Duminica, 17 Jan

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Stiluri vechi pe harti noi. O incursiune in designul cartografic de altadata

Stiluri vechi pe harti noi. O incursiune in designul cartografic de altadata

Email Imprimare

Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi, in parteneriat cu Esri Romania, va invita vineri, 27 noiembrie 2020, ora 17:00, la webinarul Stiluri vechi pe harti noi. O incursiune in designul cartografic de altadata, sustinut de dr. Cezar Buterez, de la Facultatea de Geografie a Universitatii Bucuresti. Progresul tehnologic al ultimului secol i-a facilitat cartografiei o dezvoltare fara precedent, iar tendintele actuale arata o importanta din ce in ce mai mare a nevoii de aprofundare in domeniul designului cartografic. Calculatoarele au ajutat la perfectionarea vechilor metode si au permis aparitia unor noi moduri de reprezentare, fiind limpede ca vor continua sa contribuie la multe alte inovatii.
Astfel, poate parea surprinzator ca unii cartografi isi indreapta atentia si in directia opusa, cautand inspiratia in hartile din trecut. Privite acum, multe dintre ele au ajuns sa fie altfel apreciate, tocmai pentru ca inaintasii erau lipsiti de unelte digitale. Cartografia mai veche ne reaminteste ca hartile au capacitatea de a face mult mai mult decat sa transmita informatii; ele pot reusi sa starneasca emotii, sa stimuleze imaginatia si sa invite la descoperiri personale. Rareori se intampla ca o harta sa ni se dezvaluie in intregime dupa o singura privire.
Prezentarea isi propune sa patrunda in lumea hartilor de altadata, pentru a explora felul grafic prin care autorii acestora au ales sa redea realitatea geografica. Va incerca sa desluseasca de ce hartile vechi au reusit deseori sa construiasca adevarate povesti la care cititorii erau invitati sa participe. Se va stradui sa exploreze modalitati prin care cartografia romaneasca contemporana ar putea lua idei de la designul secolelor trecute pentru a imbogati harta de astazi si mai cu seama pentru a-i incuraja pe cei care o citesc sa o si cugete.
Cezar Buterez este doctor in geografie umana din 2015 si activeaza in cadrul Facultatii de Geografie – Universitatea din Bucuresti. Domeniile sale de interes sunt geografia istorica, geografia culturala, toponimia, cartografia si sistemele informationale geografice. A inceput sa colectioneze harti si atlase inainte sa implineasca varsta de scoala si, de atunci, nu le-a mai parasit niciodata. In prezent, este implicat in mai multe initiative si proiecte pentru conservarea digitala si accesul liber la harti si date geografice cu privire la teritoriile locuite de romani.
Conferinta va putea fi accesata folosind urmatorul link pentru platforma Zoom:
https://us02web.zoom.us/j/87080667737?pwd=K1JDWXdNUHlVMlZGMjBVSzBlYlRHQT09
Meeting ID: 870 8066 7737
Passcode: 281216
Participarea la webinar este gratuita. Insa, in aceasta perioada dificila, este apreciat foarte mult sprijinul dumneavoastra oferit prin achizitionarea online a unui bilet de vizitare https://eventbook.ro/other/bilet-intrare-muzeul-national-al-hartilor-si-cartii-vechi. Sunteti asteptati la muzeu, de miercuri pana duminica, intre orele 10:00 si 18:00.

Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi (MNHCV) din Bucuresti este printre putinele institutii culturale cu acest specific din lume. Muzeul detine o colectie de peste 1000 de lucrari realizate in perioada secolelor XVI–XX, harti vechi si gravuri ce reprezinta in principal provinciile romanesti, state si regiuni europene, precum si harti astronomice si planuri de oras. MNHCV isi propune sa devina mai mult decat un muzeu, sa fie un loc de intersectie al artelor, un centru pentru studierea si reconsiderarea istoriei si a geografiilor lumii, atat de catre specialisti, cat si de catre publicul general.
Esri Romania este membru al Grupului de Companii Esri si promoveaza in Romania politica si solutiile GIS ale firmei mame Esri Inc. Esri Romania este o prezenta de necontestat in domeniul GIS, avand o experienta fructuoasa de peste 20 de ani si un numar mare de clienti din toate domeniile, oferind o gama completa de solutii si servicii destinate implementarii sistemelor GIS Enterprise.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si canalul media online www.accmediachannel.ro si revista online www.daciccool.ro.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.