla mai multe detalii despre campul muncii si atmosfera de lucru. Career Fest reprezinta un proiect cu vechime al ASLS, care avea loc in Holul de Marmura din sediul Facultatii de Limbi si Literaturi Straine de pe Strada Edgar Quinet, nr. 7. Dat fiind contextul actual in care ne aflam, ideea noastra de normalitate s-a schimbat total, incercand in continuare sa adaptam proiectul la noua realitate.

Realitate Augmentata in noua expunere permanenta de la Muzeul Hartilor

Email Imprimare

Incepand cu data de 10 martie 2021, va invitam sa descoperiti noua expunere permanenta de la etajul al II-lea al Muzeului Hartilor. In ultimele luni spatiul a fost reamenajat, vechile panouri si iluminatul au fost schimbate si a fost gandita o noua expunere.
Multe dintre lucrari revin in fata publicului dupa o perioada de repaus, perioada impusa de normele de conservare in vigoare, si beneficiaza de noi conditii de etalare. Printre operele expuse, realizate in secolele XVII–XXI, vizitatorii vor putea descoperi harti celebre ale Dunarii si ale diferitelor regiuni europene, harti ale continentelor, ale lumii orientale, teatre de razboi, harti si tabele speciale (prezentand, de exemplu, Luna sau sisteme astronomice). Nu lipsesc portrete ale unor cartografi renumiti si peisaje surprinse de artisti aflati in calatorie pe Dunare.

Ziua Internationala a Femeii 2021, FOREO Wonder Women

Email Imprimare

FOREO arata recunostinta pentru 1.000 de femei minunate, care sustin alte femei, cu dispozitivele UFO mini si mastile adecvate pentru tratamente spa la tine acasa. Dupa succesul de anul trecut de Ziua Internationala a Femeii, cand aproape 16.000 de femei au participat la campania FOREO, centrul suedez de inovare a anuntat o campanie FOREO Wonder Woman pentru anul 2021. FOREO sarbatoreste femeile care sustin si inspira alte femei, care continua sa schimbe lumea in bine cu forta, curajul, optimismul, inteligenta si bunatatea lor. Femeile puternice sustin femeile ca de exemplu „Unde curge energia, mintea merge”. Prin urmare, FOREO intreaba: „Cine te-a inspirat sa ai o viziune pozitiva asupra vietii tale, cine te-a motivat sa mergi inainte – cine este pentru tine Wonder Woman?”

Mai multe articole:

<< Inceput < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ...37 Inainte > Sfarsit >>
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.