Vineri, 26 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Camara Ta, Mantuitorule, o vad impodobita..., expozitie de icoane pe sticla

Camara Ta, Mantuitorule, o vad impodobita..., expozitie de icoane pe sticla

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta incepand de joi, 15 iulie, pana duminica, 25 iulie 2021, intre orele 10.00 si 18.00, sa vizitati o dubla expozitie de icoane pe sticla realizate de Cristina-Aurelia Ionescu-Berechet si de Ion Filigean. Intrarea este libera.
Vernisajul expozitiei Camara Ta, Mantuitorule, o vad impodobita... va avea loc luni, 19 iulie, ora 16.30, la Sala Acvariu.
Expun: Cristina-Aurelia Ionescu-Berechet, cadru didactic la Liceul de Arte Plastice "Nicolae Tonitza" din Bucuresti si membru AFAPPR. In prezent este doctorand al Universitatii Nationale de Arte, avand ca tema de cercetare Icoana transilvaneana din secolele XIX-XX, din perspectiva interconfesionala si interculturala; Ion Filigean, absolvent al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, sectia Pictura bisericeasca (2005), pictor autorizat (grad IV def. 2010), membru UAP-Valcea, membru in grupul de iconari valceni "Scoala de la Vladestiâ€. Detine numeroase distinctii si este o prezenta constanta in expozitiile si targurile de specialitate din tara si strainatate.
Prezinta: Luiza Barcan, critic si istoric de arta.

Icoana pe sticla a fost vazuta in ultimele decenii mai degraba ca un obiect si mai putin ca o prezenta liturgica. De aceea, publicul este invitat sa patrunda intr-un spatiu familiar si protector. Punctul central al acestuia il constituie o serie de lucrari ce pot alcatui oricand iconostasul unei bisericute de lemn dedicate Sfantului Ilie Tesviteanul.
Expozitia se remarca prin simplitatea naturala a formelor incadrate de liniile ce curg firesc in spatiul delimitat de rame. Limbajul plastic este specific icoanelor pe sticla si transmite caldura prin chipurile sfintilor atat de iubiti candva de taranii transilvaneni. Toate acestea au menirea de a ne reconecta cu cele de Sus, de pe un plan in care cheia intelegerii mesajului poate fi doar intoarcerea la inocenta si smerenie, caci ni se spune ...de nu va veti intoarce si nu veti fi precum pruncii, nu veti intra in Imparatia cerurilor (Matei 18:3).
Asadar, aceasta "camara tainica" in care vom pasi ne invita sa meditam, chiar si pret de cateva minute, la faptul ca suntem cu totii chemati sa luam parte la Masa Raiului.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.