Marti, 24 Mai

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Remember Alexandru Tzigara-Samurcas, expozitie la MTR

Remember Alexandru Tzigara-Samurcas, expozitie la MTR

Email Imprimare

Muzeul National al Literaturii Romane, in parteneriat cu Muzeul National al Taranului Roman, va asteapta joi, 9 septembrie 2021, ora 17.00, la Sala Acvariu, la vernisajul expozitiei Fragmente si zidiri. Remember Alexandru Tzigara-Samurcas, dedicata fondatorului Muzeului de la Sosea. Expozitia face parte din proiectul MNLR, intitulat Harta calatoriilor MNLR in muzeele din Capitala, si isi propune sa valorifice manuscrise si carti postale ilustrate din arhiva MNLR, care vor fi completate de materiale aflate in Arhiva Etnologica a MNTR.

Expozitia se inscrie in seria de evenimente Zilele Muzeului Taranului si poate fi vizitata pana in 19 septembrie 2021, de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00. Sunteti invitati sa descoperiti corespondenta lui Samurcas cu diferite personalitati ale epocii, reflectata in manuscrise si documente dactilografiate, in mesajele transmise pe carti postale ilustrate si, odata cu aceasta, cateva instantanee din viata lui Samurcas si a Muzeului de la Sosea!
Alexandru Tzigara-Samurcas s-a nascut in 1872, in Bucuresti. Studiaza istoria la Facultatea de Litere, unde ii are profesori pe Alexandru Odobescu si Grigore Tocilescu. In timpul studentiei, Tocilescu il numeste "custode preparator" la Muzeul National de Antichitati, iar doctoratul in istoria artei il sustine la Universitatea din Munchen. Lucreaza ca bibliotecar la Fundatia Universitara „Carol I”, unde va fi numit director 15 ani mai tarziu, in 1914. Este fondatorul Muzeului de Etnografie si Arta Nationala si director timp de 40 de ani. Este profesor suplinitor la Facultatea de Litere si Filosofie din Bucuresti pana la 1926, an in care este numit profesor titular la Universitatea din Cernauti.
Este ales membru al Asociatiei Arhitectilor din Romania si al Societatii Scriitorilor Romani, comisar al pavilionului Romaniei la expozitiile internationale din 1925, 1929, 1935 si 1936, inspector general al muzeelor din Romania (din 1922), membru corespondent al Academiei Romane din 1938. Colectia pe care a lasat-o mostenire Samurcas reflecta preocuparile sale (printre care arheologia, istoria, etnografia, arta europeana), dar si experienta calatoriilor sale in tara si in strainatate.
Proiect expozitional realizat de Muzeul National al Literaturii Romane, in parteneriat cu Muzeul National al Taranului Roman.
Echipa de proiect:
Muzeografi (MNLR): Andra Ispas, Gabriela Toma
Creatie grafica: Cristina Milca
Relatii Publice: Andreea Balaban
Pentru detalii, scrieti un mesaj la adresa Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza sau apelati 0736.598.451 (Gabriela Toma).

Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.