Miercuri, 4 Oct

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Conferinta Internationala de Cartografie Istorica 2022

Conferinta Internationala de Cartografie Istorica 2022

Email Imprimare

In perioada 4-8 iulie 2022, Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi in parteneriat cu Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti si cu Asociatia "Imago Mundi" organizeaza la Bucuresti Conferinta Internationala de Cartografie Istorica (ICHC), unul dintre cele mai prestigioase evenimente internationale dedicate cartografiei istorice. Anul acesta, conferinta are loc in sistem hibrid, atat cu prezenta fizica, cat si online si va reuni specialisti in domeniu din intreaga lume.
Deschiderea conferintei va avea loc luni, 4 iulie 2022, la ora 10.00, in Amfiteatrul "Ion Heliade Radulescu" al Bibliotecii Academiei Romane, iar sesiunile se vor desfasura deopotriva la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti si la Biblioteca Central Universitara "Carol I”.

Toate informatiile legate de program, taxe de participare, taxe speciale pentru studenti, accesul pentru o zi, sau in sistem remote, sunt publicate pe website-ul ICHC: ichc2022.muzeulhartilor.ro.
ICHC este singura conferinta stiintifica dedicata exclusiv avansarii cunoasterii in istoria hartilor si a cartografiei, indiferent de regiune geografica, limba, perioada sau subiect. Eveniment cu traditie, organizat pentru prima data la Londra in 1964, conferinta ajunsa la cea de-a XXIX-a editie are loc in premiera la Bucuresti. ICHC promoveaza cooperarea si colaborarea intre cercetatorii din domeniul cartografiei, curatori, colectionari sau alte institutii de profil.
Tema principala din acest an, Conflict si cartografie, isi propune sa exploreze continutul conflictual complex al cartografiei si al realizarii hartilor, in domenii precum razboiul, politica, ideologia, istoria culturala sau intelectuala. Panelurile vor aborda teme diverse, precum: Cartografie maritima globala, Cartografii imperiale si indigene, Cartografii ale identitatii. Religii, rase si natiuni, Materialitatea hartilor: culori si tehnici de reproducere, Hartile ca marfuri etc.
Conferinta ii aduce la Bucuresti in calitate de Guest Speakers pe Pinar Emiralioglu si Steven Seegel si reuneste cercetatori de la universitati si institutii de prestigiu din tari precum Marea Britanie, Franta, Germania, Finlanda, Israel, SUA, Australia etc.

Dr. Pinar Emiralioglu a obtinut doctoratul la Universitatea din Chicago si este profesor asociat la Departamentul de istorie al Universitatii de Stat Sam Houston (SUA). Este membru al Comitetului Executiv al Forumului privind extinderea europeana si interactiunea globala. In calitate de invitat de onoare, va sustine conferinta intitulata The Ottoman Enlightenment: Cartographic Knowledge and Imperial Power in the Early Modern Ottoman Empire.

Dr. Steven Seegel este doctor in istorie si profesor de studii slave si eurasiatice la Universitatea Texasului din Austin (SUA), publicand mai multe volume, printre care Ukraine under Western Eyes/ Ucraina sub ochii occidentali (Harvard University Press, 2013). Conferinta pe care o va prezenta are ca titlu Cartographic Ukraine under Global Eyes: From Mental Maps to Sovereign Territory.
Conferinta ICHC va fi insotita de o serie de evenimente conexe. Astfel, la Muzeul Hartilor se va deschide expozitia ROM LAG 1945-1965, organizata in parteneriat cu Muzeul Ororilor Comunismului in Romania, care prezinta in premiera documente de arhiva si cercetari legate de primii 20 de ani ai regimului comunist.
La Muzeul de Istorie Naturala "Grigore Antipa", expozitia Hartile Naturii, realizata in parteneriat cu MNHCV, surprinde etape din istoria cartografierii Deltei Dunarii si a transformarii acestui mediu natural ca urmare a interventiilor antropice din secolele XIX-XX. Expunerea va cuprinde harti, atlase, documente, litografii si fotografii de arhiva din colectiile celor doua muzee, ale Bibliotecii Academiei Romane si Serviciului Judetean al Arhivelor Nationale Galati, dar si imagini care ilustreaza natura coplesitoare a Deltei Dunarii.  
Muzeul Municipiului Bucuresti va organiza expozitia Cartografii simbolice. Geografie, astronomie, biologie ce propune publicului o reprezentare comuna a ceea ce umanitatea intelege sa exploreze prin intermediul acestor stiinte. Ele inglobeaza demersurile de cunoastere a sinelui si a lumii, inca din Antichitate, iar expozitia urmareste sa ilustreze legatura fundamentala si intrepatrundeile dintre acestea: pamantul, cerul, lumile interioare ale corpurilor noastre. Acestea au fost la randul lor conectate inca de la inceput, si traiesc in armonie, pentru a celebra viata.
ICHC este sponsorizat de Esri Romania si The Wiley Digital Archives, iar partenerii conferintei sunt: Centrul National de Cartografie, Ministerul Culturii, GeoSpatial, Biblioteca Academiei Romane, Biblioteca Centrala Universitara Carol I, Artmark, Facultatea de Geografie - Universitatea din Bucuresti, Fundatia Europeana Titulescu. Evenimentele conexe din cadrul ICHC sunt realizate in colaborare cu Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa”, Muzeul Municipiului Bucuresti si Muzeul Ororilor Comunismului in Romania.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro.

Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi (MNHCV) din Bucuresti este printre putinele institutii culturale cu acest specific din lume. MNHCV isi propune ca, prin grija pentru patrimoniu si interpretarea lui, prin activitati destinate specialistilor si comunitatii, sa devina o institutie relevanta pentru public si pentru cultura, promovand cercetarea, interactivitatea, educatia pe tot parcursul vietii, dialogul si angajarea creativa. http://www.muzeulhartilor.ro/

Universitatea din Bucuresti (UB) este considerata cea mai importanta institutie de invatamant, cercetare si cultura din Romania. Cu o istorie de peste 150 de ani si un prestigiu constant confirmat, Universitatea din Bucuresti este astazi un mediu academic dinamic si incluziv, centrat pe student si caracterizat prin creativitate, inovatie si pragmatism. https://unibuc.ro/

Imago Mundi, infiintata in 1935, este singura publicatie periodica internationala, interdisciplinara, stiintifica dedicata exclusiv studierii hartilor vechi si cartografiei istorice.   Inca din 1964, selecteaza locul de desfasurare si coordoneaza seria de conferinte internationale bienale de cartografie istorica.ICHC https://www.maphistory.info/

www.muzeulhartilor.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.