Vineri, 1 Jul

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Vacanta la Muzeul Taranului Roman

Vacanta la Muzeul Taranului Roman

Email Imprimare

Indrazneste: dincolo de usa incepe Timpul! Asa scria pe o panza, in muzeu, la o intrare cu scartait lung si apasat. Si, daca aveai ceva curaj, te intalneai cu timpul sarbatorilor, cu lupii mancatori de timp, cu frumosul incremenit, parca, in timp.
Acum, propunem un timp al Vacantei. In care sa vii, sa te intalnesti cu povestile, cu sunetele, atele si araceturile, cu jocul, cu tine copil sau (aproape) adolescent. Indrazneste! Si pentru ca avem Timp, vom face totul pe-ndelete. Adica vii de dimineata la muzeu (nici prea devreme, ca in vacanta e si timpul sculatului tarziu), lucrati pe o anumita tema, mancati pachetelul adus de acasa si mai trageti o tura de vacanta meterista, pana pe la unu-doua. Si a doua zi continuati ce ati inceput cu o zi in urma. Pe-ndelete!
Cu ce va veti ocupa Timpul? Cu realizat filme de animatie si jurnale vizuale, cu crearea de instalatii de arta contemporana, dar si de sperietori, cu umbre pe pereti si teatru de masa, cu dramatizarea de povesti, dar si cu a-ti spune propria poveste, cu sunete la radio sau aiurea, cu ate si razboaie de tesut si culori. Programul, mai jos.
Pretul unui atelier: pentru atelierele desfasurate pe parcursul a doua zile - 100 de lei, pentru atelierele cu durata intre o ora si doua ore - 25 de lei (atelierul de radio, Povesti cu urechi si atelierul de tesut, cusut, atelierul cu plante de leac).
Cum exista un numar maxim de persoane cu care se lucreaza, inscrierea este importanta si se face prin formularul de inscriere.
Pentru alte informatii puteti suna la numarul de telefon 0723.086.178, in intervalul orar 9.00-15.00, de luni pana vineri. Grupurile organizate, educatorii si cadrele didactice pot suna la telefon, pentru a se programa la atelierele propuse.

PROGRAM
Saptamana I
20-21 iunie
10.00-13.30, Aparitia lumii - hambarul cu seminte umane, atelier cu Ana Petrovici-Popescu
Pe vremuri exista in ceruri un Stramos Faurar ce construise un hambar din pamant ceresc, cu opt incaperi unde erau adapostite semintele din care rodeau partile interioare ale corpului omenesc. Insa semintele crescute cu ceata si fulgi de nea la plic au ingreunat hambarul de s-a rostogolit pana a ajuns pe pamant si asa a aparut omenirea. Pentru a intruchipa momentul dinaintea aparitiei lumii, veti crea o instalatie de arta contemporana in care veti imbina tehnici artistice diferite, pornind de la pictura pe o panza de mari dimensiuni, sculpturi din sarma si ajungand la obiecte textile. La final veti folosi corpul pentru a inventa un ritual de crestere a semintelor inspirat din elementele naturii, precum mersul melcului sau fosnetul frunzelor prin care se zareste cerul.
Numarul maxim de participanti: 8 ; varsta: 11-14 ani.
Durata: 3 ore x 2 zile.

22-23 iunie
10.00-13.30 Atelier de realizare animatie cu Valentina Bacu
Printi, printese, balauri cu trei capete, iepuri fricosi sau, dimpotriva, iuti de picior si gata sa se ia la intrecere cu trei zmei deodata. Iata cateva din personajele care au prins miscare in cadrul atelierelor de animatie Muzeul la cutie. Daca ai intre 8 si 12 ani si te gandesti serios ca rolul de regizor, scenarist sau animator ti s-ar potrivi si-ti plac si povestile taranesti sau basmele populare (sau esti curios sa le descoperi), vino la un atelier de realizare animatie.
Tehnica pe care o vei utiliza este cea de stop-motion, asa ca inarmeaza-te cu muuulta rabdare inainte de toate, fiindca va fi nevoie de mii de cadre pentru un minut de animatie. Dar nu-ti face griji, vei lucra in echipa - chiar daca la distanta - cu alti tineri talentati, ca in orice productie video. Vei invata sa creezi un story-board, sa negociezi situatii si sa gasesti solutii atunci este nevoie.
Numarul maxim de participanti: 10 copii, cu varsta peste 9 ani.
Durata: 3 ore x 2 zile

