Marti, 24 Mai

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Pe firul de borangic, expozitie-atelier la Muzeul Taranului

Pe firul de borangic, expozitie-atelier la Muzeul Taranului

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta miercuri, 23 iunie 2021, intre orele 16.00 si 19.00, la Sala Acvariu, la expozitia-atelier a mesterului Cristina Niculescu - Pe firul de borangic. Intrarea este libera.
Singurul loc din Romania in care se obtine matase naturala, dar se si tese, se gaseste in prezent in judetul Valcea, la Stoenesti, unde familia Niculescu duce renumele firului de borangic peste hotare si se mandreste sa pastreze si sa dezvolte arta tesutului traditional.

Mestesugul Cristinei Niculescu si al sotului ei, singura familie de sericicultori din tara noastra, pleaca de la plantatia de duzi, ajunge la cresterea viermilor de matase, obtinerea borangicului si se opreste la produsul finit: ie, marama si alte panzaturi din borangic.
In gospodaria noastra, totul se face ca pe vremea bunicii. Viermii de matase, adusi la stadiul de oua, sunt crescuti cu grija timp de 40 de zile, pana isi fac propria „fabrica” de matase, adica acea gogoasa pe care viermele si-o tese in jurul lui. Apoi fiecare cocon este adunat si desirat pentru a obtine firul de borangic, care mai apoi va fi tors si tesut la razboaiele de lemn din atelierul propriu. Nimeni nu mai creste viermi de matase. Cel putin de 20 de ani nici nu se mai stie ca exista viermi de matase... Este destul de greu sa duci traditia mai departe, dar, fiind o placere, nu mai luam in considerare greutatea, adica totul inseamna munca, iar daca muncesti si vine si remuneratia pe urma... este bine. Noi am pornit destul de timid, pentru ca nu am avut dud sa crestem viermii de matase. Mai mult, nu am avut nici spatiu unde sa-i crestem, povesteste Cristina Niculescu.
In preajma sarbatorii de Sanziene, miercuri, 23 iunie, Cristina Niculescu vine la Muzeul Taranului pentru a arata publicului vizitator frumoasele sale tesaturi din borangic si pentru a vorbi despre mestesugul sau. Sunteti invitati sa va bucurati impreuna de minunatele creatii prezentate in expozitia Pe firul de borangic.
Curatori: Simona Hobincu si Oana Constantin.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.