Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Camasa Ciumei, expozitie de Athena Dumitriu la Muzeul Taranului

Camasa Ciumei, expozitie de Athena Dumitriu la Muzeul Taranului

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta joi, 10 februarie 2022, de la ora 17.00, la vernisajul expozitiei Camasa Ciumei, deschisa la Sala Acvariu. Imagineaza-ti o camera slab luminata unde cateva femei cos in tacere o camasa cu puterea sa alunge ciuma. Priveste-le cu atentie: cate sunt? ce varste au? cum arata? cum le cheama? sunt imbracate sau goale? Raspunsurile la intrebari difera de la o legenda la alta sau de la o zona la alta, dar in definitiv poate ca nu conteaza numarul lor, varsta sau numele, ci doar ceea ce fac: isi pun speranta in ritualul magic al Camasii Ciumei. Documentele vremii nu ne spun daca Camasa Ciumei avea sau nu efect, daca sacrificiul femeilor care o lucrau intr-o singura noapte oferea protectie satului impotriva bolii. Singurul lucru care razbate dupa parcurgerea materialelor este credinta pe care toti cei implicati in ritual o aveau in infaptuirea lui.

Vechile credinte spuneau ca ciuma si alte boli erau provocate de diavol, demoni sau spiritele rele, iar pentru recapatarea sanatatii era nevoie ca aceste duhuri raufacatoare sa fie alungate. Lipsiti de informatii medicale si de alte mijloace de protectie, taranii credeau in magia vindecatoare a unui obiect vestimentar realizat din canepa, deoarece firele ei erau iubite de draci si de vrajitoare. Artista Athena Dumitriu realizeaza o Camasa a Ciumei din canepa, pornind de la acest obicei stravechi de vindecare pe care il reinterpreteaza intr-o cheie contemporana si adaptata vremurilor actuale. Dupa doi ani de pandemie, in care ne-am banuit unii pe altii la fiecare stranut, unde ni s-a strans sufletul la fiecare imbolnavire a unui apropiat, ori in care i-am plans in singuratate pe cei dragi, simtim cum ne pierdem increderea in sloganul optimist "Totul va fi bine". In secret, artista spera ca refacerea acestui act magic sa ne aduca vindecarea pe care cu toate si toti o dorim/dupa care tanjim.
Muzeul National al Taranului Roman s-a alaturat demersului initiat de Athena Dumitriu, deoarece credem ca este important sa contextualizam actul artistic atunci cand el reinterpreteaza si chestioneaza surse traditionale. Muzeul a contribuit la aceasta expozitie cu imagini ale icoanelor care il reprezinta pe Sfantul Haralambie, sarbatorit la data de 10 februarie, ocrotitorul si aparatorul oamenilor si animalelor in fata bolilor. Sfantul este mereu infatisat calcand pe moarte sau pe ciuma, iar cel mai adesea o tine legata cu un lant sau o franghie. La Arhiva de imagine am identificat fotografii care ne arata modul in care plantele de canepa devin fire textile, cum sunt melitate, albite si apoi toarse. Biblioteca muzeului a reprezentat punctul zero al acestei cercetari, locul care a oferit informatii despre folclorul medical traditional si alte ritualuri de vindecare folosite de taranii romani. In prezent, cand vindecarea nu mai tine de sacrificii si ritualuri, credem ca este important sa privim spre viitor cu speranta, si, de ce nu, sa pastram o farama de gandire magica in vietile noastre, ne-ar ajuta sa trecem mai usor peste incercarile grele.
Curator: Iuliana Dumitru, Muzeul National al Taranului Roman
Expozitia va putea fi vizitata la Sala Acvariu, pana la 20 februarie 2022, de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00. Lunea este inchis.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.