Duminica, 22 Mai

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Canepa intre traditie si ecotehnologie contemporana de top

Canepa intre traditie si ecotehnologie contemporana de top

Email Imprimare

Sunteti invitati la [In]toarcem canepa spre viitor - primul eveniment multidisciplinar dedicat canepii, cu expozitie de arta documentara, instalatii, performance, conferinte si dezbateri pe teme de economie circulara, intre 3 si 27 iunie, la Muzeul National al Taranului Roman. Joi, 3 iunie 2021, la ora 18.00, se lanseaza in premiera in Romania, cu sustinerea UniCredit Bank, expozitia [In]toarcem canepa spre viitor - un eveniment integrat dedicat canepii, material versatil care face legatura intre traditie si ecotehnologia contemporana de top.

Conceput ca o perspectiva 360 asupra canepii, evenimentul introduce audienta in indelungata traditie a canepii, prezenta ei in numeroase culturi de pe glob, dar prezinta si revirimentul acestui material extrem de versatil in contextul interesului contemporan pentru design sustenabil si economie circulara, avand potentialul de a pozitiona Romania in topul acestor tendinte.
Evenimentul va integra mai multe niveluri: expozitie de arta/instalatii, performance, conferinte si dezbateri pe teme de economie circulara, precum si lansarea oficiala a primului cluster national dedicat canepii.
• Expozitie de arta multidisciplinara despre canepa in Sala Tancred Banateanu, cu trei componente:
o Instalatie si performance sustinute de artistul Mircea Cantor, laureat al premiului Marcel Duchamp - intre 3 si 5 iunie, in Sala Tancred Banateanu.
o Instalatie Cultura canepii in traditia romaneasca si japoneza - organizata de Florica Zaharia, conservator emerit al Muzeului Metropolitan de Arta din New York, director si coproprietar al Muzeului Textilelor din Baita, Romania.
o Instalatie deCanepa - povestea PATZAIKIN - de Olah Gyarfas, artist contemporan si designerul brandului PATZAIKIN.
Forumul canepii in secolul 21 - in 9 si 10 iunie 2021 - forum online cu discutii si dezbateri intre experti nationali si internationali pornind de la potentialul plantei de canepa in dezvoltarea durabila.
• Lansarea primului cluster al canepii si inului din Romania - Caneparo - eveniment si conferinta nationala pe tema canepii, la data de 10 iunie 2021, de la ora 11.00, online.

Expozitia de arta despre canepa (in perioada 3-27 iunie 2021, in Sala Tancred Banateanu, MNTR)