22 iunie
11.00-13.00, Croit, tesut si cusut - cu Lidia Stares
In atelierele de cusut veti descoperi semne si insemne: apa curgatoare, apa cu valuri, ploaia, soarele, pasari, pesti si animale, copac, forme de relief, sensul formelor echilibrate. Apoi le veti inventa pe cele de aici si le veti coase.
Tesutul in razboiul orizontal va consta in aflarea miscarilor elementare ale mainilor si picioarelor ce manevreaza razboiul, pentru a realiza o tesatura, si vor executa un fragment de model, ca „scoarta” cu alesatura.
La razboiul vertical (gherghef cu urzeala), veti afla cum se realizeaza diferite forme geometrice, elemente decorative si legaturile necesare unui covor.
Pentru cinci copii de la varsta de 5 ani.
Atelierul se va desfasura in spatiul Atelierului de tesut.

23 iunie
11.00-13.00, Croit, tesut si cusut - cu Lidia Stares
In atelierele de cusut veti descoperi semne si insemne: apa curgatoare, apa cu valuri, ploaia, soarele, pasari, pesti si animale, copac, forme de relief, sensul formelor echilibrate. Apoi le veti inventa pe cele de aici si le veti coase.
Tesutul in razboiul orizontal va consta in aflarea miscarilor elementare ale mainilor si picioarelor ce manevreaza razboiul, pentru a realiza o tesatura, si vor executa un fragment de model, ca „scoarta” cu alesatura.
La razboiul vertical (gherghef cu urzeala), veti afla cum se realizeaza diferite forme geometrice, elemente decorative si legaturile necesare unui covor.
Pentru cinci copii de la varsta de 5 ani.
Atelierul se va desfasura in spatiul Atelierului de tesut.

24 iunie
10.00-11.00 Povesti cu urechi, atelierul lui Calin Torsan
Eu sunt Calin, omul cu fluier. La intalnirea cu mine vom sta de vorba despre fluierele romanesti si de aiurea. Cum se construiesc, cum se infrumuseteaza, unde si cand se canta din ele. Veti asculta glasul unora dintre acestea, dar si tot felul de istorii surprinzatoare despre muzica.
Pentru copii cu varsta incepand de la 9 ani.

11.30-13.30 Atelier de radio pentru copii si adolescenti cu Monica Chiorpec
Atelierul le propune participantilor o introducere in arta radiofonica, prin care ei sa-si dezvolte capacitatea de a deosebi stilurile jurnalistice, deprinzandu-se cu diverse tehnici si cadre de realizare a unor materiale radio. Noul format al atelierului le ofera celor interesati de acest domeniu oportunitatea de a intelege importanta fenomenului radio din punct de vedere istoric, social si cultural.
Pasionatii de jurnalism vor avea ocazia sa redacteze materiale radiofonice cu tematici si subiecte specifice MNTR, sa isi exerseze improvizatia la microfon, dictia si exprimarea orala si sa se familiarizeze cu utilizarea soft-urilor de editare si prelucrare de sunet. Micii - si, speram noi, viitorii - jurnalisti de radio vor fi provocati sa realizeze interviuri si sa le insereze in texte care vor fi ulterior citite la microfon si montate ca materiale gata de difuzat, la fel cum se intampla in redactiile posturilor de radio. Desigur, la finalul fiecarui atelier, participantii vor putea primi in format audio primele lor creatii jurnalistice.
Durata: 2h
Varsta: +9 ani
Numarul de participanti: maximum 8

25 iunie
11.00-12.30, Coronita plantelor de leac cu Valentina Andrei
La atelier sunt invitati, deopotriva, copii si adulti dornici sa descopere proprietatile plantelor de leac (lavanda, salvie, cimbrisor, rozmarin, busuioc) si sa le cunoasca altfel decat in ceasca cu ceai. Sa le admire culoarea, mirosul, forma, frunzele si, mai ales, florile. Iar la finalul exercitiului de cunoastere, sa realizeze „Coronita plantelor de leac”. Buna de pastrat ca amintire sau de oferit cuiva apropiat.
Recomandat copiilor cu varsta mai mare de 8 ani sau celor mai mici, insotiti de un adult.

