Miercuri, 24 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Expozitie de icoane incondeiate pe oua de strut, la MTR

Expozitie de icoane incondeiate pe oua de strut, la MTR

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta joi, 15 aprilie 2021, ora 17.00, la vernisajul expozitiei de icoane incondeiate pe oua de strut, De randul Pastilor, care va avea loc la Sala "Tancred Banateanu". Prin expunerea colectiei de autor, 60 de icoane incondeiate pe oua de strut, realizate de Mariana Andone-Rotaru, in asociere tematica cu icoane pictate pe sticla din colectiile Muzeului Taranului, se va prezenta publicului larg o abordare inedita a oului pascal, mijlocita de dialogul dintre cele doua tipuri de exponate.

Mariana Andone-Rotaru este arheolog, muzeograf de peste 15 ani, doctor in istorie, cu specializarea in epoca romana, fiind captivata de tot ce-i vechi, frumos si atins de patina timpului. Preocupata de arta si mestesugurile traditionale, Mariana Andone-Rotaru a realizat, in anul 2020, proiectul Icoane incondeiate pe oua de strut dupa vechi izvoade transilvanene (sec. XVIII-XIX) - un amalgam armonios intre creatie si experiment, intre inedit si mestesuguri traditionale. Echilibrul l-a gasit experimentand un mod unic de decorare a oualor de Pasti, prin transpunerea si reinterpretarea pe ouale de strut a icoanelor pictate candva pe sticla in Transilvania, tinand cont de canoanele iconografice si de rigorile tehnicii de incondeiere

O tehnica noua de decorare a oului pascal
Icoanele unicat sunt inspirate dupa vechi izvoade transilvanene pictate pe sticla si reinterpretate pe oua de strut prin "scrierea" cu ceara si bai succesive de culoare. Pentru realizarea acestor icoane inedite s-a apelat la piesele de patrimoniu (izvoade/modele), pastrate in diferite colectii muzeale sau colectii private, provenind din urmatoarele centre de productie: Nicula, asa-numitele de Iernuteni (reatribuite Nicula), nordul Transilvaniei; Scheii Brasovului; Fagaras/Tara Oltului, Savu Moga, Matei Tamforea, Petru Tamas, Ana Deji.
Pentru fiecare izvod s-a selectat cu grija oul potrivit, iar desenul a fost realizat cu ceara de albine topita cu ajutorul unui condei (chisita) traditional. In cele mai multe cazuri, circumferinta ovoidala a fost impartita in doua suprafete, tema iconografica fiind incadrata pe una dintre acestea. Chenarul de pe izvod (brau cu motivul franghiei rasucite - Nicula, brau cu flori - Scheii Brasovului sau motive geometrice redate cu aur - Tara Fagarasului) inchide compozitia, avand rol de delimitare a spatiului sacru de cel profan. Decorul de pe partea opusa icoanei este o creatie unica, armonios dezvoltata in compozitii proprii, plecand de la elementele din campul izvodului reprezentat: ingeri stilizati, flori, frunze, lujeri cu flori care, uneori, au culminat intr-un decor luxuriant pe fundal de aur (e.g. asa-numitele de Iernuteni). Acolo unde tema a permis s-a recurs la reprezentarea scenei pe doua treimi (Nasterea Domnului) sau pe intreaga suprafata ovoidala (Sfantul Gheorghe omorand balaurul). Vopsirea s-a realizat prin bai succesive de culoare, fiind protejate cu ceara. Asa cum se poate remarca, culorile si tratarea desenului au urmarit particularitatile stilistice specifice scolilor de pictura pe sticla reprezentate. Elementele aurite au fost redate cu foita de aur de 24 k si foita de argint, patinate cu propolis.

Teme iconografice
Colectia celor 60 de icoane incondeiate pe oua de strut ilustreaza principalele teme iconografice specifice picturii pe sticla, dupa cum urmeaza: Reprezentarea Domnului Iisus Hristos si a Sfintei Treimi (Iisus Pantocrator, Iisus cu vita, Sfanta Treime); Reprezentarea Maicii Domnului (Maica Domnului cu Pruncul-Hodighitria, Maica Domnului Indurerata-Jalnica, Incoronarea Fecioarei); Reprezentarea praznicilor imparatesti, a sarbatorilor Maicii Domnului (Nasterea Maicii Domnului, Vovedenie - Aducerea Maicii Domnului la Templu, Buna Vestire, Nasterea Domnului, Taierea Imprejur a Domnului, Stretenie - Aducerea Domnului la Templu, Botezul Domnului, Invierea Domnului); Reprezentarea unor teme din Postul Mare si Saptamana Patimilor (Cina cea de Taina, Rastignirea Domnului, Prohodul Domnului); Reprezentari ale sfintilor (Masa Raiului, Sfanta Cuvioasa Paraschiva, Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, Sfantul Arhanghel Mihail, Sfantul Ierarh Nicolae, Sfantul Mucenic Haralambie, Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Sfintii Imparati Constantin si Elena, Sfintii Apostoli Petru si Pavel, Sfantul Proroc Ilie).
Expozitia va putea fi vizitata la Sala "Tancred Banateanu", pana in 9 mai 2021, de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00. Luni este inchis.
Pretul biletului de intrare: adulti - 8 lei; pensionari - 4 lei; elevi si studenti, posesori ai cardului Euro 26, in varsta de pana la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau usor - 2 lei. Biletele pot fi achizitionate si online, pe booktes.com.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro.


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.