Miercuri, 18 Mai

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Saptamana Haferland a readus normalitatea, cultura si traditiile in comunitatea saseasca din Tara Ovazului

Saptamana Haferland a readus normalitatea, cultura si traditiile in comunitatea saseasca din Tara Ovazului

Email Imprimare

Anul acesta Festivalul Saptamana Haferland a fost mai asteptat ca in toti cei noua ani de cand are loc acest eveniment itinerant in satele sasesti. Bucuria revederii intre sasii veniti in satele natale si cei de acasa, incantarea turistilor de a descoperi locuri frumoase si cu istorie, dar mai ales aplauzele pentru programul variat au constituit succesul editiei din acest an, desfasurata dupa toate regulile de distantare sociala si de siguranta sanitara. Astfel, la cea de-a noua editie a Saptamanii Haferland, desfasurata in localitatile Archita, Bunesti, Viscri, Saschiz, Cloasterf, Rupea, Homorod, Crit, Roades si Mesendorf, in perioada 30 iulie - 1 august, turistii au fost purtati pe acorduri de muzica clasica, dar si pe cele ale fanfarelor si ansamblurilor vocale sasesti printr-un univers care a adus impreuna oameni de arta, artisti populari, antreprenori care au spus povestea lor de succes in comunitatile sasesti, cat si oameni din cele zece sate sasesti care au venit cu produse traditionale si cu obiecte populare, pe care turistii le-au apreciat si le-au cumparat cu drag.

