Joi, 18 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Atelierele De Acasa MTR

Atelierele De Acasa MTR

Email Imprimare

Povestile ne apropie, ne transforma, ne daruiesc prieteni si aventuri de neuitat. Ele rezista in timp si in fata tuturor dificultatilor, ne dau forta si incredere si ne aduc impreuna.
Atelierul de creativitate de la Muzeul National al Taranului Roman propune copiilor cu varsta cuprinsa intre 6 si 12 ani revenirea la atelierele de dupa sau in loc de scoala, in care povestile sunt transpuse in teatru de umbre, in scrisori si felicitari stampilate, in povesti audio, in animatii, in expozitii virtuale si, de ce nu, in muzee personale deschise prietenilor si familiilor chiar in sufragerie.

Atelierele propuse in cadrul proiectului #AteliereDeAcasaMTR fac apel la creativitate, la tehnici traditionale si la abordari multidisciplinare si se vor desfasura pe platforma online Zoom, saptamanal, incepand cu 15 februarie 2021, conform programului anuntat pe pagina de FB - Educatie Muzeala MTR, dar si cu posibilitatea inscrierii unui grup scolar pe adresa de e-mail: Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza , in vederea stabilirii unui tip de atelier si a unui interval orar adecvate grupului.
Pretul unui bilet: 25 de lei/participant (in pret nu sunt incluse si materialele necesare realizarii atelierelor, lista materialelor urmand a fi comunicata fiecarui participant dupa confirmarea platii).
Durata unui atelier: 1 ora.
Participarea la ateliere se face numai pe baza de inscriere (pe adresa de e-mail: Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza sau completand formularul de inscriere).

Ateliere de constructie scenografica, cu Beatrice Iordan
(in fiecare miercuri, de la 14.00 la 15.00)

1. Povesti stampilate - felicitari si scrisori pentru cei dragi

Dupa ce ne vom cunoaste, vom povesti un pic despre obiceiul de a darui si de a trimite scrisori si felicitari. Acum, cand comunicarea este mult facilitata de caile de interactiune on-line, mai trimitem scrisori sau felicitari? Daca da, cui le trimitem si cum?
Dupa ce vom discuta despre posibilitatile pe care le avem, in zilele noastre, de a ne apropia de oamenii dragi aflati la distanta, incercam sa descoperim, cu ajutorul povestilor, prin ce mijloace comunicau oamenii de odinioara cu persoanele aflate la distanta.
Dupa discutii, vom trece la realizarea propriu-zisa a felicitarilor folosind tehnici de realizare a stampilelor, desen si scriere creativa. La sfarsit, ne vom bucura de felicitari, printr-o mica expozitie on-line, prezentand colegilor participanti lucrarile care au luat fiinta.
Tema atelierului se va realiza in cadrul unui singur atelier.
Recomandat copiilor cu varsta peste 6 ani.

2. Buchetel de flori din lana
Folosind lana netoarsa (daca nu o cunoasteti, ne vom imprieteni cu ea la acest atelier), ace speciale (pentru copii mai maricei sau parinti), fetru si foarfece, vom realiza un buchetel de flori pe care il putem darui cuiva drag.
Tema atelierului se va realiza intr-un singur atelier.
Recomandat copiilor cu varsta peste 6 ani.

3. Masca - Personaje din basme populare romanesti
Folosind tehnica de papier-mache, vom realiza o serie de masti care sa reprezinte personaje din diferite basme romanesti. Tipologii de personaje: Baba Dochia, Mosul, Fat-Frumos, Zmeul, Sfanta Duminica, Zgripturoaica etc.
Tema atelierului se va realiza in cadrul a doua intalniri.
Recomandat copiilor cu varsta peste 8 ani.

4. Papusi din hartie. Fat-Frumos si Ileana Cosanzeana
Folosind hartia mare de impachetat, vom realiza cele doua personaje mult indragite ale basmului romanesc - Fat-Frumos si Ileana Cosanzeana.
Tema atelierului se va realiza in cadrul unui singur atelier.
Recomandat copiilor cu varsta peste 6 ani.

5. Papusa pe deget. Degetica
Folosind un material special care are drept calitate uscarea rapida, vom realiza personaje mici, cat un deget, pe care le vom putea „juca” in mici scenete inventate de micii participanti.
Tema atelierului se va realiza intr-un singur atelier.
Recomandat copiilor cu varsta peste 6 ani.

6. Papusi din lana. O jucarie buna de pus pe perna
Folosind lana netoarsa, ace speciale, foarfece, ne vom imprieteni cu lana, „modeland-o” in mici figurine moi si pufoase, bune de strans in palmute inainte de culcare.
Tema atelierului se va realiza intr-o ora de atelier.
Recomandat copiilor cu varsta peste 8 ani.

7. Satul vesel
Ne vom inchipui cum arata un sat vesel, plin de lumina si culoare, si vom incerca sa il redam si noi realizand un mic satuc tridimensional cu ajutorul unor sarme sau crengute de copac, lipiciuri si hartie moale transparenta. Vom ilumina totul la sfarsit cu mici lanterne care vor da viata satului nostru.
Tema atelierului se va realiza intr-o ora de atelier.
Recomandat copiilor cu varsta peste 8 ani.

