Luni, 23 Mai

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Sub flamura semilunii. O istorie cartografica, conferinta online

Sub flamura semilunii. O istorie cartografica, conferinta online

Email Imprimare

In data de 12 mai 2022, la ora 18:00, Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi va invita la o noua  conferinta online, intitulata Sub flamura semilunii. O istorie cartografica, sustinuta de dr. Marian Coman, istoric, conferentiar universitar si cercetator stiintific.
Tot ce sta in umbra crucii, imparati si regi s-aduna/ Sa dea piept cu uraganul ridicat de semiluna. Pentru a construi imaginea unui conflict intre Crestinatate si Islam, Eminescu recurgea la doua arhicunoscute simboluri, ale crucii si semilunii. Binomul antinomic are o istorie indelungata, ale carei radacini coboara pana in Renastere. In 1620, poetul englez Thomas Dekker exploata, la randul lui, aceeasi imagine: The Turkish Halfe-moone on her silver Hornes/Tosses the Christian Diadem, and adornes/The Sphaere of Ottoman with Starry light/Stolne even from Those, under the Cross who fight.
Daca semnificatiile simbolice ale crucii sunt evidente, cum a ajuns insa semiluna sa devina, in imaginarul european, o emblema a Islamului si a Imperiului Otoman? Conferinta va invita la o incursiune cartografica in istoria simbolica a semilunii, plecand de la cartusele si legendele hartilor. De-a lungul secolelor, cartografii vest-europeni au folosit semiluna drept o emblema islamica, o flamura militara, o marca teritoriala (opusa vulturului habsburgic sau leului venetian), sau un simplu ornament ”oriental”.
O semiluna amplasata pe harta deasupra unui oras putea semnala privitorului ca respectiva localitate era locuita de musulmani, sau ca era stapanita de o putere islamica, sau poate, pur si simplu, ca era ”orientala”. Semiluna si crucea au putut fi chiar contopite in simbolul ciudat al crucii inlunate, menit sa surprinda natura paradoxala a Turciei-in-Europa, o regiune crestina si otomana in acelasi timp. Conferinta va invita sa descoperiti radacinile, mult mai adanci si mai intortocheate decat s-ar putea banui, ale acestui simbol.
Marian Coman este conferentiar universitar doctor la Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii Bucuresti si cercetator stiintific la Institutul de Istorie ”Nicolae Iorga” al Academiei Romane. Principalul sau domeniu de cercetare este Tara Romaneasca medievala (sec. XIV-XVI). Teza de doctorat din 2013, publicata cu titlul Putere si teritoriu. Tara Romaneasca medievala (sec. XIV-XVI), investigheaza constructia teritoriala a statului medieval muntean. Este autorul a numeroase articole de specialitate si studii in volume colective si are o activitate sustinuta de coeditor al unor editii de surse. In ultima vreme, este interesat de aspectele ideologice ale puterii domnesti, folosind ca principal instrument de cercetare analiza diplomatica a documentelor de cancelarie. Subiectul secundar de cercetare este cartografia renascentista a Europei Otomane, cu accent asupra iconografiei cartografice si decupajului spatial.
Evenimentul face parte din seria Atlas. Conferintele MNHCV. Webinariile se adreseaza publicului pasionat de aventura cunoasterii si descoperiri din domeniile istoriei, geografiei, istoriei artei, psihologiei etc.
Desfasurare: online, pe platforma Zoom. Linkul pentru logare va fi furnizat in preziua conferintei celor care au achizitionat bilet.
Pret: 10 lei, prin achizitionarea unui bilet online: eventbook.ro
Acces: pe platforma Zoom. In preajma evenimentului, cei care au achizitionat bilete vor primi pe adresele de e-mail un link de acces (de verificat si in Spam).
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro

Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi (MNHCV) din Bucuresti este printre putinele institutii culturale cu acest specific din lume. MNHCV isi propune ca, prin grija pentru patrimoniu si interpretarea lui, prin activitati destinate specialistilor si comunitatii, sa devina o institutie relevanta pentru public si pentru cultura, promovand cercetarea, interactivitatea, educatia pe tot parcursul vietii, dialogul si angajarea creativa.

Esri Romania este partenerul MNHCV in realizarea de produse si activitati educationale, promovand astfel cartografia si educatia pe tot parcursul vietii. Esri Romania este membru al Grupului de Companii Esri si promoveaza in Romania politica si solutiile GIS ale firmei mame Esri Inc. Esri Romania este o prezenta de necontestat in domeniul GIS, avand o experienta fructuoasa de peste 20 de ani si un numar mare de clienti din toate domeniile, oferind o gama completa de solutii si servicii destinate implementarii sistemelor GIS Enterprise.

www.muzeulhartilor.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.