Duminica, 20 Jun

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Machina Mundi, conferinta online la Muzeul Hartilor

Machina Mundi, conferinta online la Muzeul Hartilor

Email Imprimare

Vineri, 14 mai 2021, Muzeul Hartilor va invita la webinarul Machina Mundi. Desenand lumea in Evul Mediu, sustinut de lector dr. Ioana Munteanu de la Facultatea de Limbi si Literaturi Straine a Universitatii Bucuresti. Pentru a intelege noima reprezentarilor Universului in diagramele aparent simple din manuscrisele isidoriene, in letrinele historiate din incipit-urile Genezei ori in marile compozitii din Bibliile Moralizate ale secolului al XIII-lea care il infatiseaza pe Christos manuind compasul in ipostaza Creatorului, trebuie sa urcati inapoi, pe firul timpului, cautand a descifra conceptiile filozofiei pythagorico-platoniciene despre kosmos si viziunea vetero-testamentara asupra Facerii.

Veti descoperi in ce fel modelul lumii sferice, aflat intr-o miscare ordonata pe principii geometrico-muzicale, potrivit cu ratiunea divina, si deopotriva, intreaga problematica a creatiei demiurgice sunt asimilate, nu fara convulsii, mai intai prin mijlocirea interpretarilor metaforice, in creationismul iudeo-crestin, care, cel putin in cartea dintai a Vechiului Testament, parea departe de teoriile cosmologice ale doctrinelor spiritualiste grecesti.
Jocul perpetuu dintre cerc si patrat, prin care invatatii artisti medievali transpun in plan formele desavarsite ale sferei si cubului, indelung speculate de stiinta greaca, se regaseste constant, intr-un chip numai la prima vedere surprinzator, in iconografia crestina, unde exprima actul creator al unui Dumnezeu Care le-a randuit pe toate "cu masura, numar si cumpana".
Evenimentul face parte din seria Atlas. Conferintele MNHCV. Webinariile se adreseaza publicului pasionat de aventura cunoasterii si de descoperiri din domeniile istoriei, geografiei, istoriei artei, cosmologiei antice si medievale etc.

Lector dr. Ioana Munteanu
preda cursuri de literatura latina clasica si tardo-antica, precum si de introducere in cosmologia antica si medievala la Facultatea de Limbi si Literaturi Straine a Universitatii din Bucuresti. Este interesata de istoria ideilor Antichitatii tarzii, de antropologia culturala a lumii vechi, de biblistica si alegoreza crestina. Lucrul la teza de doctorat intitulata Despre bucurie in poezia sacra de limba latina a veacului al XII-lea si, in particular, descoperirea imnurilor Hildegardei von Bingen i-au deschis orizonturi noi in studiile medievale. Explorarea temei machina mundi se afla in centrul preocuparilor sale din ultimii ani referitoare la sinteza dintre cosmologia greaca si cea crestina medievala.
Pret: 10 lei, prin achizitionarea unui bilet online: eventbook.ro
Acces: pe platforma Zoom. In preajma evenimentului, cei care au achizitionat bilete vor primi pe adresele de e-mail un link de acces (de verificat si in spam).

Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi (MNHCV) din Bucuresti este printre putinele institutii culturale cu acest specific din lume. MNHCV isi propune ca, prin grija pentru patrimoniu si interpretarea lui, prin activitati destinate specialistilor si comunitatii, sa devina o institutie relevanta pentru public si pentru cultura, promovand cercetarea, interactivitatea, educatia pe tot parcursul vietii, dialogul si angajarea creativa.

ESRI Romania este partenerul MNHCV in realizarea de produse si activitati educationale, promovand astfel cartografia si educatia pe tot parcursul vietii. Esri Romania este membru al Grupului de Companii Esri si promoveaza in Romania politica si solutiile GIS ale firmei-mama Esri Inc. Esri Romania este o prezenta de necontestat in domeniul GIS, avand o experienta fructuoasa de peste 20 de ani si un numar mare de clienti din toate domeniile, oferind o gama completa de solutii si servicii destinate implementarii sistemelor GIS Enterprise.

Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.