Printre celelalte activitati derulate in cele trei zile de festival s-au numarat dezbaterile publice de economie sociala Oportunitati de afaceri sociale in Tara Ovazului si intalnirea interactiva Antreprenori locali care duc traditia mai departe; balul traditional al sasilor in Viscri; concertul de pian al artistului Johann Markel; proiectia de film documentar despre bisericile fortificate din Transilvania, a cineastului Florin Besoiu; prezentarea Cooperativei Bucate din Vecinatate; brunch-ul traditional din Saschiz, pregatit de Vecinatatea femeilor din Saschiz; prelegerea despre Simboluri traditionale sasesti in viata cotidiana actuala, sustinuta de artistul plastic Manuela Ivan; concertul Sibiu Jazz Quartet; prezentarea proiectului Reteaua ecosociala in turism si multe alte evenimente care au facut deliciul publicului.
In ziua dedicata satului Crit, cei aproximativ 500 de turisti prezenti la Crit, carora li s-au adaugat circa 150 de participanti in fiecare sat, s-au putut bucura de acordurile fanfarei sasesti “Tara Barsei”. Slujba de duminica a fost prezidata de Reinhart Guib, Episcop al Bisericii Evanghelice C.A. in Romania, si de preotul Danielis Mare. La sfarsitul slujbei, oficialitatile au fost conduse, in acordurile fanfarei sasesti, catre scena din vecinatatea bisericii fortificate din Crit, unde au fost transmise gandurile de sustinere si urarile de prosperitate pentru comunitatea saseasca si pentru toti locuitorii din Zona Haferland.
Anul acesta intreaga comunitate si turistii veniti au fost onorati de prezenta presedintelui Romaniei, domnul Klaus Iohannis. De asemenea, E.S. Armin Laschet, prim-ministru al Landului Renania de Nord Westfalia, a transmis un mesaj video. La eveniment s-au alaturat oficialitati precum: domnul Alexandru Muraru, deputat, reprezentant special al Guvernului pentru combaterea antisemitismului si xenofobiei, E.S. Bernd Fabritius, delegat al Guvernului Federal pentru Minoritati Nationale, Republica Federala Germania, E.S. Emil Hurezeanu, fost ambasador al Romaniei in Germania (2015-2021), acum, in Austria (cofondatorul festivalului Saptamana Haferland), E.S. Andrew Noble, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord in Romania, E.S. David Saranga, ambasadorul statului Israel in Romania, E.S. Adriana Stanescu, ambasadorul Romaniei in Republica Federala Germania; domnul Christian Plate, reprezentantul Ambasadei Germaniei in Romania, dr. Paul Jürgen Porr, presedintele Forumului Democratic al Germanilor din Romania; domnul Rainer Lehni, presedintele Asociatiei Sasilor Transilvaneni in Germania, domnul Thomas Sindilariu, subsecretar de stat, Departamentul pentru Relatii Interetnice, Guvernul Romaniei, cat si legenda fotbalului romanesc Gheorghe Hagi. In cadrul discursului lor, gazdele evenimentului, domnul Michael Schmidt si doamna Veronica Schmidt, au subliniat importanta minoritatilor nationale pentru diversitatea culturala a tarii, dar si necesitatea pastrarii traditiilor atat de importante pentru identitatea comunitatii sasesti.
Saptamana Haferland a devenit un festival reper in Transilvania, care aduce an de an o multime de vizitatori in zona, lucru care ma bucura foarte mult. Le multumesc tuturor celor implicati in acest proiect si va asigur ca vom continua sa sustinem dezvoltarea acestei regiuni, a declarat domnul Michael Schmidt, presedintele Fundatiei M&V Schmidt.
In vecinatatea bisericii fortificate din Crit a fost vernisata expozitia itineranta Samuel von Brukenthal - un european timpuriu, de catre Thomas Sindilariu, subsecretar de stat, Departamentul pentru Relatii Interetnice, Guvernul Romaniei. Un moment cu totul special a fost concertul Enescu - Bartok 140 de ani, care a adus laolalta, intr-o maniera sonora autentica, specifica sfarsitului de secol IX, Rapsodia Romana de George Enescu si cele sase Dansuri Populare Romanesti, de Bela Bartok. Trupa de actori tineri de la Teatrul National Radu Stanca din Sibiu au adaptat un text de Mark Twain, intitulat Jurnalul lui Adam si al Evei. Critul a rasunat de muzica si de dansurile traditionale sustinute de fanfara Neppendorfer Blaskapelle si de Ansamblul de dansuri al Asociatiei Culturale Korona din Brasov. Programul a continuat cu o lansare de carte, editia in limba germana a Vecinatati la sasii din Crit, in prezenta: Ruxandrei Hurezean, autor Vecinatati la sasii din Crit, senior editor revista "Sinteza", Lianei Iunesch, traducator si coautor Vecinatati la sasii din Crit, conf. univ. dr. Universitatea Lucian Blaga din Sibiu si a lui Benjamin Jozsa, moderator, directorul Forumului Democrat al Germanilor din Romania. Organizatorii evenimentului, Fundatia M&V Schmidt si Fundatia Tabaluga, impreuna cu Fundatia Mihai Eminescu Trust, Fundatia ADEPT, Vecinatatea Femeilor din Saschiz, Asociatia Nowero Rupea, Asociatia Descopera Archita si Primaria Rupea, si-au propus sa promoveze nu doar satele sasesti, ci si comunitatea locala care duce mai departe traditiile sasesti.
Evenimentul este finantat de Ministerul de Stat pentru Familie, Munca si Afaceri Sociale din Bavaria, cofinantat de Consiliul Judetean Brasov - unul dintre principalii sustinatori ai Festivalului Saptamana Haferland si realizat in parteneriat cu Ministerul Culturii. Sponsorii editiei din 2021 au fost Remarul 16 Februarie, Transferoviar Holding, Aqua Carpatica, Domeniile Samburesti, Domeniul Manasia, Fundatia Lowendal, Rompetrol, Sennheiser, Reciclad`Or, Recycles Transylvania, Kaufland, Automobile Bavaria, MHS Truck & Bus Group, Asociatia Medical Crestina Lukas Spital Laslea.
Editia online poate fi urmarita pe: www.haferland.ro, www.facebook.com/haferland si www.instagram.com/saptamana_haferland.

Despre Fundatia M&V Schmidt
Fundatia M&V Schmidt are ca scop principal conservarea patrimoniului cultural sasesc, precum si dezvoltarea de proiecte educationale pentru promovarea limbii germane in Romania. Printre proiectele implementate de fundatie se numara: restaurarea orgii bisericii din Crit, finantarea filmului Orgile din Transilvania, o intoarcere in timp, reconstruirea casei parohiale din Crit dupa planurile initiale, redata circuitului turistic sub denumirea de Casa Kraus, editarea volumelor Povestea sasilor din Transilvania spusa chiar de ei, si Crit, istoria, povestile si viata unui sat de sasi in limba romana si germana, parteneriate culturale cu manifestari de renume precum Festivalul International de Teatru de la Sibiu. Incepand din 2017, fundatia acorda o atentie speciala copiilor din comunitatile in care isi desfasoara activitatea prin infiintarea unui program de sprijin educational care este menit sa previna abandonul scolar si sa sustina performanta pe termen lung.


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.