Marti, 29 Nov

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Eugen Raportoru: Gelem, Gelem, Samudaripen, expozitie la MTR

Eugen Raportoru: Gelem, Gelem, Samudaripen, expozitie la MTR

Email Imprimare

Centrul National de Cultura a Romilor-Romano Kher si Muzeul National al Taranului Roman organizeaza, intre 13 iulie si 7 august 2022, expozitia de pictura Gelem, Gelem, Samudaripen, realizata intr-o maniera instalativa de artistul Eugen Raportoru, in Sala Tancred Banateanu. Expozitia este curatoriata de Catalina Olteanu si coordonata de Ilina Schileru, cu un text de Anda Petrache.
Eugen Raportoru este primul artist roman de etnie roma care reprezinta Pavilionul Colateral Rom la Bienala de la Venetia, intr-o expozitie personala, deschisa publicului international intre 23 aprilie si 27 noiembrie 2022, la Instituto Veneto di Lettere, Scienze ed Arti, organziata de European Institute of Arts and Culture.
Cu o bogata activitate de expozitie si o ascensiune atipica, Eugen Raportoru este azi un artist prolific si extrem de activ pe scena locala, cat si internationala (Ambasada Romana la Stockholm, Royal College si Vatican – participari de grup).
Gelem, Gelem, Samudaripen este o expozitie comemorativa dedicata Zilei Internationale a Comemorarii Genocidului Rom din perioada Holocaustului. Sunteti invitati la vernisajul expozitiei care are loc miercuri, 13 iulie, de la ora 18:00 si marti, 2 august, la ora 17:30, la concertul de muzica crestina, organizat de Centrul National de Cultura a Romilor-Romano Kher si coordonat de Marius si Fernando din Barbulesti. Opre Roma!
Aveam 20 de ani cand am aflat pentru prima data despre istoria neamului meu. Fapte si intrebari care mi-au daramat lumea de atunci facandu-ma sa simt furia omului neputincios in fata adevarului. Furia a trecut, a ramas in schimb dorinta de a face cunoscuta istoria mea si a neamului din care ma trag folosindu-ma de toate mijloacele posibile. Eugen Raportoru si arta sa te asaza in fata unui adevar, parte a istoriei noastre comune. O parte din istoria unui popor care a suferit mult, care s-a revoltat folosind doar bete, unelte sau pietre, fortand trupele naziste sa se retraga in data de 16 mai 1944, cand s-a dispus lichidarea "taberei de tigani" de la Auschwitz.
2 august este Ziua Europeana de Comemorare a Victimelor Holocaustului impotriva Romilor, ziua in care ne aducem aminte ca unii oameni au decis ca semenii lor merita sa moara doar pentru ca apartin unei alte etnii. Lupta pentru castigarea demnitatii a inceput cu multi ani in urma, iar artistii romi au contribuit la aceasta lupta prin arta lor intr-un mod unic.
(Catalina Olteanu, curator)

"Hai la bug, sa va dau casa si plug!"
…si asa a inceput… a venit Jandarmul si ne-a luat de acasa. Ca avea ordin. Pe mine, pe mama, pe tata, trei frati si inca o sora. Avea ordin, si noi, cine eram noi sa ne opunem? Am plecat noaptea de la Gara de Nord in vagoane marfar, pline de oameni, de mame si copii, fara apa, fara mancare… fara aer. Cand treceam pe peroane, cand ne inghesuiau in vagoane, jandarmii ne tipau ca plecam intr-un loc in care avem „de toate”. Pe multi ne-au pacalit asa. Unii au plecat de bunavoie, cu carutele, cu boii si caii lor (…). (Text de Anda Petrache, dupa marturiile supravietuitorilor)
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.