Marti, 24 Mai

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Noaptea Europeana a Muzeelor la Muzeul National al Taranului Roman

Noaptea Europeana a Muzeelor la Muzeul National al Taranului Roman

Email Imprimare

La Muzeul National al Taranului Roman, de Noaptea Europeana a Muzeelor, sambata, 12 iunie 2021, sunteti asteptati sa vizitati patru expozitii temporare si targul 100 de Traditii Romanesti. Anul acesta, expozitia permanenta va fi inchisa deoarece cladirea monument istoric din Soseaua Kiseleff nu a reintrat, inca, in functiune.
Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: intre orele 18.00 si 21.30 (ora anuntata pentru inchidere reprezentand ora de intrare a ultimului vizitator). Intrarea este libera.


EVENIMENTE:

[In]toarcem traditia spre viitor
Expozitia de arta despre canepa
Deschisa la Sala Tancred Banateanu
Expozitia aduce la un loc viziunile artistului international Mircea Cantor, laureat al premiului Marcel Duchamp, artistului contemporan si designerul brandului PATZAIKIN, Olah Gyarfas si a Floricai Zaharia, Conservator Emerit al Muzeului Metropolitan de Arta din New York, director si coproprietar al Muzeului Textilelor din Baita, Romania, privind canepa, abordata pe mai multe niveluri: expozitie de arta/instalatii si performance, completate prin conferinte si dezbateri pe teme de economie circulara, precum si lansarea oficiala a primului cluster national dedicat canepii.
Instalatiile de arta multidisciplinara au la baza o ampla documentare privind cultivarea, productia si comertul de canepa, istoria cultivarii plantei in Romania, pusa fata in fata cu utilizarile actuale ale acesteia si in alte regiuni ale lumii. Conceptul curatorial, propus de Teodor Frolu, se bazeaza pe impletirea dintre traditional si contemporan, armonizand prezentarea artistica a utilizarilor traditionale ale plantei cu inovatia si completand expozitia cu exemple de industrii si zone ale globului in care aceasta planta-resursa este valorificata economic pentru cresterea si bunastarea comunitatilor.
Expozitia este oferita de Unicredit Bank si realizata de Asociatia Ivan Patzaichin-Mila 23, in parteneriat cu DC Communication, Muzeul National al Taranului Roman, Muzeul Textilelor din Baita, Institutul Francez, The Institute.

Decenii de Memorie Vizuala - Fotografii de Ana si Gheorghe Tripon
Expozitie deschisa la Sala Irina Nicolau
Expozitia dedicata fotografilor Ana si Gheorghe Tripon expune fotografii realizate de acestia intre anii 1958 si 1992, dar si fotografii create de fotografi necunoscuti din prima jumatate a secolului al XX-lea. Locuind in Baita, judetul Hunedoara, cei doi fotografi au captat memoria locurilor, a oamenilor si a momentelor importante din viata lor, a evenimentelor sociale si a costumelor si textilelor tipice zonei. Fotografiile lor sunt in mare parte monocrome (alb-negru), dar au realizat si fotografii colorate si in culori.
Fotografiile din expozitie apartin colectiilor Muzeul Textilelor, Ana Tripon, Familia Nicsa, Elena Tuca si Victoria Tripon.

Zenit
Expozitie deschisa la Sala Acvariu
Zenitul este amiaza, punctul de maxima luminozitate a soarelui, apogeul luminii din parcursul zilei, tot astfel cum Solstitiul de Vara marcheaza apogeul luminii din parcursul anului calendaristic. Expozitia ZENIT isi propune sa celebreze miracolul luminii si al vietii si cuprinde zilele din an in care natura se regaseste in punctul maxim vegetativ. Plecand de la acest pretext, artistele si artistii propun o serie de lucrari, instalatii si interventii site-specific – in stransa legatura cu „anatomia” spatiului gazda, Sala Acvariu a MNTR, un spatiu de trecere, luminat natural.
Artiste si artisti: Liviu Acasandrei, Elena Andrei, Angela Bontas, Ana Chiorean, Cristina Iacob, Adrian Laie, Lumi Mihai, Maia Stefana Oprea, Nona Serbanescu, Samir Vancica
Curatoare: Nona Serbanescu
Organizator: Asociatia pentru Promovarea Artelor Contemporane

MOME Thirtythree
Noile orizonturi ale fotografiei la Universitatea de Arta Moholy-Nagy
Expozitie deschisa la Sala Noua Galerie
In expozitie sunt expuse lucrarile artistilor fotografi care au absolvit specializarea foto din cadrul MOME. Expozitia este o retrospectiva asupra celor peste 33 de ani din istoria Departamentului foto din cadrul MOME.
De la infiintarea primei clase de fotografie in 1984, au trecut aprope 40 de ani, perioada in care societatea, cultura maghiara si perspectiva asupra istoriei s-au schimbat radical, am pasit intr-un nou mileniu si se deschid permanent noi perspective. S-a maturizat o generatie care isi defineste identitatea central-europeana intr-un orizont mult mai larg decat inainte, in fluxul efectelor globale, astfel se pune intrebarea, ce rol are astazi formarea profesionala purtand marca Moholy-Nagy László.
Artisti expozanti: Banhegyesy Antal, Bartha Mate, Biro David, Bognar Benedek, Dregely Imre, Ember Sari, Fabricius Anna, Fatyol Viola, Ficsor Zsolt, Gulyas Miklos, Hermann Ildi, Koleszar Adel, Kozo Attila, Kudasz Gabor Arion, Ladocsi Andras, Mate Balazs, Mate Gabor, Moro Mate, Puklus Peter, Racmolnar Milan, Redling Hanna, Sivak Zsofia, Szalay Krisztina, Szalontai Abel, Szombat Eva, Toth Barnabas, Torcsi Andras, Zagyvai Sari.
Expozitia este oferita de Institutul Cultural Maghiar din Bucuresti.

Targul 100 de Traditii Romanesti
Mesteri populari si mestesugari vor fi prezenti in curtea muzeului cu creatii care pastreaza traditiile romanesti. Publicul este asteptat sa viziteze targul, unde sunt expuse straie si masti populare, ceramica, icoane, zgardane, pristolnice, obiecte de gospodarie din lemn crestat, decoratiuni din lavanda, bundite din piele brodate cu motive traditionale, vestimentatie din lana impaslita. Ca la orice targ traditional, vizitatorii sunt imbiati cu mancare proaspat gatita, bucatarii vor prepara ciorba tarneasca de pui cu galuste, gulas de vita la ceaun, frigarui si pastrav la gratar, dar si fel de fel de placinte.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.