Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente (R)evolutia tablourilor, la MNAR

(R)evolutia tablourilor, la MNAR

Email Imprimare

In decembrie 2020, dupa mai bine de trei decenii de preocupare, Muzeul National de Arta al Romaniei si Teatrul National I.L. Caragiale din Bucuresti prezinta parcursul restaurarii picturilor impuscate la Revolutia din 1989, printr-un proiect inedit. Cele doua institutii de cultura au lansat ieri, 17 decembrie a.c., o serie de 11 clipuri video prin care actorii TNB vorbesc despre picturile din colectia de Arta Romaneasca Moderna ce au fost puternic avariate in timpul acelor zile. Proiectul este inspirat de expozitia temporara Laborator II - 1989. Restaurarea picturilor impuscate, deschisa la MNAR.

Impuscate frontal, in rafale, picturile au urmat un lung si amplu proces de restaurare, prin care au fost supuse unor serii de actiuni de salvare, de recompunere si refacere, gratie eforturilor restauratorilor muzeului. Interesant pentru specialisti a fost nu doar procesul in sine de restaurare, cat acela de a constientiza "traumele" la care au fost supuse aceste lucrari si de a vedea urmele adanci lasate in destinele lucrarilor.
Proiectul (R)evolutia tablourilor. Actorii TNB spun povestile lucrarilor impuscate in decembrie 1989 prezinta cazul fericit al unor picturi salvate si repuse in circuitul expozitional. Actorii Teatrului National I.L. Caragiale din Bucuresti se transpun si devin vocile acestor tablouri. Prin glasurile lor, proiectul atrage atentia asupra efectelor actiunilor de atunci, imprimate printre straturile de culoare. Aflati fata-n fata cu picturile restaurate, actorii povestesc, simt si transmit incarcatura pieselor de arta. Rememorarea tragicelor evenimente de acum 31 de ani, reanalizarea fiecarei lucrari in parte si chiar simpla vizionare a stadiilor inainte si dupa restaurare transforma proiectul de fata intr-un adevarat manifest istoric, facand apel la constiinta.
Clipurile video sunt puse la dispozitia publicului prin platformele de comunicare ale MNAR si TNB, respectiv conturile de YouTube si paginile de Facebook ale institutiilor, in incercarea de a face cat mai accesibile publicului larg aceste unice povesti. Seria de clipuri va incepe cu lucrarile semnate de Ioan Andreescu (1850-1882). Puteti afla povestile celor patru lucrari impuscate si restaurate, prin participarea actorilor Ileana Olteanu, Lari Giorgescu, Alexandru Potocean si Mircea Rusu. Restauratorii picturilor sunt Sorina Gheorghita, Ioan Sfrijan si Horatiu Costin.
Proiectul este realizat de Muzeul National de Arta al Romaniei si Teatrul National I.L. Caragiale din Bucuresti, cu participarea grupului Laboratorului de restaurare pictura de sevalet si a actorilor: Emilia Popescu, Amalia Ciolan, Monica Davidescu, Ileana Olteanu, Cosmina Olariu, Ion Caramitru, Mircea Rusu, Alexandru Potocean, Lari Giorgescu, Richard Bovnoczki si Daniel Badale.
Clipurile de prezentare sunt completate si de o expozitie dedicata, amenajata chiar pe gardul MNAR din Calea Victoriei. Trecatorii pot vedea cele 11 tablouri, alaturi de cei 11 actori, si pot accesa clipurile video prin intermediul codurilor QR ce insotesc fotografiile expuse. Spatiul ce nu a putut delimita evenimentele din 1989 devine acum reperul celor trei decenii de recuperare culturala. Concepul foto-video a fost realizat de fotograful Teatrului National din Bucuresti, Florin Ghioca.
Cristina Verona Tobi, managerul interimar al MNAR, a transmis un mesaj in memoria celor intamplate in 1989: Fata de toti cei care au fost in Piata Palatului de atunci, avem astazi un gand de multumire pentru libertatea castigata, fata de toti cei care au provocat distrugeri Palatului Regal si operelor de arta, un gand de iertare, iar fata de toti cei care au lucrat, au restaurat si au salvat patrimoniul, un gand de recunostinta. De asemenea, Cristina Verona a punctat demararea campaniei realizate impreuna cu o alta institutie din subordinea Ministerului Culturii - Teatrul National I.L. Caragiale din Bucuresti, prin care alaturi de actorii TNB se va prezenta povestea fiecarei lucrari impuscate.
Sunteti invitati sa urmariti proiectul in online, la adresele: www.facebook.com/MuzeulNationalDeArtaAlRomaniei, www.facebook.com/TNB.Ro, www.youtube.com/channel/UCCG9s0kj4p2AJvUZ76tVDog, www.mnar.arts.ro.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.