Vineri, 1 Jul

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Centenarul nasterii lui Stefan Aug. Doinas, 1922-2022

Centenarul nasterii lui Stefan Aug. Doinas, 1922-2022

Email Imprimare

In cadrul evenimentelor dedicate centenarului nasterii unuia dintre cei mai importanti poeti contemporani, Fundatia Culturala Secolul 21 si Muzeul National al Taranului Roman organizeaza, in perioada 2-15 iunie 2022, expozitia cu fotografii de arhiva In satul natal.
Vernisajul va avea loc joi, 2 iunie a.c., ora 12.00, la sala Media a MNTR. Cu aceasta ocazie, va fi prezentat un montaj din textele lui Stefan Aug. Doinas, Dialog cu mine insumi, realizat de Camelia Belei si Alina Ledeanu si interpretat de liceenii din zona natala a marelui poet.

Stefan Aug. Doinas se naste la 26 aprilie 1922. Este fiul lui Augustin Popa si al Floritei Popa (nascuta Laza), tarani din satul Caporal Alexa/ Cherechi. Va purta numele bunicului patern: Stefan Popa.
Urmeaza clasele primare la scoala din satul natal, apoi pe cele gimnaziale si liceale la Arad (liceul „Moise Nicoara”). Inca elev, Incepe sa scrie si sa traduca poezie. In 1939, debuteaza in revista Jurnalul Literar condusa de cunoscutul critic G. Calinescu. La sugestia profesorului sau, Alecu Constantinescu, isi alege un pseudonim literar: Doinas.
Opera sa literara include 16 volume de poezie, cinci volume de critica literara si eseuri, doua volume de literatura pentru copii, 30 de volume de traduceri, un volum de teatru, un volum de proza.
Poeziile sale au fost traduse in franceza, germana, engleza, italiana, spaniola, maghiara, macedoneana, sarba, slovena, bulgara.
A obtinut numeroase distinctii si premii: Premiul Academiei Romane (1968), 7 premii ale Uniunii Scriitorilor, Medalia „Goethe” pentru traducerea Faust I si II (München, 1982), Premiul european pentru poezie (1989, Iugoslavia), Premiul national pentru poezie „Mihai Eminescu” (1998), inaltul ordin francez „Chevalier des Arts et des Lettres” (1999).
A fost nominalizat, din partea Romaniei, pentru premiul Nobel (1992).
Pe 25 mai 2002, la moartea lui Stefan Aug. Doinas, Presedintele României decreteaza funeralii nationale.

Evenimentul organizat de Fundatia Culturala Secolul 21 la MNTR se inscrie intr-un program amplu care a debutat cu sesiunea omagiala Doinas – vitalitatea operei la centenar de la Academia Romana (19 mai 2022), sesiune moderata de Acad. Ion Pop si Alina Ledeanu - presedinte FCS 21, autorul si coordonatorul proiectului - , va continua cu seria de manifestari Actualitatea operei lui Stefan Aug. Doinas, organizate sub auspiciile Comisiei Nationale pentru UNESCO si in parteneriat cu Muzeul National al Literaturii Romane (pe 3 iunie a.c., intre orele 17.30-20.30), si se va incheia cu numarul special dedicat de revista Secolul 21 (Doinas, contemporanul nostru) si cu a VII-a editie a concursului organizat pentru elevii si profesorii din zona natala a marelui poet (Cunoasteti opera lui Stefan Aug.Doinas?).

Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.