Saptamana a II-a
27-28 iunie

10.00-13.30, Povesti cu umbre pe pereti cu Beatrice Iordan
Povestile fac parte din viata noastra, ne inconjoara, ne fac viata mai frumoasa. La fel si umbrele: ne insotesc permanent , creeaza contrastul dintre lumina si intuneric. Taranii asociau umbrele cu duhurile, spiritele, ielele, care inspaimanta si sperie. Noi ne vom folosi de umbre ca sa spunem povesti plecand de la o serie de credinte populare, de la idei proprii, de la vise pe care le vom ilustra sub forma unor siluete care vor crea umbre si vor spune povesti pe pereti.
Veti lucra textele povestilor si storyboardul textului. Veti decupa, cu ajutorul foarfecelor si al cutterului o serie de tablouri - scene care puse cap la cap vor ilustra povestile spuse de copii.
Cu ajutorul lanternelor le veti proiecta pe perete, iar copiii vor nara povestile gandite si lucrate in cadrul atelierului. Veti lucra si la alegerea sunetului care va insoti povestea. Povestile vor fi filmate si postate pe pagina atelierului.
Varsta recomandata: de la 10 ani
Durata: 3 ore x 2 zile

29-30 iunie
10.00-13.30, Joaca o poveste. Ba doua: una a mea, alta a ta! Atelier cu Raluca Minoiu
Voi incepe eu, prin a va spune o poveste, asa cum am invatat la o scoala de povestasi, cat sa fac dintr-o poveste aparent banala, ba chiar plictisitoare pentru unii dintre voi, una strasnica. Apoi, prin jocuri de interactiune, desen, improvizatie, voi o veti juca. Si ne vom si odihni, ca nu e lucru de saga sa-ti folosesti vocea, tot corpul si sufletul sa dai viata la fantani, sfinte, dihanii sau parinti disparuti.
Apoi, ziua urmatoare, fiecare isi va inventa povestea. Normal ca nu o sa va las singuri in asa strasnica treaba, voi fi calauza de la „A fost odata” pana la finalul povestii (fericit, oare?!). Si, pentru ca tot am capatat voce cu o zi inainte si am si legat ceva prietenii, ne vom spune povestea, cum altfel decat jucand-o impreuna cu ceilalti. A, clar, tu vei juca rolul eroului!
Sper sa ne ajunga orele. Vom incepe la 10, luam pauza de pachetel adus de acasa la 11,30, iar de la 12 jucam iarasi. Teoretic, pana la 13,30. Practic, pana terminam cu joaca. Pardon, cu jucatul.
Pentru cel mult 10 copii de la 8 ani.
Durata: 3 ore x 2 zile

29 iunie
11.00-13.00, Croit, tesut si cusut - cu Lidia Stares
In atelierele de cusut vom descoperi semne si insemne: apa curgatoare, apa cu valuri, ploaia, soarele, pasari, pesti si animale, copac, forme de relief, sensul formelor echilibrate. Apoi le vom inventa pe ale noastre si le vom coase.
Tesutul in razboiul orizontal va consta in aflarea miscarilor elementare ale mainilor si picioarelor ce manevreaza razboiul, pentru a realiza o tesatura, si vor executa un fragment de model, ca „scoarta” cu alesatura.
La razboiul vertical (gherghef cu urzeala), vom afla cum se realizeaza diferite forme geometrice, elemente decorative si legaturile necesare unui covor.
Pentru cinci copii de la varsta de 5 ani.
Atelierul se va desfasura in spatiul Atelierului de tesut.

