Luni, 23 Mai

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Traditie circulara, expozitie de arta contemporana la Muzeul Taranului

Traditie circulara, expozitie de arta contemporana la Muzeul Taranului

Email Imprimare

Intre 12 mai si 3 iulie, la Muzeul National al Taranului Roman, are loc Traditie circulara (Conectat la natura) - o expozitie de arta contemporana colaborativa intre mesteri traditionali, care pastreaza vii mestesuguri arhaice, si artisti contemporani, care imbina arta cu inovatia si cu noile tehnologii. Proiectul este o continuare a initiativei Romania Traditiilor Creative, demarata in 2017 de Vintila Mihailescu si Teodor Frolu, si propune marelui public o expozitie de arta contemporana, multimedia, performance-uri si instalatii de arta, iar pentru partenerii retelei Romania Traditiilor Creative si a aspirantilor propune cea de a 4-a editie a forumului Traditiilor Creative.

Tema unificatoare a tuturor manifestatiilor este investigarea relatiei dintre arta contemporana, patrimoniu si inovatie - resurse viabile si utile in indeplinirea obiectivelor pentru dezvoltare durabila. Arta contemporana este cercetare-dezvoltare-inovare pentru industriile creative. Cultura traditionala este contributia Romaniei la conceptul de dezvoltare durabila. Tocmai dialogul dintre arta contemporana si cultura traditionala a condus la notiunea de traditii creative, a spus Teodor Frolu, curatorul expozitiei.
Expozitia si evenimentele conexe sunt organizate de Asociatia Ivan Patzaichin - Mila 23, in colaborare cu MNTR si Centrul Cultural Subcarpati, in parteneriat cu Primaria Capitalei prin ARCUB, cu sprijinul financiar AFCN, ca parte din circuitul RDW Design GO si seria de evenimente organizate de Noaptea Muzeelor.
Joi, 12 mai 2022, de la ora 18.00, vor debuta performance-urile colaborative dintre 6 cupluri de mesteri traditionali si artisti contemporani. Din dialogul artistic al acestora, sub ochii publicului, pana la 15 mai, vor rezulta lucrari de arta colaborativa ce vor ramane expuse in Sala Tancred Banateanu de la Muzeul Taranului pana la 3 iulie, la finalul expozitiei.
Organizata la MNTR intre 12 si 15 mai, seria de performance-uri ii aduce laolalta pe:
● Teodor Graur (artist) si Viorel Gheorghe (mester marangoz)
● Mircea Cantor (artist) si Tanase Burnar (mester olar)
● Marius Alexe - Bean (artist) si Adrian Mihaiu (mester caval)
● Olah Gyarfas (artist) si Melinda-Maria Andras (mester textil)
● Virgil Scripcariu (artist) si Csaba Balint (mester olar)
● Dan Vezentan (artist) si Csaba Racz (mester pielar).
Marti, in 17 mai, de la 18:00, in Sala Tancred Banateanu a Muzeului Taranului, va avea loc vernisajul expozitiei, cu prezentarea instalatiilor rezultate, in prezenta artistilor, mesterilor si a curatorului, Teodor Frolu.
In dimineata zilei de 17 mai, incepand cu ora 10:00, la MNTR, va avea loc conferinta Traditiile Creative - vectori pentru dezvoltarea durabila, subscrisa Forumului Traditiilor Creative. In a doua parte a zilei de 17 mai vor avea loc dezbateri deschise membrilor retelei Romania Traditiilor Creative.  
Conceptul curatorial se bazeaza pe impletirea dintre traditional si contemporan, armonizand prezentarea artistica a mestesugurilor traditionale cu inovatia si completand expozitia cu exemple de industrii si domenii artistice in care aceste resurse culturale sunt valorificate economic pentru dezvoltarea comunitatilor. La realizarea expozitiei au contribuit experti MNTR cu selectia si documentarea de exponate din patrimoniul MNTR puse la dispozitia artistilor.

