Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Silvia Traistaru - Istoria unei zile/Istoria unei zile pe timp de pandemie

Silvia Traistaru - Istoria unei zile/Istoria unei zile pe timp de pandemie

Email Imprimare

Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi va invita sa vizitati incepand cu ziua de joi, 16 decembrie 2021, expozitia Silviei Traistaru, intitulata Istoria unei zile/ Istoria unei zile pe timp de pandemie - The Story of a Day/ The Story of a Day During the Pandemic, proiect curatoriat de Ioana Marinescu. Artista expune o serie de lucrari realizate in perioada 2019-2020, in care compara traseul unei zile normale cu cel din perioada martie-mai 2020, cand aplicarea restrictiilor pandemice a dus la restrangerea posibilitatii zilnice de deplasare.
Expozitia este deschisa in perioada 16 decembrie 2021 - 20 februarie 2022, la sediul muzeului din strada Londra nr. 39, Bucuresti. Programul de vizitare este de miercuri pana duminica, orele 10:00 - 18:00.
Pret bilet: 5 lei.

Inca din titlul expozitiei, artista anunta legatura dintre distanta pe care o parcurge intr-o zi si urma pe care aceasta o lasa, o harta personala, impregnata de propria experienta, pe care o transpune intr-o forma grafica. Expozitia compara doua tipuri de zile care genereaza doua tipuri de harti: distanta parcursa intr-o perioada normala, in care Silvia poate sa exploreze toate caile pe care si le doreste versus traseul simplificat la sange al perioadei martie-mai 2020, cand inceputul pandemiei limiteaza si controleaza drumurile si deplasarile. Diferentele se observa cu ochiul liber: forme geometrice complexe si armonioase, care acopera in unele cazuri zeci de kilometri, diferite localitati si adrese, in comparatie cu mici triunghiuri, deplasari de acasa pana la magazinul din imediata proximitate si inapoi.
Artista suprapune cercetarea artistica si forma cartografica cu propriul interes pentru documentare si rememorare a gesturilor si demersurilor personale. Proiectul a inceput in 2019, in timpul unei calatorii ample prin Germania, in care artista a observat ca aplicatia Google Maps continua sa ii inregistreze drumurile, chiar si atunci cand nu era conectata la internet. Surprinsa si initial iritata de invadarea intimitatii, Silvia Traistaru a folosit aceasta situatie aparent intruziva in propriul avantaj. A pastrat optiunea de inregistrare din aplicatie si a inceput sa analizeze constient traseul calatoriilor sale prin diferite orase din Germania. Mai tarziu, proiectul a continuat sa creasca si s-a extins si la deplasarile cotidiene prin Bucuresti, Viena sau in alte locuri. Inceputul pandemiei si instaurarea carantinei au parut o amenintare si o limitare la adresa proiectului, dar artista a stiut sa fructifice si aceasta situatie. Datorita interesului artistic, a continuat sa observe noua situatie, chiar daca forma rutelor devenea din ce in ce mai simpla. In unele zile nici nu s-a deplasat, iar foile ei au ramas complet goale, martori ai limitarii liberei circulatii si ai frustrarii care venea cu pierderea unor beneficii de care nici nu eram constienti ca le avem.
In anul 2019, m-am folosit de hartile oferite de Google Maps Timeline pentru a crea un set de lucrari. Am facut desenele ca o forma de protest intrucat Google inregistrase in aplicatia lor atat de multe date despre drumurile mele. Am fost contrariata de faptul ca ma simteam monitorizata, dar am hotarat sa folosesc baza de date pe care Google o avea despre locurile unde am fost. Ulterior, dupa ce am descoperit ca pot dezactiva acest serviciu, am decis sa il pastrez datorita utilitatii lui ca mecanism mnemonic, explica Silvia Traistaru.
Proiectul este de larga amploare, el insumand deja 100 de lucrari, dar artista continua sa il dezvolte. Din acestea, un corpus de lucrari va putea fi vazut la MNHCV. Incepand cu 2020, o parte dintre lucrari au fost expuse intr-o serie de expozitii de grup: PANDEMIC LOOP DISORDER, curator: Magdalena Pelmus; asistent curator: Lina Tarmure. Camera K’ARTE, Targu Mures; PANDEMIC LOOP DISORDER, curator: Magdalena Pelmus; asistent curator: Lina Tarmure, Diptych Art Space, Bucuresti; Perspectiva series, OKNA Espaco Cultural, Porto, Portugalia; Behind The Times, organizator: Solo Show, curatoriata de Abby Lloyd si Alyssa Davis Gallery, New York; Social Isolation, Rattha Gallery, Santiago, Chile, PandemicArt, (expozitie si catalog), TehnoArte, Timisoara.

Silvia Traistaru
(n. 1979) este artist vizual si restaurator independent. Din 2002, dupa ce a absolvit Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, a inceput sa lucreze in propriul atelier, unde imbina propriile proiecte de pictura, desen, fotografie, precum si proiecte de conservare de arta. Silvia este interesata in mod special de observarea directa a naturii si de comunicarea interspecii. https://silviatraistaru.wordpress.com/  http://startconservation.com/

Ioana Marinescu
(n. 1988) este istoric de arta, curator si doctorand la Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, interesata de biografia artistica si cercetarea artistica. A lucrat aproape 14 ani la Galeria H’art, una dintre primele galerii private de arta contemporana deschise in Romania. Interesele ei combina istoria si teoria artei cu practica concreta de a lucra cu artisti activi pe scena contemporana. In prezent se ocupa de site-ul de arta www.thereart.ro

Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi
(MNHCV) din Bucuresti
este printre putinele institutii culturale cu acest specific din lume. MNHCV isi propune ca, prin grija pentru patrimoniu si interpretarea lui, prin activitati destinate specialistilor si comunitatii, sa devina o institutie relevanta pentru public si pentru cultura, promovand cercetarea, interactivitatea, educatia pe tot parcursul vietii, dialogul si angajarea creativa.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro

www.muzeulhartilor.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.