30 iunie
11.00-13.00, Croit, tesut si cusut - cu Lidia Stares
In atelierele de cusut veti descoperi semne si insemne: apa curgatoare, apa cu valuri, ploaia, soarele, pasari, pesti si animale, copac, forme de relief, sensul formelor echilibrate. Apoi le veti inventa pe cele de aici si le veti coase.
Tesutul in razboiul orizontal va consta in aflarea miscarilor elementare ale mainilor si picioarelor ce manevreaza razboiul, pentru a realiza o tesatura, si vor executa un fragment de model, ca „scoarta” cu alesatura.
La razboiul vertical (gherghef cu urzeala), veti afla cum se realizeaza diferite forme geometrice, elemente decorative si legaturile necesare unui covor.
Pentru cinci copii de la varsta de 5 ani.
Atelierul se va desfasura in spatiul Atelierului de tesut.

1 iulie
10.00-11.00 Povesti cu urechi, atelierul lui Calin Torsan
Eu sunt Calin, omul cu fluier. La intalnirea cu mine vom sta de vorba despre fluierele romanesti si de aiurea. Cum se construiesc, cum se infrumuseteaza, unde si cand se canta din ele. Vei asculta glasul unora dintre acestea, dar si tot felul de istorii surprinzatoare despre muzica.
Pentru copii cu varsta incepand de la 9 ani.

11.30-13.30 Atelier de radio pentru copii si adolescenti cu Monica Chiorpec
Atelierul le propune participantilor o introducere in arta radiofonica, prin care ei sa-si dezvolte capacitatea de a deosebi stilurile jurnalistice, deprinzandu-se cu diverse tehnici si cadre de realizare a unor materiale radio. Noul format al atelierului le ofera celor interesati de acest domeniu oportunitatea de a intelege importanta fenomenului radio din punct de vedere istoric, social si cultural.
Pasionatii de jurnalism vor avea ocazia sa redacteze materiale radiofonice cu tematici si subiecte specifice MNTR, sa isi exerseze improvizatia la microfon, dictia si exprimarea orala si sa se familiarizeze cu utilizarea soft-urilor de editare si prelucrare de sunet. Micii - si, speram noi, viitorii - jurnalisti de radio vor fi provocati sa realizeze interviuri si sa le insereze in texte care vor fi ulterior citite la microfon si montate ca materiale gata de difuzat, la fel cum se intampla in redactiile posturilor de radio. Desigur, la finalul fiecarui atelier, participantii vor putea primi in format audio primele lor creatii jurnalistice.
Durata: 2h
Varsta: +9 ani
Numarul de participanti: maximum 8

2 iulie
11.00-12.30, Coronita plantelor de leac cu Valentina Andrei
La atelier sunt invitati, deopotriva, copii si adulti dornici sa descopere proprietatile plantelor de leac (lavanda, salvie, cimbrisor, rozmarin, busuioc) si sa le cunoasca altfel decat in ceasca cu ceai. Sa le admire culoarea, mirosul, forma, frunzele si, mai ales, florile. Iar la finalul exercitiului de cunoastere, sa realizeze „Coronita plantelor de leac”. Buna de pastrat ca amintire sau de oferit cuiva apropiat.
Recomandat copiilor cu varsta mai mare de 8 ani sau celor mai mici, insotiti de un adult.

Saptamana a III-a
4-5 iulie
10.00-13.30, Teatrul la masa cu Beatrice Iordan
Pornind de la povesti populare sau de la texte Imaginate de participanti vom realiza un scurt spectacol de animatie. Cu ajutorul pensulelor, a culorilor, atelor, acelor … vom construi decorul si personajele existente in povestea aleasa. La finalul atelierului vom juca spectacolul in fata prietenilor, a rudelor si a celor care vor pofti sa vina la reprezentatie.
Varsta recomandata: tineri peste 12 ani
Durata: 3 ore x 2 zile

6-7 iulie
10.00-13.30, Sperietori cu strambaturi, atelier cu Ana Petrovici-Popescu
Pe vremuri oamenii isi protejau recoltele de pasarile pofticioase construind sperietori cu chip uman pe care le imbracau in haine zdrentaroase, le indesau bine pe cap palarii gaurite pentru a le feri de insolatie, iar la final le impodobeau cu tot felul de oale galagioase. Pornind de la acest obicei, vom realiza o lucrare colectiva ce va cuprinde tot spatiul Atelierului de Creativitate in care vom construi un camp mare de sperietori cu strambaturi – grimasa poate pleca de la fata unui om fara vacanta si de la urletul acestuia cand observa lipsa ultimei felii de tort din frigider, apoi vom construi acele obiecte/idei ce trebuie pazite.
Fiecare participant este incurajat sa aduca o pereche de incaltaminte veche si haine pe care nu le mai poarta pentru a-si personaliza sperietoarea.
Nr. maxim de participanti: 8
Varsta: 11-14 ani
Durata: 3 ore x 2 zile