Despre expozitie, artisti si mesteri:
Expozitia cuprinde sase parti esentiale care, impreuna, reusesc sa ofere o experienta a conexiunii autentice stabilite de-a lungul timpului intre mestesug si mesterii/ artistii/ designerii care il transforma in arta:
Teodor Graur - artist - unul dintre cei mai importanti artisti ai anilor ’80, manuieste o ampla panoplie de mijloace: performance, fotografie, sculptura, pictura si instalatii. A participat la bienale internationale din Sao Paulo, Istanbul si Venetia, iar lucrarile sale se afla in muzee de arta contemporana din toata lumea.
Viorel Gheorghe - mester - Marangozul echipei Asociatiei Ivan Patzaichin - Mila 23 este specializat in realizarea si repararea ambarcatiunilor traditionale din lemn. Organizeaza cursuri cu elevi si tineri dornici sa descopere mestesugul si lucrul cu lemnul.
Mircea Cantor - artist - Inspirat de cultura materiala traditionala, de obiectele si felul in care acestea ordoneaza simbolic universul rural, Mircea Cantor, laureat al premiului Marcel Duchamp, s-a alaturat cu modul sau indraznet de a studia cultura traditionala si de a-i transpune elementele in creatie contemporana.
Tanase Burnar - mester - Olarul Tanase Burnar continua traditia ceramicii de Sacel si faima tatalui sau, Tanase Cocean, ale carui obiecte de ceramica sunt astazi prezente in numeroase muzee din lume.
Marius Alexe - Bean - artist - fondatorul trupei muzicale Subcarpati; lanseaza in 2022 Centrul Cultural Subcarpati, un spatiu cultural contemporan de promovare a folclorului, a traditiilor si a mestesugurilor din Romania, de invatare, creatie contemporana si colaborari artistice interculturale. Exemple de continut artistic propus de Centrul Cultural vor fi prezentate cu prilejul expozitiei.
Adrian Mihaiu - mester - specializat in mestesugul instrumentelor traditionale de suflat din lemn, transmite mai departe arta sa prin lectii de cioplire in lemn natural, sculptura, finisaje si lectii de cantec traditional la cavalele produse in atelier. Alaturi de trupa Subcarpati, a coagulat comunitati de tineri interesati sa readuca in actualitate mestesugul fauririi cavalului.
Olah Gyarfas - artist - designerul din spatele brand-ului PATZAIKIN prezinta legatura organica pe care o stabileste cu materialul natural, pe care il reda in forme dintre cele mai diverse, astfel incat obiectele de design lucrate in textil devin piese sculpturale care par sa capete o viata proprie.
Melinda-Maria Andras - mester - Melinda-Mária din Miercurea-Ciuc, experimenteaza cu meserii si  mestesuguri precum: insiratul margelelor, croitul si cusutul, lucrul cu noi materii prime ca: lutul polimeric si pielea, cojoace realizate de mana, iar in domeniul impaslirii nunofelt cu lana merino si matase.
Virgil Scripcariu - artist - opera lui fructifica figurativul in cheie contemporana dialogand intens cu operele epocilor clasice. Virgil s-a apropiat de universul ceramicii taranesti, punand in valoare aceasta pasiune in calitate de creator al expunerii de ceramica taraneasca in Muzeul-Atelier Scoala de la Piscu.
Csaba Balint - mester - mesterul olar lucreaza de ani buni la Nocrich, in judetul Sibiu, unde (re)animeaza mestesugul intr-un fost sat de olari sasesc, ocupandu-se si de ateliere in cadrul unui centru de cercetasi cu deschidere internationala.
Dan Vezentan - artist - exploreaza universul zootehnic-agricol si ecologia. Lucrarile sale se inspira din designul gospodariilor si al sistemelor de hranire ale animalelor, investigand domesticirea, productia de alimente, economia circulara si surplusul.
Csaba Racz - mester - printre cei care tin vii mestesugurile de potcovar sau curelar sunt Csaba Racz si tatal sau, din Suseni, singurii care mai fac hamuri pentru caii de povara, pe o distanta apreciabila, de la Reghin pana la Toplita.
Vizitatorii expozitiei vor beneficia de tururi ghidate de vizitare a instalatiilor impreuna cu artistii si curatorul. Detaliile agendei expozitiei si ale evenimentelor organizate in contextul proiectului Conectat la natura (Traditie circulara) vor fi disponibile pe www.traditiicreative.ro si in paginile de Facebook https://www.facebook.com/TraditiiCreative, https://www.facebook.com/romaniapoweredbynature,
https://www.facebook.com/RowmaniaPatzaichin si de Instagram https://www.instagram.com/TraditiiCreative.
Expozitia este realizata de Asociatia Ivan Patzaichin - Mila 23, in parteneriat cu DC Communication, Muzeul National al Taranului Roman, Centrul Cultural Subcarpati, The Institute, fiind inscrisa pe lista de expozitii satelit participante la Romanian Design Week, ca parte a circuitului Design Go 2022. Expozitia face parte din proiectul cultural Traditie circulara (Conectat la natura), cofinantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN). Proiect realizat in parteneriat cu Primaria Municipiului Bucuresti prin ARCUB.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.