Vineri, 12 Aug

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Toponimia in harta tarii, conferinta online la Muzeul Hartilor

Toponimia in harta tarii, conferinta online la Muzeul Hartilor

Email Imprimare

La 10 decembrie 2021, ora 17.00, sunteti asteptati la o noua conferinta online, intitulata Toponimia in harta tarii. Observatii geografice asupra numelor de locuri din cartografia de ieri, sustinuta de dr. Cezar Buterez (Facultatea de Geografie, Universitatea din Bucuresti).
Acolo unde istoria si geografia se lipsesc de contributia numelor de locuri, „ele sunt discipline inca de tot crude”, afirma, in 1944, profesorul Ion Conea. Astazi, dupa aproape opt decenii, cele doua stiinte nu sunt cu mult schimbate. Toponimia nu a reprezentat niciodata o preocupare de frunte a geografiei romanesti, iar problemele identificarii, culegerii, standardizarii, dezambiguizarii si cartarii numelor de locuri si a terminologiei geografice au ramas in buna parte nerezolvate. Nu intamplator, noutatile aparute in domeniul toponimiei, precum dictionarele geografice digitale (gazetteer), linked open data (LOD), informatia geografica voluntara (VGI) sau web-ul semantic inca intarzie sa patrunda in geografia romaneasca. In consecinta, toponimia a ramas un domeniu considerat captivant, dar a carui aplicabilitate nu este limpede nici astazi.

In numeroase tari europene, punctul de cotitura a fost reprezentat de constientizarea nevoii de cunoastere si conservare a toponimiei ca element al patrimoniului cultural, alaturi de functia sa traditionala de sistem geografic de referinta. Concomitent cu desfasurarea unor campanii de teren pentru culegerea numelor de locuri, atentia s-a indreptat si spre hartile istorice, al caror bogat continut toponimic a inceput sa fie folosit in mod sistematic ca baza pentru gazetteer-uri digitale nationale, regionale sau tematice.
Hartile istorice ale teritoriilor romanesti au fost intotdeauna intesate de capcane pentru cititori – greseli de scriere, calchieri defectuoase, confuzii in localizare, inconsistenta in continut si dese discrepante intre reprezentarile diferitelor provincii. Chiar si astfel, apare o intrebare mai veche la care inca nu a fost oferit niciun raspuns categoric. In ce masura ar putea fi hartile noastre vechi folosite ca punct de plecare pentru alcatuirea unei colectii toponimice digitale de referinta si ca support educational pentru cunoasterea si interpretarea numelor de locuri?
Cu ajutorul mai multor harti istorice, prezentarea ne invita la explorarea unor locuri din Romania ale caror nume sunt pretutindeni cunoscute, sau, dimpotriva, sunt de-a dreptul obscure, in incercarea de a le privi dintr-o alta perspectiva, mai apropiata de viziunea lui Conea. Va oferi un prilej pentru a reflecta la semnificatiile vechi si noi ale numelor de locuri pentru cultura si educatia geografica, precum si la rolul acestora in cartografia contemporana.

Evenimentul face parte din seria Atlas. Conferintele MNHCV. Webinariile se adreseaza publicului pasionat de aventura cunoasterii si descoperiri din domeniile istoriei, geografiei, istoriei artei, psihologiei etc. Muzeul Hartilor multumeste partenerului ESRI Romania, care face posibila realizarea acestor evenimente.
Cezar Buterez este doctor in geografie umana din 2015 si activeaza in cadrul Facultatii de Geografie - Universitatea din Bucuresti. Domeniile sale de interes sunt geografia istorica, geografia culturala, toponimia, cartografia si sistemele informationale geografice. A inceput sa colectioneze harti si atlase inainte sa implineasca varsta de scoala si, de atunci, nu le-a mai parasit niciodata. In prezent, este implicat in mai multe initiative si proiecte pentru conservarea digitala si accesul liber la harti si date geografice cu privire la teritoriile locuite de romani.

Desfasurare: online, pe platforma Zoom. Linkul pentru logare va fi furnizat in preziua conferintei, celor care au achizitionat bilet.
Pret: 10 lei, prin achizitionarea unui bilet online: https://eventbook.ro/online/bilete-toponimia-in-harta-tarii
Acces: pe platforma Zoom. In preajma evenimentului, cei care au achzitionat bilete vor primi pe adresele de e-mail un link de acces (de verificat si in Spam).

Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi (MNHCV) din Bucuresti este printre putinele institutii culturale cu acest specific din lume. MNHCV isi propune ca, prin grija pentru patrimoniu si interpretarea lui, prin activitati destinate specialistilor si comunitatii, sa devina o institutie relevanta pentru public si pentru cultura, promovand cercetarea, interactivitatea, educatia pe tot parcursul vietii, dialogul şi angajarea creativa.

ESRI Romania este partenerul MNHCV in realizarea de produse si activitati educationale, promovand astfel cartografia si educatia pe tot parcursul vietii. Esri Romania este membru al Grupului de Companii Esri si promoveaza in Romania politica si solutiile GIS ale firmei mame Esri Inc. Esri Romania este o prezenta de necontestat in domeniul GIS, avand o experienta fructuoasa de peste 20 de ani si un numar mare de clienti din toate domeniile, oferind o gama completa de solutii si servicii destinate implementarii sistemelor GIS Enterprise.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro

www.muzeulhartilor.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.