6 iulie
11.00-13.00, Croit, tesut si cusut - cu Lidia Stares
In atelierele de cusut vom descoperi semne si insemne: apa curgatoare, apa cu valuri, ploaia, soarele, pasari, pesti si animale, copac, forme de relief, sensul formelor echilibrate. Apoi le vom inventa pe ale noastre si le vom coase.
Tesutul in razboiul orizontal va consta in aflarea miscarilor elementare ale mainilor si picioarelor ce manevreaza razboiul, pentru a realiza o tesatura, si vor executa un fragment de model, ca „scoarta” cu alesatura.
La razboiul vertical (gherghef cu urzeala), vom afla cum se realizeaza diferite forme geometrice, elemente decorative si legaturile necesare unui covor.
Pentru cinci copii de la varsta de 5 ani.
Atelierul se va desfasura in spatiul Atelierului de tesut.

7 iulie
11.00-13.00, Croit, tesut si cusut - cu Lidia Stares
In atelierele de cusut vom descoperi semne si insemne: apa curgatoare, apa cu valuri, ploaia, soarele, pasari, pesti si animale, copac, forme de relief, sensul formelor echilibrate. Apoi le vom inventa pe ale noastre si le vom coase.
Tesutul in razboiul orizontal va consta in aflarea miscarilor elementare ale mainilor si picioarelor ce manevreaza razboiul, pentru a realiza o tesatura, si vor executa un fragment de model, ca „scoarta” cu alesatura.
La razboiul vertical (gherghef cu urzeala), vom afla cum se realizeaza diferite forme geometrice, elemente decorative si legaturile necesare unui covor.
Pentru cinci copii de la varsta de 5 ani.
Atelierul se va desfasura in spatiul Atelierului de tesut.

8 iulie
10.00-11.00 Povesti cu urechi, atelierul lui Calin Torsan
Eu sunt Calin, omul cu fluier. La intalnirea cu mine vom sta de vorba despre fluierele romanesti si de aiurea. Cum se construiesc, cum se infrumuseteaza, unde si cand se canta din ele. Vei asculta glasul unora dintre acestea, dar si tot felul de istorii surprinzatoare despre muzica.
Pentru copii cu varsta incepand de la 9 ani.

11.30-13.30 Atelier de radio pentru copii si adolescenti cu Monica Chiorpec
Atelierul le propune participantilor o introducere in arta radiofonica, prin care ei sa-si dezvolte capacitatea de a deosebi stilurile jurnalistice, deprinzandu-se cu diverse tehnici si cadre de realizare a unor materiale radio. Noul format al atelierului le ofera celor interesati de acest domeniu oportunitatea de a intelege importanta fenomenului radio din punct de vedere istoric, social si cultural.
Pasionatii de jurnalism vor avea ocazia sa redacteze materiale radiofonice cu tematici si subiecte specifice MNTR, sa isi exerseze improvizatia la microfon, dictia si exprimarea orala si sa se familiarizeze cu utilizarea soft-urilor de editare si prelucrare de sunet. Micii - si, speram noi, viitorii - jurnalisti de radio vor fi provocati sa realizeze interviuri si sa le insereze in texte care vor fi ulterior citite la microfon si montate ca materiale gata de difuzat, la fel cum se intampla in redactiile posturilor de radio. Desigur, la finalul fiecarui atelier, participantii vor putea primi in format audio primele lor creatii jurnalistice.
Durata: 2h
Varsta: +9 ani
Numarul de participanti: maximum 8

9 iulie

11.00-12.30, Coronita plantelor de leac cu Valentina Andrei
La atelier sunt invitati, deopotriva, copii si adulti dornici sa descopere proprietatile plantelor de leac (lavanda, salvie, cimbrisor, rozmarin, busuioc) si sa le cunoasca altfel decat in ceasca cu ceai. Sa le admire culoarea, mirosul, forma, frunzele si, mai ales, florile. Iar la finalul exercitiului de cunoastere, sa realizeze „Coronita plantelor de leac”. Buna de pastrat ca amintire sau de oferit cuiva apropiat.
Recomandat copiilor cu varsta mai mare de 8 ani sau celor mai mici, insotiti de un adult.