Ateliere de imaginat si construit, cu Valentina Bacu
(in fiecare joi, de la 14.00-15.00)


1. Atelier de construit jurnale de poveste
La atelierul de construit jurnale de poveste, iti vei construi jurnalul dupa chipul si asemanarea personajului/ personajelor de poveste preferate. Te poti gandi la o fortareata inchisa sau pazita cu strasnicie de un balaur cu sapte capete sau de un dragon adormit, in care gandurile tale sa fie ferite de ochiii celorlalti. Sau poti sa-l construiesti sub forma unul balon pregatit sa te poarte in tinuturi indepartate. Ori, de ce nu, sub forma unui palat, in care se pregateste cel mai important bal al anului si la care-ti inviti toti prietenii.
Se poate realiza in cadrul unui singur atelier.
Varsta recomandata - peste 7 ani.

2. Atelier de realizat povesti prin tehnica linogravurii
La atelierul de realizat povesti prin tehnica linogravurii, ne imaginam ca suntem din nou impreuna, „sapand” dupa inspiratie si dupa atentie la detalii si la simplitate. Regasind placerea de a realiza manual si de a produce serii, dar fara a apela la tipar sau imprimanta. Doar cu o bucata de linoleum, daltite, cerneala colorata si multa imaginatie.
Atelier recomandat copiilor peste 10 ani.
Se poate realiza si sub forma unui modul cu 2-3 intalniri, si sub forma unui atelier de introducere in tehnica linogravurii (cu o singura intalnire).

3. Atelier de animatie
Printi, printese, balauri cu trei capete, iepuri fricosi sau, dimpotriva, iuti de picior si gata sa se ia la intrecere cu trei zmei deodata. Iata cateva dintre personajele care au prins miscare in cadrul atelierelor de animatie Muzeul la cutie. Daca ai intre 8-12 ani si te gandesti serios ca rolul de regizor, scenarist sau animator ti s-ar potrivi si-ti plac si povestile taranesti sau basmele populare (sau esti curios sa le descoperi), esti asteptat la un atelier de realizare animatie.
Tehnica pe care o vei utiliza este cea de stop-motion, asa ca inarmeaza-te cu muuulta rabdare inainte de toate, fiindca va fi nevoie de mii de cadre pentru un minut de animatie. Dar nu-ti face griji, vei lucra in echipa - chiar daca la distanta - cu alti tineri talentati, ca in orice productie video. Vei invata sa creezi un story-board, sa negociezi situatii si sa gasesti solutii atunci cand este nevoie.
Numarul maxim de participanti: 10 copii, cu varsta peste 8 ani.
Atelier realizat in cadrul a doua intalniri.

4. Ce vedem cand privim?
Ti s-a intamplat vreodata sa dai peste o fotografie alb-negru, ingalbenita la colturi, intr-un raft al (stra)bunicilor, si sa te izbeasca asemanarea cu strabunica/strabunicul? Evident, difera vesmintele, podoabele si alte accesorii, precum si faptul ca personajul ”pozeaza”, pe cand tu esti obisnuit/a mai mult cu selfie-urile.
Dar privirea blanda o regasesti si-n ochii bunicii/bunicului atunci cand iti spune povesti. Cu cat privesti mai mult, cu atat incepi sa observi mai multe asemanari - si tie iti place sa porti parul intr-o parte sau cu impletituri sofisticate, haine inflorate sau esarfe de matase.
Cu ajutorul fotografiilor din Arhiva de Imagine MTR, opreste-te pentru o ora, sa privesti si sa (te) gandesti intr-o fotografie din alte vremuri.
Recomandat copiilor cu varsta peste 10 ani.
Se poate realiza si sub forma unui modul cu 2-3 intalniri sau sub forma unui singur atelier.

5. Muzeul din sufragerie
Oare ce-i trebuie unui muzeu sa placa publicului? Pai, in primul rand, sa fie distractiv, ar spune cineva. Dar sa aiba si un continut valoros, interesant, inedit, ar spune altcineva. Sa te incante. Sa-ti spuna o poveste. Sa-ti placa sa-l traversezi. Si sa revii cu prietenii. Si sper sa mai descoperim impreuna si alte lucruri. Fiindca, in perioada aceasta, cand accesul la vizitarea muzeelor si a expozitiilor este limitat, te provocam sa-ti imaginezi propriul muzeu si sa-l deschizi chiar in sufrageria casei tale. Poti sa-ti inviti parintii, fratii si, pe rand, prietenii. Sau poti realiza, de ce nu, chiar un tur virtual pentru prietenii cu care nu te poti vedea.
Recomandat copiilor cu varsta peste 8 ani.

Atelierul de redactare de rubrici radio, cu Monica Chiorpec
(in ultima zi de vineri a lunii, de la 14.00-15.00)

Noul format, adaptat mediului virtual in perioada de izolare, al atelierului de radio le propune copiilor cu varste cuprinse intre 10 si 14 ani o viziune proaspata si inedita asupra radioului, in ton cu vremurile pe care le traversam cu totii, dar si cu identitatea si specificul MTR. Participantii vor invata cele mai importante lucruri despre tendintele actuale din lumea radioului, se vor deprinde cu cateva tehnici de baza in redactarea de diferite materiale radiofonice si vor intelege fenomenul fake news. Recomandat copiilor cu varsta peste 10 ani.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online 
www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.