Duminica, 20 Jun

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Sansa Teatrului Nottara, mica parte din sansa Bucurestiului istoric!

Sansa Teatrului Nottara, mica parte din sansa Bucurestiului istoric!

Email Imprimare

Teatrul Nottara, aflat intr-o cladire cu gradul 2 de risc seismic, se situeaza pe Bulevardul Magheru, una dintre cele mai cunoscute si populate artere bucurestene. Impreuna sunt parte din istoria Capitalei. Echipa Teatrului Nottara isi exprima bucuria ca va intra pe lista pentru lucrari de interventie, conform Programului Municipal de Restaurare a imobilelor monumente istorice si a imobilelor aflate in ansambluri de arhitectura si zone construite protejate de pe teritoriul Municipiului Bucuresti, program finantat de la bugetul local si din alte surse legal constituite, prin bugetul structurii de specialitate a Municipiului Bucuresti, Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic.
Documentatia pentru aceasta actiune este aproape gata pentru a fi supusa aprobarii in Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Anuntul a fost facut de directorul Administratiei Municipale pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti, domnul Edmond Niculusca, in urma unei dezbateri publice pe aceasta tema:
Pregatim in acest moment preluarea Teatrului Nottara si a altor institutii de cultura cu risc seismic la administratie (...), pentru a putea demara apoi lucrarile de consolidare si restaurare daca e cazul. Deci, si Teatrul Nottara, ca si alte teatre si cinematografe cu risc seismic, vor fi preluate pentru lucrarile de interventie la Administratia pentru Consolidari si suntem cu documentele destul de aproape pentru a le trece prin Consiliul General. Ceea ce ne dorim la Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic e sa preluam tot ce inseamna subiectul consolidarilor in administratia noastra si sa nu mai existe aceasta impartire intre mai multe servicii, directii din primarie si administratie. In principiu, veti intra pe Ordonanta 20 (Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 privind masuri pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente - n.r.), a spus Edmond Niculusca.
Mediatizarea deosebita a imobilului in perioada noiembrie 2015 - august 2016, cand, vreme de 10 luni, teatrul a fost obligat sa suspende activitatea cu publicul, ca urmare a promulgarii Legii 282/2015, care interzice desfasurarea de activitati ce presupun aglomerari de persoane in sali de spectacol sau de expozitii, care au un grad seismic ridicat, precum si declaratiile hazardate facute presei de catre unii "binevoitori", care numeau  teatrul: "cimitir, cavou, mormant" etc., nu fac decat sa sporeasca neincrederea publicului in rezistenta/soliditatea cladirii, indepartandu-l de teatru.
Fiind o cladire veche de 75 de ani, care, de cel putin 30 de ani, nu a avut parte decat de unele cosmetizari/ renovari (zugraveli, achizitionarea unei centrale termice proprii, schimbarea scaunelor, a dusumelei, achizitionarea unui minimum de tehnica de scena etc.), are un iz de vechi, cu infiltratii la sala studio (aflata la subsol 2). Exista, permanent, posibilitatea unor fisuri ale tevilor; toaletele sunt stramte si nu pot fi aerisite corespunzator etc.
In alta ordine de idei, mentionam faptul ca, in toamna anului  2021, imobilul implineste 75 de ani de la inaugurare, o varsta frumoasa pentru organizarea unei aniversari, mai ales ca a fost construit de catre unul dintre cei mai prestigiosi ingineri-constructori ai acestei tari, Liviu Ciulley, pentru fiul sau, marele regizor Liviu Ciulei. Din 1948, cladirea adaposteste acest teatru (la inceput s-a numit Teatrul Armatei). In prezent, Teatrul C.I.Nottara se afla pe locul 2, la paritate cu Teatrul Bulandra, in privinta notorietatii si a preferintelor publicului, conform studiilor de piata existente.
Imi exprim ingrijorarea ca, fara demararea procedurilor de consolidare, Teatrul C.I. Nottara nu va putea obtine avizul de securitate la incendiu, cateva din masurile specifice neputand fi luate fara un proiect si fara lucrarile de consolidare, astfel, existand, din nou, pericolul suspendarii activitatii cu publicul la sediu, asa cum s-a intamplat in noiembrie 2015. Ca urmare, ii rugam pe politicienii din toate partidele sa voteze acest program cu sufletul, participand, in felul acesta, la consolidarea unei mici parti a istoriei municipiului Bucuresti, a afirmat Marinela Tepus.
In prezent, imobilul din Bulevardul Magheru 20 se afla la pozitia 143, pe lista cladirilor cu risc seismic II.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.