Saptamana a IV-a
11-12 iulie
10.00-13.30, Joaca o poveste. Ba doua: una a mea, alta a ta! Atelier cu Raluca Minoiu
Voi incepe eu, prin a va spune o poveste, asa cum am invatat la o scoala de povestasi, cat sa fac dintr-o poveste aparent banala, ba chiar plictisitoare pentru unii dintre voi, una strasnica. Apoi, prin jocuri de interactiune, desen, improvizatie, voi o veti juca. Si ne vom si odihni, ca nu e lucru de saga sa-ti folosesti vocea, tot corpul si sufletul sa dai viata la fantani, sfinte, dihanii sau parinti disparuti.
Apoi, ziua urmatoare, fiecare isi va inventa povestea. Normal ca nu o sa va las singuri in asa strasnica treaba, voi fi calauza de la ”A fost odata” pana la finalul povestii (fericit, oare?!). Si, pentru ca tot am capatat voce cu o zi inainte si am si legat ceva prietenii, ne vom spune povestea, cum altfel decat jucand-o impreuna cu ceilalti. A, clar, tu vei juca rolul eroului!
Sper sa ne ajunga orele. Vom incepe la 10, luam pauza de pachetel adus de acasa la 11,30, iar de la 12 jucam iarasi. Teoretic, pana la 13,30. Practic, pana terminam cu joaca. Pardon, cu jucatul.
Pentru cel mult 10 copii de la 8 ani.
Durata: 3 ore x 2 zile

13-14 iulie
10.00-13.30, Jurnal vizual de vacanta cu Valentina Bacu
Lumea de azi e plina de imagini. Cele mai multe dintre acestea sunt fotografii – realizate cu aparatul de fotografiat sau cu telefonul. Ele ne documenteaza zilnic viata, nu doar in momentele importante ale vietii, asa cum se intampla odinioara, dar si in spatiul nostru de acasa, pe strada, in calatorii, incercand sa transforme intreaga noastra existenta in ceva memorabil. Dar, cu cat facem mai multe fotografii, cu atat mai putin reusim sa observam cu adevarat lucrurile din fata noastra.
Fiindca, spre deosebire de obiectivul fotografic, care poate surprinde dintr-o data o poveste intr-un spatiu, ochii nostri au nevoie de timp pentru a asimila ceea ce vedem.
In vacanta te invit sa spunem o poveste vizuala, pe care o vom construi pe parcursul mai multor ore de privit, fotografiat, desenat si analizat diversele perspective ale imaginilor. Iar la final vom selecta doar acele imagini care pot deveni memorabile si pot rezista peste ani.
Numarul maxim de participanti: 10 copii, cu varsta peste 7 ani.
Durata: 3 ore x 2 zile

15 iulie
10.00-11.00 Povesti cu urechi, atelierul lui Calin Torsan
Eu sunt Calin, omul cu fluier. La intalnirea cu mine vom sta de vorba despre fluierele romanesti si de aiurea. Cum se construiesc, cum se infrumuseteaza, unde si cand se canta din ele. Vei asculta glasul unora dintre acestea, dar si tot felul de istorii surprinzatoare despre muzica.
Pentru copii cu varsta incepand de la 9 ani.