Expozitia va oferi vizitatorilor experienta conexiunii autentice stabilite de-a lungul timpului intre canepa si mesterii, artistii sau designerii care au transformat-o in obiect de arta sau resursa pentru dezvoltare. Se promoveaza, astfel, un model de dezvoltare sustenabila pornit din dorinta de a construi un pod intre trecut si prezent, de a revizita si de a reprezenta in mod inovativ resursele materiale si imateriale din patrimoniul romanesc.
Expozitia marcheaza 10 ani de la lansarea brandului PATZAIKIN si invita vizitatorii sa exploreze, printr-un exercitiu multidisciplinar de arta contemporana imbinata cu cercetare etnografica si comunicare, canepa ca resursa naturala esentiala in contextul larg al economiei circulare si al dezvoltarii comunitatilor rurale din Romania.
In 2011, am lansat impreuna cu echipa mea brandul PATZAIKIN, din dorinta de a promova in intreaga lume prin design avangardist si ecotehnologie potentialul de recuperare a traditiilor mestesugaresti in practicile designului contemporan. In ultimii 10 ani, brandul Patzaikin a creat un ecosistem de colaboratori din diverse domenii conexe, incercand sa reporneasca lantul valoric al canepii ca o posibila solutie in revitalizarea unei industrii importante pentru dezvoltarea durabila, spune Ivan Patzaichin, presedintele Asociatiei Ivan Patzaichin - Mila 23.
Instalatiile de arta multidisciplinara au la baza o ampla documentare privind cultivarea, productia si comertul de canepa, istoria cultivarii plantei in Romania, pusa fata in fata cu utilizarile actuale ale acesteia si in alte regiuni ale lumii. Conceptul curatorial, propus de Teodor Frolu, se bazeaza pe impletirea dintre traditional si contemporan, armonizand prezentarea artistica a utilizarilor traditionale ale plantei cu inovatia si completand expozitia cu exemple de industrii si zone ale globului in care aceasta planta-resursa este valorificata economic pentru cresterea si bunastarea comunitatilor.
Suntem inspirati de beneficiile generate de micul "lant de productie” din gospodariile traditionale romanesti, unde planta de canepa era folosita in intregul ei, de la seminte pana la fibra, fara a se risipi nimic. Este un model de gandire pe care dorim sa il promovam pentru dezvoltarea antreprenoriatului sustenabil in prelucrarea canepii din Romania. Prin aceasta expozitie si prin initiativa de creare a primului cluster al canepii in Romania, am ajuns la un nivel de maturitate prin care eforturile noastre de inovare in dezvoltarea comunitatilor, prin apel la resurse creative culturale, au inceput sa prinda contur, mentioneaza Teodor Frolu, vicepresedintele Asociatiei Ivan Patzaichin - Mila 23 si curatorul expozitiei.
Vizitatorii expozitiei vor beneficia de tururi ghidate de vizitare a instalatiilor, impreuna cu artistii si curatorul.

Instalatie si performance Mircea Cantor
Mircea Cantor, laureat al premiului Marcel Duchamp, va realiza o instalatie performance inedita, impreuna cu mesteri si cantareti din Maramures, special conceputa pentru Muzeul National al Taranului Roman.

Instalatie Cultura canepii in traditia romaneasca si japoneza
Florica Zaharia, conservator emerit al Muzeului Metropolitan de Arta din New York, cercetator si fondator al Muzeului Textilelor din Baita (AB), prezinta tehnologia si estetica fibrei de canepa in cultura traditionala romaneasca pusa in oglinda cu tehnologia japoneza.

Instalatie deCanepa - povestea PATZAIKIN
Olah Gyarfas, artist contemporan premiat international si designerul brandului PATZAIKIN, propune o instalatie care imbina sculptura cu conceptele fashionului sustenabil, avand ca materie principala canepa.

Conferinta internationala Canepa - inapoi in viitor (miercuri, 9 iunie 2021, de la ora 12:30, online)
Forumul canepii in secolul 21 pune in discutie canepa ca resursa cu multiple utilizari in gospodariile traditionale romanesti, cu un potential urias in revitalizarea economiilor locale. In contextul forumului, vor avea loc discutii si dezbateri intre experti nationali si internationali pe tema Canepa - inapoi in viitor, explorand potentialul valorificarii traditiei canepii in dezvoltarea sustenabila contemporana si pentru rezilienta comunitatilor locale.

Lansarea primului cluster al canepii si inului din Romania - Caneparo (joi, 10 iunie 2021, de la ora 11.00, online)
In 10 iunie, cu ocazia unei conferinte pe tema beneficiilor si oportunitatilor generate de relansarea culturilor si lantului valoric al canepii industriale in Romania, Asociatia Ivan Patzaichin - Mila 23 va lansa primul cluster al canepii si inului din Romania - Caneparo.
Accesul la discutii va fi disponibil gratuit tuturor celor interesati. Link-ul de acces va fi anuntat pe paginile: https://www.facebook.com/romaniapoweredbynature, https://www.facebook.com/RowmaniaPatzaichin si https://www.facebook.com/TraditiiCreative. Posesorii unui card bancar UniCredit Bank vor avea acces gratuit pentru vizitarea instalatiilor, prezentand cardul la intrarea in expozitie.
Detaliile [In]toarcem canepa spre viitor – primul eveniment integrat dedicat canepii din Romania vor fi disponibile in paginile de Facebook si pe www.rowmania.ro.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.