Joi, 18 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Fereastra de la parter, expozitie in memoriam Juliana Frabitius Dancu

Fereastra de la parter, expozitie in memoriam Juliana Frabitius Dancu

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta miercuri, 3 noiembrie 2021, de la ora 18.00, la Sala Noua Galerie, la vernisajul expozitiei in memoriam Juliana Frabitius Dancu, Fereastra de la parter.
Curatorul expozitiei este scenograful Sanda Mitache.
Ca scenograf, aseman meseriei mele munca unui important pictor documentarist, Juliana Fabritius Dancu, care s-a ocupat in amanunt de tot ce tine de folclorul romanesc si sasesc, strabatand toata tara pentru informatii, fara a aduce realitatii adaosuri.

Iar daca teatrul, apropo de un text shakespearian, trebuie sa tina seama de perioada respectiva ca decor si costume, un pictor documentarist nu propune publicului aproximatii sau noutati, astazi, de multe ori. penibile chiar in teatru, ca adaosuri la costumele populare sau la alte traditii. Si cum poti aduce un omagiu unei munci bine facute acum aproape 80 de ani, decat facand o expozitie-spectacol, cu un scenariu de bun gust, de altfel o realitate ce s-a intamplat undeva, unde cativa copii care se jucau au intalnit-o pe Juliana Fabritius Dancu, care ii urmarea de la fereastra unui parter si pe care i-a pictat cand se dadeau pe derdelus? Este fantastic ca toti acei copii au imbratisat meserii artistice, pictori, muzicieni, astazi, participand fiecare cu ceva intru comemorare.
Expozitia cuprinde lucrari ale Julianei Fabritius Dancu, cele ramase in patrimoniul unuia dintre copii, violoncelista Ioana Meier Ostafi, sora mea geamana, si ea pictor amator in Germania, care, alaturi de mine ca scenograf, aduce completari expozitiei, amandoua in calitate de discipoli ai Julianei Fabritius Dancu. Derdelusul de vizavi de fereastra cuprinde statui in maniera teatrala, cu personaje in costume populare sasesti, picturi, drumurile fiind paralele ca expunere pentru a nu exista confuzii, care ar fi altminteri vizibile.
Expozitia este insotita de o muzica cu specific german, bine aleasa de Mag. Gabriela Carmen Rescheneder, flautista la Viena, un alt copil al povestii. Expozitia are trimitere catre sat, lemnul, copacii si personajele sculpturale animand spatiul alaturi de frumoasele lucrari clasice pe aceeasi tema
, declara scenograful Sanda Mitache.
Expozitia va putea fi vizitata la Sala Noua Galerie pana in ziua de 1 decembrie 2021, de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00. Lunea este inchis.
Pretul biletului de intrare: adulti - 8 lei; pensionari - 4 lei; elevi si studenti, posesori ai cardului Euro 26, in varsta de pana la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau usor - 2 lei.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro
.


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.