11.30-13.30 Atelier de radio pentru copii si adolescenti cu Monica Chiorpec
Atelierul le propune participantilor o introducere in arta radiofonica, prin care ei sa-si dezvolte capacitatea de a deosebi stilurile jurnalistice, deprinzandu-se cu diverse tehnici si cadre de realizare a unor materiale radio. Noul format al atelierului le ofera celor interesati de acest domeniu oportunitatea de a intelege importanta fenomenului radio din punct de vedere istoric, social si cultural.
Pasionatii de jurnalism vor avea ocazia sa redacteze materiale radiofonice cu tematici si subiecte specifice MNTR, sa isi exerseze improvizatia la microfon, dictia si exprimarea orala si sa se familiarizeze cu utilizarea soft-urilor de editare si prelucrare de sunet. Micii - si, speram noi, viitorii - jurnalisti de radio vor fi provocati sa realizeze interviuri si sa le insereze in texte care vor fi ulterior citite la microfon si montate ca materiale gata de difuzat, la fel cum se intampla in redactiile posturilor de radio. Desigur, la finalul fiecarui atelier, participantii vor putea primi in format audio primele lor creatii jurnalistice.
Durata: 2h
Varsta: +9 ani
Numarul de participanti: maximum 8

16 iulie
11.00-12.30, Coronita plantelor de leac cu Valentina Andrei
La atelier sunt invitati, deopotriva, copii si adulti dornici sa descopere proprietatile plantelor de leac (lavanda, salvie, cimbrisor, rozmarin, busuioc) si sa le cunoasca altfel decat in ceasca cu ceai. Sa le admire culoarea, mirosul, forma, frunzele si, mai ales, florile. Iar la finalul exercitiului de cunoastere, sa realizeze „Coronita plantelor de leac”. Buna de pastrat ca amintire sau de oferit cuiva apropiat.
Recomandat copiilor cu varsta mai mare de 8 ani sau celor mai mici, insotiti de un adult.

Saptamana a V-a
18 iulie
10.00-12.00, Acoperisul de lapte cu Ana Petrovici-Popescu
Pe vremuri cand unui copil ii cadeau primii dinti, cei numiti de ”lapte”, era indemnat sa ii arunce pe acoperisul propriei casei pentru ca pasarile sa-i ia si sa-i ofere in schimb altii mai buni cat sa-i tina toata viata.
Va propun sa cream un acoperis-constelatie aproape uman - adica va avea un ochi pentru a urmari implinirea obiceiului si o gura-sala de asteptare pentru dintii tuturor copiilor, apoi vom realiza pasarea care se ocupa de transfer.
Numarul maxim de participanti: 8
Varsta: 7-9 ani

19 iulie
10.00-11.00 Povesti cu urechi, atelierul lui Calin Torsan
Eu sunt Calin, omul cu fluier. La intalnirea cu mine vom sta de vorba despre fluierele romanesti si de aiurea. Cum se construiesc, cum se infrumuseteaza, unde si cand se canta din ele. Vei asculta glasul unora dintre acestea, dar si tot felul de istorii surprinzatoare despre muzica.
Pentru copii cu varsta incepand de la 9 ani.

20 iulie
10.00-12.00, Perna de visat bine. Atelier cu Raluca Oprea-Minoiu  
Cu panze, ate si sclipici facem o perna de visat bine: poate o scufundare in mare ori un zbor cu balonul, cine stie? Atelier pentru copii de la 5 ani.

21 iulie
10.00-12.00, Atelier de teatru de umbre cu Beatrice Iordan
La inceput copiii vor afla ce este teatrul de umbre, cand si unde a aparut. Li se vor istorisi doua legende care vorbesc despre inceputurile teatrului de umbre.
Apoi, pe baza unei povesti simple, copiii vor trece la lucrul efectiv: impreuna cu parintii, vor fi impartiti pe echipe si vor lucra siluetele reprezentand personajele povestii. La sfarsit, fiecare echipa va realiza o scurta reprezentatie teatrala: ei vor manui la panou siluetele tocmai construite – ajutati de adulti – si vor interpreta povestea propusa de coordonator.
La sfarsit toti copiii si parintii vor primi aplauze bine meritate. Atelier dedicat copiilor peste 4 ani. Este recomandat ca un adult sa insoteasca, in timpul atelierului, copiii de varste mici.

22 iulie
10.00-12.00, Atelier de construit jurnale de vacanta cu Valentina Bacu
La Atelierul de construit jurnale de vacanta, vii asa cum se merge in vacanta – cu un bagaj* din care scoti la nevoie ce-ti trebuie: numele tau, pe care ti-l poti scrie in fel si chip, cu stampile colorate, cu penita cu tus, ba chiar si in alta limba. Vei mai avea nevoie sa-ti alegi culorile preferate, texturi si dimensiuni – poti avea un jurnal cu niste pagini luuungi in care sa prinzi chiar si valurile marii sau, dimpotriva, unul mic, care sa-ti incapa in buzunar si sa-l porti tot timpul, peste tot, cu tine.
*Bagajul de care-ti povesteam mai sus poate fi si imaginar, doar sa-l ai pregatit. Materialele de realizare a jurnalului le avem noi.
Varsta recomandata - peste 8 ani

Saptamana a VI-a
25 iulie
10.00-12.00, Simboluri tatuate pe pielea de schimb cu Ana Petrovici-Popescu
Pornind de la modelele si simbolurile taranesti regasite pe tiparele de cas, scoarte, porti sau oua incondeiate, participantii pot crea un tatuaj pentru a transmite un mesaj despre propriile preocupari, preferinte sau despre modul in care vad lumea. Astfel ca fiecare participant isi va croi din piele ecologica acea parte pe care ar dori sa-si poarte simbolurile preferate, de ex. mana, gamba, gat, apoi va realiza desenul cu un marker permanent, iar la final va crea un fel de armura-piele detasabila pentru a proba tatuajul imaginat.
Varsta: 10-12 ani

26 iulie
10.00-11.00 Povesti cu urechi, atelierul lui Calin Torsan
Eu sunt Calin, omul cu fluier. La intalnirea cu mine vom sta de vorba despre fluierele romanesti si de aiurea. Cum se construiesc, cum se infrumuseteaza, unde si cand se canta din ele. Vei asculta glasul unora dintre acestea, dar si tot felul de istorii surprinzatoare despre muzica.
Pentru copii cu varsta incepand de la 9 ani.

27 iulie
10.00-12.00, Perna de visat bine. Atelier cu Raluca Oprea-Minoiu  
Cu panze, ate si sclipici facem o perna de visat bine: poate o scufundare in mare ori un zbor cu balonul, cine stie? Atelier pentru copii de la 5 ani.

28 iulie
10.00-12.00, Atelier de teatru de umbre cu Beatrice Iordan
La inceput copiii vor afla ce este teatrul de umbre, cand si unde a aparut. Li se vor istorisi doua legende care vorbesc despre inceputurile teatrului de umbre.
Apoi, pe baza unei povesti simple, copiii vor trece la lucrul efectiv: impreuna cu parintii, vor fi impartiti pe echipe si vor lucra siluetele reprezentand personajele povestii. La sfarsit fiecare echipa va realiza o scurta reprezentatie teatrala: ei vor manui la panou siluetele tocmai construite – ajutati de adulti – si vor interpreta povestea propusa de coordonator.
La sfarsit toti copiii si parintii vor primi aplauze bine meritate. Atelier dedicat copiilor peste 4 ani. Este recomandat ca un adult sa insoteasca, in timpul atelierului, copiii de varste mici.

29 iulie
10.00-12.00, Hop Top prin Muzeul Taranului Roman cu Valentina Bacu
La 3, obiectul mare te ajuta sa inaintezi pana la 5, la numarul 11, copacul cu cruci te ajuta sa-ti faci punti cu alte lumi si inaintezi pana la 15. Daca ajungi la numarul 20, Sfantul Ilie te pedepseste fiindca ai lucrat cu fanul in zi de sarbatoare si stai o tura. O preoteasa cu o ie albastra cu maneci lungi te ajuta, dar lupii care mananca luna te impiedica sa inaintezi pana dimineata. Ai grija la numarul 34, comunistii te scot din joc. Dar nu-ti face griji, reluam jocul de cate ori vrei. E vacanta, iar la Muzeul Taranului Roman este tihna cat cuprinde. Asa ca te astept sa parcurgem muzeul prin intermediul unui boardgame, sa ne cream propria expozitie, sa ne inventam propriile jocuri.
Varsta recomandata: 7-12 ani (cel mult 12 copii/grupa)
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.